Berita Baik sempena tahun baru

Saya dan isteri semasa dalam lawatan penyelidikan pendidikan di Tokyo – Ini selfie ok! 😉

 

Ok, sebenarnya saya bukanlah seorang yang aktif dalam aktiviti-aktiviti pada malam hari. Pada waktu siang pun banyak habis pada kerja. Dari pagi pergi bekerja, malam balik ke rumah dan selepas makan malam bergegas ke RUmah Pengasih Warga Prihatin pula. Pulang ke rumah semula dalam sekitar jam 3-4 pagi. Kadang-kadang terus pusing sampai 7 pagi. Balik rumah cuma mandi dan terus bekerja semula. Memang sibuk kan? Tapi itulah kehidupan saya dengan masa yang terbatas itu. Mungkin dengan kehadiran berita ini korang akan rasa saya ini aktif sangat. Sikit-sikit nak ON, sikit-sikit nak ON.

Apapun, oklah…ini beritanya. Saya sekeluarga akan menerima ahli ke 6 kami (anak saya yang ke-4)

* Anda boleh tepuk tangan sekarang sambil berdiri

Sebelum anda katakannya…yeps…dah berderet-deret macam keretapi. Buat masa ini, kami tak plan langsung tapi boleh pulak jadi 2 tahun sorang ni 🙂 Rezeki Allah nak beri. Dalam hati, kami harap yang keempat ni anak lelaki pula. Apapun, kami tak kisah asalkan anak itu sihat dan mampu menjadi anak yang bermanafaat kepada manusia, kami dah happy dah.

Ok itu sahaja.

Anda boleh share-man cerita ini kalau anda mahu.

SAIFUL NANG
Peladang Berjaya

image_pdfimage_print

TAHUN 2014 – Saya restart blog saya

Foto oleh Saiful Nang | Utar Pradesh, India

Bukan nak meraikan sangat kedatangan awal tahun gregori ini tetapi sekadar terfikir, berapa lamakah saya nak berada di facebook. Esok lusa mungkin facebook saya boleh disenyapkan oleh tangan-tangan ghaib. Maka, berpatah baliklah di blog ini sambil-sambil update di FB. Mungkin lebih banyak buah fikiran boleh dikongsikan di sini. Hatta, banyak juga posting saya yang ingatkan pendek rupanya dah panjang macam satu artikel baru.

So…rajin-rajinlah datang tengok blog ini ek.

Sejarah lalu seperti gambar-gambar pengantin etc yang ada dalam blog ini biarkanlah. Biarkan ia menjadi sebahagian sejarah saya. Supaya anda semua tahu, saya bukannya malaikat dan saya berada pada hari ini kerana satu pembaikan. Lebih baik kan? Saya tidak dilahirkan sempurna tapi saya mahu berusaha menjadi sempurna.

Tahun ini tahun penting saya. Perkembangan Rumah Pengasih Warga Prihatin dan juga desakan alam untuk mempercepatkan proses penubuhan Sekolah Warga Prihatin telah meletakkan saya bersama beberapa sahabat pengasas yang lain untuk berada dalam jemaah penubuh sekolah integrasi Warga Prihatin. Ia sebuah sekolah Islam tetapi tidak dinamakan ISLAM itu pada nama sekolah itu. Biarkanlah ia lebih universal kerana Islam itu untuk semua. Kami kira, Mr. Fong yang tak putus-putus memberikan kayu kayan dan penggunaan lori beliau pun wajar merasai nikmat sistem sekolah terbaik ini walaupun beliau bukan Islam.

Mengapa kami katakan sistem pendidikan itu yang terbaik? Pastinya kerana ia mengikuti 100% Quran & Sunnah. Nanti orang kata, apa beza dengan tahfiz dan pondok yang sedia ada? Ok, kami tak mahu komen lagi kerana komen itu perlukan penjelasan panjang lebar. Mudahnya, jika ada satu pendidikan yang benar-benar mengikuti acuan quran dan sunnah, pastinya kita mampu melihat kelibat orang-orang Islam sehebat Saladdin, Ibnu Sina, Al-Farabi, Ibnu Khaldun, Abdurrahman Auf, Khidir a.s, Ibrahim a.s dan banyak lagi. Islam apabila hari ini lebih baik dari semalam. Maka, seharusnya dengan sistem Islam itu, Zaman hari ini lebih baik dari zaman nabi-nabi terdahulu. Jika tidak, mengama nabi bersabda “Celakalah orang yang menyamakan 2 hari dalam hidup mereka” (tiada islah / pembaikan).

Itu wawasan besar tahun 2014. Doakan yang terbaik 🙂

SAIFUL NANG
Guru Besau

 

image_pdfimage_print

How does giving makes you richer?

Dear readers,

There are verses in the holy quran stated that a good deeds will be multiplied by 7 then from 7 it grows 100 each. In some western idioms they believe “The more you give, the more you get”. Let me ask you how to explain the mechanic of how that could happen in science. NOT anything magic or assumptions.

Let me get you into a simple analogy. You have 40 people in your class. Each and everyone of you will bring a meal pack to school. One bring curry, one bring behoon, one toasted bread, one nasi goreng, one laksa sarawak and variation of it. Today you have meal pack of beehon. Then you go in front of the class and you said “Guys, if you want my behoon, you can have it…let’s eat together then”

Eventually, another classmate of yours come to the front and say the same. Then another one, and one and one and one till the whole 40 give others to eat their meal. Let’s start to be logic, who’s going to eat it all if all meal already been offered to others who also offer their meal to another people who offer their meal (and so on). The answer is “THEM”.

Now, we go into the mathematic. You have offer people to eat and followerd by others. Which mean you LOSE one meal box right? BUT when everybody is doing the same, are you losing 1 mealbox or GAINING 40 mealbox?

Simple right?

SAIFUL NANG
Co-Founder
Pertubuhan Kebajikan Rumah Pengasih Warga Prihatin
Group CEO, Colours of Asia Sdn Bhd Group.
aka Jutawan Fakir.

image_pdfimage_print

Muslim shouldn’t be poor.

Let’s try to think on tangent about Islamic value. The Islamic value is supposed to be described in much scientific approach in making the whole life easier and fascinating. There are many verses in the holy Quran stated that Allah want the Muslim to work like we are going to live for another 1000 years. As such, what the prophet has shown us the value of Islam with a lot of hardworks that make what Islam great in our previous generation.

However, many misconception happened when the Muslim itself taking the sunnah in some inappropriate perspective. A story about Umar Al-Khattab that has been questioned about his jubah which took more clothes than others despite of his big size has been interpreted wrongly by saying that Islam is too poor. Look at this angle, Saidina Umar was a khaliphate in Ar-rashiddin era and being a leader, he got to be honest and transparent in every single usage of the resources that has been gazetted for Islamic development. Non of the story telling what kind of cloth he was using when he got to appear in many diplomatic meeting?

People took the jubah of the prophet as one of the sunnah they followed. But many has forgotten that jubah were living in the same ranking of clothes like blazer & tuxedo nowadays. Not the jubah, but the status as THE BEST AND HIGH PROFILE cloth for a leaders during that era. In the real fact, some of us do argue about wearing blazer & tux are putting us similar with those non-muslim and we avoid it. While the fact, tux & blazer is the highest in clothing status in our era. In that situation, did you know jubah were also been worn by Abu Jahal? Abu Jahal is the leader of Makkah in the era of Hijr. That was the best status of cloth that people will wear. Now we take bluntly that we must wear jubah as sunnah instead of wearing the best status of cloth in our era.

Did you know what i mean?

In that sense, why do they forget to ride horses to work? Why choose car instead? Unless they know, horse were the best transport mean during prophet’s era. Do we suppose to ride the best car as a mean of transport in order to follow the sunnah? If we hold that, we might be the best ummah on the earth as we will work hard then only we can afford to get the best clothes & the best cars in our era.

I hope you get what i mean.

SAIFUL NANG
Co-Founder
Pertubuhan Kebajikan Rumah Pengasih Warga Prihatin
Group CEO, Colours of Asia Sdn Bhd Group.
aka Jutawan Fakir.

image_pdfimage_print

Apa yang memotivasikan kamu?

(Baca jika anda rasa anda ada otak. Yang kerja nak bangkang-bangkang sila jangan mulakan membaca)

Orang tamak selalu rugi macam anjing dengan bayang-bayang. Biar saya jelaskan kenapa. Pertama, semasa anda berkereta Viva dan anda lihat mereka yang memandu BMW anda pasang azam untuk beli BMW. Anda berusaha dan anda dapat BMW itu dengan usaha anda.

3 bulan anda memandu BMW itu, anda mula rasa ia hanya sekadar sebuah kereta sahaja dan anda mula melihat kepada sebuah Bentley. Anda pasang azam untuk bekerja kuat untuk dapatkan Bentley itu pula.

Kerana anda rajin, anda juga dapat Bentley itu selepas anda berusaha gigih. Selepas bentley itu, anda mula nampak Lamborghini, Bugati Veron, Aston Martin, Helicoter, Falcon Busines Jet dan macam-macam lagi.

Anda MASIH BOLEH DAPATKANNYA.

Lihat point ini dari 2 sudut.

POSITIF : Anda berjaya kerana anda bekerja kuat dengan goal yang anda set itu dan meningkatkan gol anda dari masa ke masa. Lalu anda jadi seorang yang sangat berjaya sehingga masuk ke majalah Forbes.

NEGATIF : Anda tersiksa kerana anda menghimpit diri anda dengan perasaan tamak itu yang memandu anda ke hadapan. Walaupun anda berjaya, tetapi seolah-olah anda seperti “anjing yang mengejar ekornya sendiri”. Anda mencipta satu bayangan yang akan hilang kepuasannya setelah anda memilikinya. Selepas itu anda mula mencari kepuasan lain yang belum anda perolehi. Anda juga seperti orang haus yang meneguk air di lautan, semakin anda minum semakin anda terus haus.

Bagi mereka yang sedar awal, mereka menampar diri mereka sendiri dan bangkit dalam alam yang sebenarnya lebih indah tanpa rasa tamak itu.

Lihat bagaimana Abdurrahman Auf yang jadi semakin bijak berniaga dan semakin menguntungkan perniagaannya walaupun telah beliau wakafkan keseluruhan harta dan dirinya kepada perjuangan rasulallah ketika itu. Beliau tidak menjadikan tamak diri sebagai motivasi untuk berjaya.

TETAPI beliau menjadikan perjuangan yang atas nama Allah itu sebagai motivasi PALING BESAR untuk beliau sendiri menjadi lebih hebat lagi.

Kesimpulannya…

Adakah anda lihat pada masa kini bahawa ALLAH mendapat tempat lebih rendah dalam memandu motivasi diri kita untuk berjaya di DUNIA dan akhirat sebaliknya TAMAK MENJADI MOTIVASI UTAMA walaupun memberikan kejayaan di dunia (akhirat belum tentu).

Saya rasa…saya dah jelaskan peribahasa di atas.

SAIFUL NANG
Warga Prihatin

* Kalau faham dan rasa wajar dikongsi, sila SHARE kan terus. Tak payah minta izin lagi.

image_pdfimage_print

PENGUMUMAN PENTING

MULAI POST INI, SAYA DAH PENCEN UPDATE GAMBAR ORANG KAHWIN DI BLOG INI. SAYA AKAN JADI SAIFUL NANG VERSI LAIN.
Saya mengusahakan sebuah perniagaan bermula dari satu perniagaan perkhidmatan fotografi dan ia bermula hanya dengan RM90 sahaja. Selepas 3 tahun, perniagaan ini menjana pendapatan sehingga melebihi 7 angka. Ia satu perkara yang membuat saya rasa hidup di dunia menjadi senang. Kereta yang diidam mampu dimiliki, destinasi percutian manapun mampu dilawati dan makanan apapun mampu dibeli. Tetapi itu semua menjadikan saya seorang yang gusar sehingga pada tahun 2011 saya dan rakankongsi saya Azman Salikin mengambil langkah mewakafkan keseluruhan pegangan saham kami kepada Pertubuhan Kebajikan RUmah Pengasih Warga Prihatin yang kami sama-sama bersama 18 sahabat yang lain tubuhkan pada tahun 2005. Hanya pada Februari 2013 kami umumkannya kepada awam.

Ia membuatkan kami rasa tenang dengan kefakiran itu dengan mewakafkan setelah syarikat berada dalam landasan yang hebat dalam perniagaan. 4 syarikat termasuk syarikat induk dan 3 anak syarikat keseluruhannya yang mempunyai pegangan kami diserahkan pemilikan keuntungannya lalu kami mengishtiharkan diri sebagai fakir dan kini perniagaan diteruskan seperti biasa atas kapasiti sebagai AMIL (Orang yang menguruskan harta anak yatim dan asnaf).

Tetapi sangat memeranjatkan dengan pendekatan begitu membuatkan perniagaan yang ditangani mendapat pulangan berlipat kali ganda lagi. Semua itu ada sains di sebaliknya melalui sudutpandang cara perniagaan model Nabi Muhammad yang pernah dilaksanakan oleh Abdurrahman bin Auf .

Kami akan kongsikan semua update tentang keajaiban sistem perniagaan Islam yang pasti tidak merugikan (Rujuk surah As-Saf yang mengatakan tentang perniagaan yang pasti tidak rugi itu). Ia mampu dihuraikan dalam bentuk sains. Kerana Islam bukan sekadar satu omong kosong yang magis tanpa perlaksanaan dalam bentuk saintifik.

SAIFUL NANG
Co-Founder
Pertubuhan Kebajikan Rumah Pengasih Warga Prihatin
Group CEO, Colours of Asia Sdn Bhd Group.

image_pdfimage_print

Doa untuk Gaza

Biasanya saya suka dengan foto-foto yang hebat menceritakan tentang apa yang berlaku. Tetapi kali ini, saya rasa sangat terganggu dengan sangat banyak imej foto yang menceritakan apa yang berlaku di bumi Gaza. Sangat menyayat hati bukan sekadar orang Islam malah dunia keseluruhannya nampak itu merupakan satu pembunuhan beramai-ramai dan bukannya peperangan. Atas kemanusiaan, semua agama boleh sefaham. Foto kanak-kanak kecil yang tidak berdosa terburai badan, meletup kepalanya dan banyak lagi yang tak mampu diceritakan.

Tak perlu rasa selesa. Malaysia juga boleh jadi seperti itu. Kita sudahpun dikelilingi dengan penyembelihan di Ambon & Timur Timur, Keganasan di Selatan Thailand juga pengusiran dan pembunuhan Rohingya yang semuanya mengepung kita secara geografi.

 

SEMINAR KUASA ALAM

Pada hari Sabtu lepas, saya memberikan seminar yang memasukkan KUASA ALAM sebagai tajuk penyampaian utama. Pada zaman sekarang, yang mampu menundukkan cengkaman Barat dan Zionis ialah badai dari alam. Tidak kira secanggih Jepun, mahupun USA sekalipun Israel dan semua negara bersekutu mereka tidak mampu menahan kuasa alam. Datang dari alam, tadbiran Allah pastinya kuasa yang lebih hebat dari kesemua senjata nuklear yang diletupkan serentak.

APA ITU KUASA ALAM? Ini bukan satu seminar atau ceramah agama. Ia adalah satu seminar yang mengambil pendekatan metaforik (perumpamaan / analogi) sebagai memperkuatkan pedagogi dalam semua aspek kehidupan manusia. Allah jadikan keseluruhan alam ini mengikut fitrahnya dan ia tidak berubah KECUALI manusia yang berakal untuk mengubah fitrah. Melihat semula kepada alam membuat kita berfikir rasional tentang kejadian alam dan iktibar untuk praktis dalam semua aspek kehidupan yang DIJAMIN terbaik. Kerana itu dari fitrah alam. Fitrah alam adalah pembaris Allah.

COntohnya, selama ini kita melihat pokok sebagai sebatang pokok sahaja tanpa memikirkan disebalik kejadian pokok itu ada analogi alam tentang pengurusan organisasi, komunikasi, hirarki organisasi, model perniagaan yang dijamin untung, fikap organisasi dan macam-macam lagi. Penyelidikan melalui praktis pada sampel komuniti di Rumah Pengasih Warga Prihatin membolehkan analogi ini dijadikan satu dapatan yang saintifik.

Rata-rata peserta yang hadir bila diwawancara mereka mengatakan “ILMU INI SANGAT BESAR!!”

SAIFUL NANG

image_pdfimage_print

Perjalanan yang tidak mudah


Rupanya dah 8 tahun umurnya sejak pertama kali saya dibayar untuk fotografi. Ia satu perjalanan yang panjang dan mengasyikkan. Banyak yang saya pelajari. Dari seorang jurugambar sambilan sehingga kini menjadi sebuah kumpulan syarikat yang sangat membanggakan saya. Saya rasa ia satu kesan dari sokongan anda semua dari dulu hingga sekarang. Saya bukannya orang kaya, saya datang dari keluarga yang miskin. Mungkin itu salah satu sebab saya mewarisi kecekalan dengan apa yang telah berlaku sepanjang 8 tahun ini.

InsyaAllah, perjuangan masih awal untuk dihentikan.

Bookmark lah blog ni ye 😉

SAIFUL NANG

image_pdfimage_print

I will blog again…(dah banyak kali cakap)

Dah lamapun tak jengah blog ni. Sayang betul, dah lama dan dah bersawang. Dulu selalu cerita dan update tentang fotografi dan motivasi. Saya rasa sekarang saya sudah semakin banyak perkara nak bercerita. Banyak pengalaman dan ilmu yang perlu dicurah dan biarkan ia mengalir. Cerita yang baru dan lama sampai nak basi pun berlambak dalam stok dan masih tidak diceritakan. Tindakan untuk back-off sedikit dan malas nak glemer-glemer sangat rasanya dah berjaya buat orang relaks. Sekarang masa untuk menulis semula. Harapnya anda semua masih belum boring lagi dengar penulisan saya. Pastinya di fb dan blog tidak sama. Amacam? Nak tak?

SAIFUL NANG

image_pdfimage_print

I’m not weird, I’m limited edition

 

Being weird means you are away from the norm. In the other words, we are not in the majority group. Automatically, we are in the minority group. Anyhow, billionaire mostly (if not all) came from this minority group. They set the trend and majority follow.

My 2 cents. Enjoice!

 

SAIFUL NANG
MPA (UK), WPJA, B.Sc Media (MMU)
Principal Photographer of CandidSyndrome International.
saifulnang@candidsyndrome.com

image_pdfimage_print