Hari ni tengok gambar bukan wedding – by SN

Dalam blog photographer junior saya yang sangat berbakat itu ( www.fuadtopa.com ), beliau bercerita tentang IMPIAN. Ada seekor patung lembu terbang yang masih boleh terbang (kalau bubuh bateri) di office CandidSyndrome. Simbolik untuk staf2 saya untuk bekerja keras walaupun mereka pada pandangan orang lain tidak mampu terbang (contohnya ovesize macam Mashelmy Mastor dan Faizal Rahim, juga Junior photographer CS)…kerana di CS, semua orang boleh jadi high achiever. Semua dapat equal opportunity dan tidak ada politik2 kat sini. Kalau nak naik pangkat dengan belanja boss, memuji-muji boss depan orang ramai, bagi boss tiket percutian dan lain2 tu…kalau tak bagus performance kerja, tak dapat jugak. Saya ni kebal dari dibodek.

Ingat kembali semasa penerbangan pertama saya pada tahun 2004. Masa saya berumur 25 tahun baru merasa naik kapal terbang. Lepas kutip hutang buat job orang tak bayar kat JB, terus lah nak merasa first flight. Kepada semua mesti tahu rasanya naik kapal terbang pertama kali. Jangan kencing lah, mesti rasa teruja punya. Saya pun tak terlepas beb. Rasa bengang juga mula-mula naik flight JB-KLIA tu 45 minit jer. Tak puas lagi tengok dunia dari atas awan tiba-tiba dah kena turun pulak.

Selepas 5 tahun, alhamdulillah…the maiden flight has turn me into a world traveller. I stepped to 4 out of 5 continents already (Asia, Australia, Africa, Europe). Tinggal lagi 1 benua…benua Amerika yang ntah lah, masih belum ada sebab nak pergi.

Saya bersyukur sangat dengan sokongan yang pembaca fotopages saya dahulu dan pembaca blog saya dan pengikut facebook serta fan club saya kerana masih terus menyokong kerjaya saya sehingga saya dapat kecapi kebahagian membuat kerja yang dicintai. Terima kasih semua…I love you! (macam artis dapat grammy)

Bekerja sambil jalan-jalan dan jalan-jalan sambil bekerja itu dah jadi hidup saya. Sebahagiannya saya hidangkan kat sini antara gambar2 yang pernah saya ambil. Ada beribu lagi, tengok dulu lah yang ni heheheh.

Ok ladies and gentlemen, don’t be panic πŸ˜‰ This is not a career swap but this is just a random pick-up from my travel and documentary collection I’ve done for the past 2 years. I’m still shooting and kicking in wedding photography hehehe. The message is, photography is all about the ARTS OF SEEING. No matter what you see, you can shoot it really well. It will be a good bonus, when the photographer concentrate into 1 or the most 2 field of interest. In this case, shooting travel photo fell under my secondary interest. Some of the images I shot were on assignments. While for the rest…I shoot for the sake of photography. Alhamdulillah, in the end, I managed to sell it to some publishers πŸ˜‰

These images collected from the Asia country I’ve traveled. InsyaAllah, I’ll bring more for the entire travel series I have including pictures in Australia and Europe. Till then…enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah MuÒ€ℒizzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


image_pdfimage_print

17 Replies to “Hari ni tengok gambar bukan wedding – by SN”

  1. ‘Alhamdulillah, in the end, I managed to sell it to some publishers ;)’

    SN..cuma nak tanye, Sn yg cari publisher or publisher yg cari SN.. camne ek..boleh bg sedikit tips x..tq..

  2. asraf…bukan “dah tak banyak” memang tak pernah kot heheheh. Inis saja je kasi panas line pasal ada orang cakap saya tak pandai ambik gambar. Jadi saya cuba lah juga walaupun hasilnya macam ni jer…pada saya, masih lagi gred C- jer. Tgh berusaha untuk dapat A++

  3. gg, thanks….takleh buat tak tahu kalau part ni. Kena take action dengan membuktikan kita lebih baik dari yang digossipkan heheheh πŸ˜€

  4. i just dun get it why must people say dat SN ni “indah khabar dr rupa”?? those people including my friend plak tuh.. hish.. watever.. ur so gonna be a legend one day.. TRU DAT!!

  5. Lana…hanya jauhari yang kenal manikam. Tak kenal maka tak cinta….prejudis dgn manusia tak boleh dipisahkan. Saya percaya yang cakap “Indah Khabar dari Rupa” tu pun tak pernah bersemuka atau bercakap dengan saya lagi hehehhe.

  6. Bro Saiful,

    Nak bagitau kat bosses yang kat India pun ada ladies only coach, bukan kat Jepun ajer. Jadi it’s about time lah kat Malaysia pun pulun buat bagai nak rak. Terima kasih kerana memberi permission…

    πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *