Kenapa orang buat Silap?

Kenapa manusia buat silap? Kenapa binatang tak buat silap? Kerana manusia ada undang-undang dan binatang tiada undang-undang. Bila tiada perlanggaran undang-undang (hatta undang-undang dalam rumah sendiri) maka tiadalah “Kesilapan”. Saya nak bawa semua readers kepada 1 senario orang buat silap. Nabi muhamad istigfar 75 kali sehari walaupun dah dijamin masuk syurga. Tapi mengapa nabi pun buat silap juga dan beristigfar?

berikut adalah pemerhatian saya tentang sebab musabab orang buat kesilapan

  1. Orang tu lalai
  2. Orang tu bodoh
  3. Orang tu banyak buat kerja.

Saya nak komen no.3 sahaja lah. Betul tak kalau kita duduk diam-diam dalam rumah sorang-sorang sambil bayar bil letrik, internet dan air melalui internet menggunakan duit sendiri kita takkan buat silap? Tak juga kan? Mesti ada buat silap juga, kurang-kurangpun buat susah hati mak bapak pasal anak dia tak pandai bermasyarakat. Silap juga kan? Tapi, golongan macam tu…kurang lah buat silap.

Bila tanya seorang ahli kelab jutawan yang bertaraf billionaire pun tentang “silap”, dengan yakin dan konfiden Tan Sri SM Bukhari berkata, saya disini kerana saya banyak buat silap. Bila saya banyak buat silap saya belajar. Mengapa saya buat silap? kerana saya berkerja lebih dari orang yang kurang buat silap. Betul kan? Bila toleh lagi sebelah tanya seorang cleaner yang lalu sebelah kelab jutawan saya tanya soalan sama…anda tahu jawapan dia.

Silap seorang cleaner bernilai RM100-200 tapi silap seorang billionaire bernilai jutaan, billion dan juga silapnya juga boleh menyebabkan ribuan orang hilang punca pendapatan, 2-3 orang rancang nak bunuh diri, puluhan suami dan isteri bercerai berai dan macam-macam lagi. Anda nampak tak mengapa “mereka” ini boleh jadi ayah yang hebat di rumah, suami yang penyayang di mata isteri, pakcik yang baik dengan anak-anak buah, rakan yang kelakar dikalangan rakan-rakan di Havana club sambil hisap curut tetapi mereka adalah singa yang garang di pejabat. Saya dah cerita benda ni dulu. Kerana atas bahu dia, ada risiko yang saya sebutkan awal2 lagi. Jadi, kerana dia pernah buat silap, jadi dia berhati-hati dari baut silap lagi.

Tapi, ini bukan lesen untuk membuat kesilapan. Hanya keldai yang buat silap yang sama lebih dari 1 kali. Kalau ikut statistik Nat Geo pun, keldai menyebabkan kemalangan dan kematian melebihi kes-kes kapal terbang terhempas setiap tahun (tak tahu samaada jarang kapal terbang terhempas ataupun banyak sangat keldai buat hal). Untuk diri saya….saya kadangkala seronok bila berjumpa masalah, kerana masalah tu bila saya selesaikan, saya jadi lebih pandai. Saya juga selalu buat silap, tetapi saya bangga buat silap yang belum pernah orang lain buat. Tapi saya benci diri saya jika saya buat silap yang orang lain pernah buat dan pernah nasihatkan saya lagi teruk dari itu…kesilapan yang sama yang saya pernah buat sebelum ini saya ulangkan semula.

Jadi, jika anda mahu berjaya…jangan takut buat silap. Tapi, takutilah mengulangi kesilapan. Saya pulak macammana? Saya pun sangatttt banyaakkkkkk buat silap kerana saya banyaakkkkkk berkerja 😉

.

.

RUANGAN PEMBACA BLOG SN

Sebenarnya masa saya main-main benda ni utk memeriahkan blog saya, secara tak langsung bagi peluang pembaca untuk participate sama dalam blog ni. Saya jangkakan tak ramai, tapi sampai ke hari ni, saya terima dah lebih dari 40 pengirim. Saya terharu jugak dengan sambutan dan sokongan tu (nak nangis, tisyu please). Tapi saya akan keluarkan sedikit demi sedikit tetapi saya akan pilih ikut yang paling kreatif jguak lah dan ucapan yang agak2 paling besh 😀

Daripada ex-client saya yang juga pembaca blog saya setiap pagi. Yang comel tu bukan pengirim tetapi anak dia. Yang kirim ni tak lah comel sgt macam anak dia hehehe
Daripada ex-client saya yang juga pembaca blog saya setiap pagi. Yang comel tu bukan pengirim tetapi anak dia. Yang kirim ni tak lah comel sgt macam anak dia hehehe
Ini message yang di kirim : salam,  setiap kali dlm kelas, dgn iphone saye ni la saye on9.. lecturer mengajar kt depan.. hehehe.. tgh kelas mmg saye suke on9, first fesbuk of cos la kn, then ur blog.. u r da man!! semoga saiful nang n family berjaya di dunia dan akhirat.. amin!!! x sbrnye nk gi photocamp!!!!!  -lana-
Ini message yang di kirim : salam, setiap kali dlm kelas, dgn iphone saye ni la saye on9.. lecturer mengajar kt depan.. hehehe.. tgh kelas mmg saye suke on9, first fesbuk of cos la kn, then ur blog.. u r da man!! semoga saiful nang n family berjaya di dunia dan akhirat.. amin!!! x sbrnye nk gi photocamp!!!!! -lana-

.

Ini dari Thareq, berkerja di BSKL. Kerana bosan dengan board saham yang banyak merah dari hijau, beliau ambil kesempatan untuk menyahut cabaran itu. Tq dari saya
Ini dari Thareq, berkerja di BSKL. Kerana bosan dengan board saham yang banyak merah dari hijau, beliau ambil kesempatan untuk menyahut cabaran itu. Tq dari saya

.

Begitulah mereka dengan gambar-gambar yang mereka ambil. Nanti ada sapa2 rajin buat lah sepanduk, kertas A3, Manilakad ke buat macam riots lah…hahahahha. Ambik gambar ramai-ramai. Yg tu nanti kalau menarik saya besarkan letak tukar jadi header baru hahahha. Thanks a lot kepada semua pengirim. I love all of you muachhh muachh!

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile

image_pdfimage_print

7 Replies to “Kenapa orang buat Silap?”

  1. salam SN.. hmm.. wrong info tuh.. hehe.. me nOt working wiT BSKL.. peRsonal advisor (a.k.a charTies/technical analyst) boS i jek.. hehe~! *bOS giLE main sHares BSKL.. haraP maKlum.. tq! 😉

  2. hehe…
    tol ape yg dikatekn tu..
    ye la kalau kita x buat silap, mcm mn kite nk blajakan..
    kadang2 benda yg kite buat silap tu kite ingat smpi mati & tak mau ulangi lg..
    kite manusia yg lemah mesti ade silap & salah nye..
    hehehehe….

  3. Nabi Besart Muhammad s.a.w dah performed di mata dunia, setiap umat memuja dan mengkagumi pencapaian dan kebijaksanaan baginda. Tapi dalam diri dia masih tak puashati lagi, masih tak ikut spesifikasi Allah mengikut pandangan dan kehendak dia. Itu sebab dia istighfar (mohon ampun) 75 kali sehari. Bayangkan betapa banyaknya urusan baginda, betapa teliti dan tingginya inspirasi dan standard pencapaian yg baginda set untuk diri baginda.

    Atas dasar itulah kita harus set minda kita, jangan suka berpuashati dengan sedikit pencapaian. Harus ada Islah (pembaharuan) kalau nak digelar orang yang beramal Soleh (sentiasa dalam pembaharuan dan pembaikan).

    So, keep upgrading yourself and your esteem organization SN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *