Orked & Sunday

These pictures, above and bottom took us 1 hour to calm her down and make her sleepy or sleep, then 30 sec to pose and 5 sec to shoot. Shooting baby, u really need to make it fast, especially pose2 yang macam ni. The idea of putting the baby to those place pretty much about showing the relative size of her body. It’s cute to show how small your little on is. You can actually do this on your own (assisted with a husband or wife). I just use whatever I can get around house. The basket or a fruit basket can be used as well. Most important, keep it hygiene (basuh dulu sebelum guna) then kalau bakul buluh, it’s not good kalau ada direct contact dgn baby. Nanti baby gatal2 dan naik ruam2. But u can cover it up with a tiny layer of plastic (for example) or use another basket. Make her comfortable (enuff food and change diaper). I normally shoot Orked while she sleeping or sleepy. There I can pose her a lot. Semua gambar di ambil di rumah, tidak ada gambar yg saya ambil didalam studio dan tidak menggunakan sebarang pencahayaan tiruan (e.g Strobe or speedlight). You can do it at home.

(No baby were harm in this shooting, all shots must be planned carefully and seek advice from your family pediatrician as well as some study on the net. PLEASE MAKE SURE ALL SHOTS YOU WANT TO TAKE IS PRACTICALLY, TECHNICALLY AND CLINICALLY NOT HARM TO THE BABY)

.

SUNDAY WITH ORKED

Selalunya Orked busy pada hari Ahad. Orked selepas mandi tak sempat2 terus study. Beliau sgt obses dengan buku-buku daddy dan mummy beliau. Kimia Organik, Cook’s companion mummy jadi bahan bacaan Orked. Orked cuba juga baca buku daddy pasal Roman Abromovich dan Trump tapi tak menarik lah, Orked lagi suka baca buku Lonely Planet daddy. Nanti Orked nak pergi semua tempat yg auntie Maureen Wheeler dgn Uncle Tony dah pergi.

image_pdfimage_print

44 Replies to “Orked & Sunday”

  1. Ya Allah!!!! orkid!!! keciannye dia….sampai dalam almari buku, orkid kena gambar…alahai…from d picture, saya rasa orkid growing…:)tengok pipi orkid..rasa nak gigit hehehe…:p bagus la orkid, suka main dgn buku..

  2. nasihat utk orked yg kiut : sabarla orked.. nak buat macamaner, bapak kau suka sangat mendera kau.. sabarla dibulan puasa ini.. wakaka!~ -orked = chomey! masya allah tabarakallah..

  3. alala comelnya orked kat atas buku2 mummy n daddy orked tu yek? satu cubaan yang bagus… pasni insyaAllah orked mesti suka membaca kan?

    p/s: kecik2 dah selalu dibuli…hohoho… stay cute orked! 😉

  4. kesian syg tgk orked ni, walaupun mesti SN dah pastikan keselamatan semua sebelum ambil gambar, tapi saya rasa x patut la jika nak experiment begini. maaf SN, saya cuma rasa x patut.

    anyway, orked memang cute. 🙂

  5. Mmmm saya rasa gambar Oked ni tak berapa elok…tengok lah posisi kaki tu..memanglah seni itu menarik dan unik tapi…..ingat kita ada batas…bukan macam orang barat yang sehinggakan lukisan-lukisan mereka pun mereka dah tak kisah ke’sopanan’nya….kita ada batas-batas kita. Silap-silap dia dah besar pun dia malu….

    *Pandangan peribadi

    Cuba baca buku Susan Sontag. ON PHOTOGRAPHY. Best buku ni….

  6. Susah2 suruh si Orked tu baca pasai Abramovich and Trump. Buku pasai Saiful Nang bila lak nak keluar? 🙂 Buku nie takyah suruh Orked baca, daddy dia dah boleh cerita kat Orked sebelum publish lagi.
    Moga bertambah lagi rezeki dengan kehadiran Orked.

  7. Betul jugak komen PETOM tu…bulan pose nih….jangan kecik ati eh…untuk kebaikan sebenarnya..Kritikan kadang-kadang boleh menyedarkan kita…Mudah-mudahan…Selamat berbuka pose kepada semua..

  8. hehehhehehhehe orked menjadi subject utk daddy yerk….i’m sure daddy will extremely taking a good care of orked during photography session….boleh pulak orked dok diam je atas rak buku tu….hehhehe

  9. I love my daughter million times more than any other. THanks for your concern, I always do things with all studies technically and clinically. Else, I’ll not do it. I take no risk in producing this picture and others. Kalau tak, nenek orked akan jadi orang pertama yang kacau the idea.

  10. art is subjective. at least some of us can appreciate this kind of photography. SN bukannya buat nude photo of girls or grown up women, just babies. and dalam ke’timur’an kita ni pun, i don’t think there is anything wrong with it. entah-entah nanti besar orked akan lebih bising lagi.. kenapa daddy tak amik banyak2 gambar mcm tu. hehehe..

    just my seposen. salam ramadhan all! 🙂

  11. comeynye orked!! sn dah bg idea how 2 shoot my baby soon…soon yg ntah xtau bile la tu..huhuhu..anyway..i mmg crazy about babies!! nak2 kalo dpt tgk pics yg kiut2 camni..muah2 utk orked 😀

  12. orked mmg chumels… bila dpt jmp orked yea??

    sn.. tak bahaya ke letak orked dlm bakul camtu? takut tergeliat pinggang jek sbb badan baby and tulang temulang sume kan lembut lagi.. better shot masa dia baring /meniarap la.. just playsave..

  13. pakaikan Orked baju kurung? ada ke baju kurung size baby 1 month? mana nak cari ye? hmm… mummy baru ingat, Orked belum ada baju raya lagi lah daddy. mummy pun sama, belum ada baju raya lagi jugak. 😀

  14. salam,
    Tahniah…Shukur pada Allah atas kurniaanNYA. Moga Orkid pengikat kasih sayang.

    Idea baru – klu ambik majlis keagamaan plak pun ok. – cth : kematian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *