Orked can fly…

Orked dah ada passport dah. Lepas ni panjang lah langkah Orked pulak. Lagi-lagi Orked dah sain kontrak sebagai model untuk PhotoMama yang melakonkan watak sebagai Baby Comel untuk kebanyakan siri PhotoMama. Nantikanlah kemunculan Orked pada Januari 2009.
Orked dah ada passport dah. Lepas ni panjang lah langkah Orked pulak. Lagi-lagi Orked dah sain kontrak sebagai model untuk PhotoMama yang melakonkan watak sebagai Baby Comel untuk kebanyakan siri PhotoMama. Nantikanlah kemunculan Orked pada Januari 2009.
muka Orked yg blur-blur tak pandang camera. Photographer tak kenal, Orked tanak pandang :D
muka Orked yg blur-blur tak pandang camera. Photographer tak kenal, Orked tanak pandang 😀

.

DARKROOM (AMONG MY 1ST PRINT)

Belajar-belajar buat black & white filem, tentunya saya dah nampak bahawa photography itu adalah mudah pada yang kita lihat sahaja. Hakikatnya, untuk jadikan sebuah gambar yang menarik, teknik darkroom pun mesti dikuasai. Zaman digital ni, ramai tinggalkan fundamental darkroom ke belakang. Saya pernah buat fotografi dari menggunakan filem tapi baru minggu lepas berkesempatan untuk belajar selok belok darkroom. Banyak juga panggilan tak berjawap kerana ada masa-masa saya tak boleh biarkan telefon saya sampai keluarkan cahaya langsung. Kalau tak, paper rosak. Untuk dapatkan 1 gambar kadang2 sampai 4-5 print buat tak jadi. Ni lah antara kerja tangan yang agak menjadi jugak 😀

my wife and Orked on the ferry nak pi Tanjung. Ambik pakai camera Hasselblad Medium Format dengan filem Ilford 120 ASA 400
Di kopitiam masa di ALor Setar untuk attend wedding my pengapit kat sana dan pass hadiah kahwin kat kawan yang tak dapat nak pegi wedding dia next month.
My wife and daugter (Orked) atas ferry Penang nak pegi georgetown dari Butterworth.
My wife and daugter (Orked) atas ferry Penang nak pegi georgetown dari Butterworth.

Kepada yang tertunggu2 tentang buku (e-book) Million Dollar Photographer ni, dah keluar dalam bentuk elektronik. Maaf saya terpaksa kecewakan beberapa publisher kerana pada saya, buku ini terlalu mahal untuk diberikan kepada mereka (buat masa ini) dan saya hadiahkan kisah perjalanan sehingga ke hari ini dalam buku 200 muka surat lebih ini. Klik banner di bawah ini. Beli dan buku ini juga, hadiah saya kepada Rumah Pengasih Warga Prihatin, Sg. Ramal Baru yang saya dukung sejak saya belum jadi apa-apa lagi.

Enjoice!

ENJOICE!
image_pdfimage_print

26 Replies to “Orked can fly…”

  1. tu la zaman skang senang je kan. print da keluar result .. jimat masa & duit..
    hehe..
    wah best la orkid lepas nie..
    jalan2 saja.. yg best orkid nie , kecik da kerja utk family ,best2 jd model utk photomama.
    good luck bro…

  2. Hai SN,

    Bertuahnyer orked…huhu round the world

    p/s : payment dah kompem tok buku tuh..mmg kene bayar pakai USD ker? sbb kt resit tulis $14.00 USD…

  3. daddy.. comel jek bila tgok passport orked.. panjang adalah 60cm…
    so tiny-tiny orked.. hehhe
    lepas ni… orked meh la sini jumpa auntie… hokey daddy? hokey mummy?
    re: thanks for the best wishes comment via the FP! I really admire ur perseverance too!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *