SN & Photography

Gambar hiasan – Rings shot semasa majlis kahwin Zeff & Peon.

.
Bila orang tanya Barrack Obama semasa beliau di SD (Sekolah Dasar) di Jakarta apakah cita-cita beliau, beliau menjawap…”Saya mahu menjadi seorang Presiden”. Setelah lebih 50 tahun…cita-cita dia tercapai. Cita-cita saya pula lain…dapatnya lain. Orang panggil ini cita-cita accident. Dulu cita-cita nak jadi Doktor (rasanya 70% cita2 nak jadi Doktor). Kenapa tak jadi Doktor? Punyalah nak score SPM dulu pasal nak jadi Doktor, bila dah score dan dapat offer di tangan, boleh pulak tak pergi. Kalau tak saya dah jadi doktor.

SOalnya, adakah orang di sekolah termasuk cikgu2 pernah educate anak muridnya untuk menjurus ke bahagian SENI? Photography juga adalah satu cabang seni kan? Seni hanya boleh dibawa oleh orang yang mempunyai perasaan cinta dan sayang kepada seni. Kerana dia bukannya bersifat MATEMATIK tetapi ARTISTIK. 1+1 bukan jawapannya 2 untuk seorang artis. Jadi…Artis tidak ikut buku. Kadang2 dia ikut, kadang2 dia langgar. Lukis carik-carik brush pastu pandai gebang orang tentang makna disebaliknya, boleh lah jual harga berjuta.

Pendedahan utk masuk ke arena seni ni, tak ada pada saya diperingkat awal. Justeru, saya memilih utk bercita-citakan utk menjadi seorang doktor. Kerana itu boleh menjanjikan pembelaan kepada keluarga saya yang miskin di kampung. Tapi rupanya, saya tak tahu diri saya lebih sesuai dalam bidang seni. Kalau ada yg pernah baca surat cinta saya masa tingkatan 1 hehehehhe….(mula awal…jadi Intan dapat yg expert already) memang banyak bunga dari isi. Kemudian saya pun masa tingkatan 1 pernah menang pertandingan Pantun dan Melukis anjuran ICI Agrochemical (hehehe…macam takde kena mengena pulak). Mula dari tu, saya dah suka jadi wakil sekolah pertandingan pantun, pidato, debat, melukis tak kurang juga pernah mewakili daerah dalam Olimpiad Matematik dan juga Kuiz Fizik Kebangsaan hahahah…tamak, masa tu tak tau nak jadi apa.

Pendekkan cerita…dah bertahun2 selepas saya dilahirkan, baru lah saya betul2 rasa jatuh cinta kepada kerja saya pada tahun 2004. Masa tu baru saya tahu apa itu CINTA. Cinta kepada manusia, kita akan all-out mempertahankannya walaupun dgn jiwa dan raga sendiri. Cinta kepada kerja…saya pasti akan buat yang terbaik.

image_pdfimage_print

9 Replies to “SN & Photography”

  1. Masa sekolah byk berangan nak jadi tu la ini la, dan ada yg bagi jawapan konkrit. Tapi masa tu fikiran belum matang dan byk lagi benda tak diketahui. Cth terbaik SN. Bila sudah dpt merasa seni, itulah dia. Congrat sbb berjaya mencari cita-cita.

  2. cantekkkk d picture….:) kadang2 kita tidak tahu apa yang kita akan jadi sudah besar…we never expect our talent can do sumtin dat we never thought of…tapi apa2 pun budak2 yg bercita2 memang bagus sbb mereka dah ada targetkan…:)…congrates..akhirnya SN berjaya dalam mencapai cita2 SN…:)

  3. -ini ayat i suka-Cinta kepada manusia, kita akan all-out mempertahankannya walaupun dgn jiwa dan raga sendiri. Cinta kepada kerja…saya pasti akan buat yang terbaik.

  4. sangat setuju.. me took ages also to find out what I want sebab zaman sekolah xde kesedaran about other profession than in science stream, funny my daughter will definitely wont go through that hehe. InsyaAllah

  5. nice header… 😛

    betul tuh, cita2 masa kecil adalah impian menjadi org lain sedangkan bila semakin dewasa, kita mula sedar, kita punyai impian sendiri…. 🙂 teruskan usaha… CAYOUK!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *