Hi, I’m Orked Saiful

Just arrived! Ayah saya marah betul buat macam ni kat cucu dia. Tapi secara saintifik saya jadikan semuanya selamat dan tidak memudaratkan. Tengok Orked lena tidur. Seronok tengok.

.

Ini lah Orked semasa 1 day old di SJMC. Oke kepada yang tak mengenali Orked lagi, di sini saya nak memperkenalkan sedikit sebanyak latar belakang dan latar hadapan Orked untuk semua.

  • Nama Penuh : Orked binti Saiful
  • Nick Name : Orked
  • Tarikh lahir : 20,08,2008
  • Tempat lahir : Subang Jaya Medical Centre
  • Gynae : Dr. Delaila Ahmad
  • Masa kelahiran : 4.38 pm
  • Berat semasa lahir : 8.8 pound, 3.88 Kg
  • Nama ibu : Dr. Intan Salwani Ahamad
  • Nama Daddy : Saiful bin Nang
  • Nama Granddaddy 1 : Dr. Ahamad Sipon
  • Nama Granddaddy 2 : Nang Hj. Sirat
  • Nama Grandmummy 1 : Hasiah Kadir
  • Nama Grandmummy 2 : (Rosminah Sulaiman)
  • Nama Grandmummy 3 : Rohaya
  • Nationality : Malaysia
  • kegemaran :Menangis
  • Kebolehan Istimewa : Menangis
  • Special Interest : Menangis sambil menyusu
  • Kehebatan : Boleh berjaga malam

Itu lah sedikit sebanyak tentang anak perempuan saya, Orked. InsyaAllah nanti akan saya update lebih banyak lagi gambar2 orked. Skrg ni ada banyak sangat idea-idea untuk mencomelkan Orked dalam gambar2 yang daddy ambik.

Enjoice!

.

Daddy Orked.

image_pdfimage_print

82 Replies to “Hi, I’m Orked Saiful”

  1. Kalo dah daddy nyer seorang yang unik, anak yg lahir pun bertarikh unik juga… 20.08.2008 !! Perghhh indah giler nombor tu seindah nama Orked… Tahniah SN & Dr Intan..!!

  2. comel je Orked eh? kalo ditimang mesti rasa best jek sebab dia masih tembam kan? eiii, geram tengok pipi dia tu…

    best gak nama Orked ek? mudah dan senang ingat…harap2 dia seberani Orked dalam filem2 Yasmin Ahmad tu…

    p/s: sapa nye idea letak nama Orked ek?

  3. Orked? cantik nama nya sangat klasik n sangat jarang org letak ….

    ha ha hobi orked nangis ek …suka jaga malam ek …habih la nko SN ngan Intan ..pas nih tak cukup tido la korang . Tapi nih la the best thing jadi parent …penat cam na pun kiter tgk je muker dia org nih cam magik lak terus penat tew hilang …

    SN n intan all the best ya …

    sangat chubby …3.88 KG sangat besar dow ….hows Intan . Slamat berpantang ya Intan . Banyakkan rehat . Jgn gerak banyak banyak . SN tolong Intan tau …pompuan bersalin banyak urat putus tau …Intan time nih la nak buli hua hua …hampun SN …mati karang kena masuk bilik disiplin kena denda ngan GB

  4. Lupa lak …habih la orked pasnih …mesti ayah dia letak dalam laci , kitchen cabinet dalam bakul dalam bonet kereta semer …sebab nak amik gambo hu huuuuuu SN jgn letak dalam peti ice tau …ha ha ha ha ha

  5. waa..klasik nye nama. best la.. orked. cam cite mohsin tu kann? sn, kena buat blog lain khas utk orked jek pasni..hahaha nway congrats. got my sms or not?

  6. alhamdulillah…
    dialog pertama Orked bersama teacher tika di kindy kelak..
    cikgu kindy: hi sweetie, sapa nama awak?
    Orked: Orked Binti Saiful. (dengan bangganyer dia menjawab waktu tuh..)
    cikgu: wah… comelnyer nama dia..
    Orked: of coz la, teacher…
    hehehee… jauh nyer angan saya! apa2 pon, selamat n tahniah buat SN & Kak Long (aka daddy and mummy Orked), moga Orked akan jadi anak yg baik & solehah serta akan jadi lady boss pada empayar CS kelak. amin…

  7. moga orked akan jadik sepandai mummy dan serajin daddy dan sabaik aunty nn…
    nak yompang jugak tu… hahha…
    nn curik gambar orked bole?

  8. moga orked akan jadik sepandai mummy dan serajin daddy dan sebaik aunty nnÒ€¦
    nak tompang jugak tuÒ€¦ hahhaÒ€¦
    nn curik gambar orked bole?

  9. SN..cool ah..jeles aih ngan u!! hehe.. i suka nama bunga to my kids nanti..n u dah put ur daughter’s nama ORKED!! hoho..lovely… congratulations SN n INTAN!! =)

  10. wakakkakkaa…klakar la SAIFUL NANG..baby mang la nangis..org tue kata lahir siang, malam nangis..tapi ikut..mase gambo orked yang 1st, terbayang gak brape punya panjanglah nama anak SAIFUL NANG nih…ni minat citer mukhsin ker aper πŸ˜‰

    But 4 longterm, orked akan jadi seorang yang pendiam, firm, manis, tak byk cakap..tapi beware coz skali dia meletup..nahas πŸ™‚

  11. alahai daddy sn… cutenya si kecik orked.
    tapi i suka kehebatan yang ditonjolkan oleh orked tu.. hmm.. lps ni mesti sn pon akan share kehebatan yg sama.. silap2 24hours round the clock tak tido.. ahahaha.. xoxo to the lovely lil princess.

  12. Hahah… ini Saiful aaa…bikin waa gelak pagi-pagi buta loo…. lu aa saiful… haha… itu pose dalam laci bikin wa jadi kelakar woo… but, i like!~ . Congrates Bro for your new born!!

  13. sepol..sepol…ko wat main je ek budak kenit tu..heheh…tp kiutla gambo dlm laci tu…pasni jgn buh orked dlm dashboard kete dah le..huhuhu

  14. Hehe dah agak SN mmg suka nama unik cam bunga2 nih..Congrats SN n INTAN on your new born baby..hehe buat camtu nampak comeynyer Orked dgn mata sepetnya πŸ˜€

  15. ORKED?? itew nama feberet saya & nickname utk saya blogging…i love orked..hehehe

    saya pun nk ltk nama anak saya orked lah :p

    anyway Tahniah SN & INTAN
    orked such adorable baby πŸ™‚

  16. tahniah2 SN and Dr.Intan…semoga menjadi ayah dan ibu yg baik dan penyayang serta orked juga menjadi insan seindah bunga orked juga…

  17. tahniah bosss~!! moga dengan kelahiran orked bertambah2 rezeki boss..:)

    p/s: saya tau ada port nak buat custom baby seat for lamborghini murcielago…*evil grin* hehehe..

  18. Mmmmmmkan best kalau nama baby ni ada unsur2 Islamik sket…….tapi nak buat camane…apa-apa pun ikut koranglah….

    SN tulis : Cuba namakan nama2 Wali Songo kebanggaan islam tu? Apa namanya? Cuba namakan ulamak islam seperti Chokro Aminoto dari Betawi (Jakarta), itu apa Islamiknya? Itu Jawa Totok punya nama lagi, tapi ada masalah ke? Kalau bangga nama islamik seperti “Sara”. Islamik sgt ke? bukan ke itu bahasa Hebrew? Bahasa org yahudi? Apakah indah nama “islamik” seperti Ahmad Albab tapi maksudnya tak cantik. Apa maksud Orked dalam bahasa Arab??? NO MEANING tapi terus orang tahu maksud Orked itu ialah Orked. Kena buka fikiran anda besar2 dan luas2 dan lihat dunia dari mata burung bukan dari bawah tempurung. Banyak lagi nama2 tak islamik seperti Daniel yang juga adalah nama salah seorang nabi-nabi…NOKTAH

  19. wah..name bes..cam cite mukhsin..
    sape yang bagi name tu..peh….
    smart la bro…cantik betol gambo yg dalam laci tu….pas ni tah pe la gi ek agaknya kuar….

  20. salam.tahniah atas kelahiran puteri sulung bernama ORKED,anugerah dari yang maha besar.semoga SN@DR.INTAN SALWANI&ORKDED SENTIASA sihat,mendapat berkat dan dibawah lindungan serta rahmat Allah yang bertali arus.semoga dipanjang umur dan rezki yang berlipat kali ganda dariNYA.amin.
    tahniah!

  21. hye saiful nang.. im your silent reader..now not so silent enimore! πŸ™‚ hehe.. sbb kehadiran orked kot..saya rasa teringin bersuara.. nama..orked..menjadi antara pilihan hati saya jugak..when i hv baby girl nanti. TAHNIAH to both of you!! for the new born baby! i like the picture captured by Dr.Intan too.. kt belog dia. n ur picture..mmg fabulous lah. owhh..mmg indah nama baby orked itu..seindah..n pure n innocent baby bernama orked saiful itu..

  22. congrats SN.. sedap nama orked… eh!! sama la ngan gambar anak i masa newborn dulu… i hire pro kids photog capture her masa she was 5 days.. dia letak dalam laci.. atas almari.. dlm bakul..mcm² tpt lah dia letak..so cute kan shoot camtu.. pasni u blh la cuba jugak;-)

  23. tahniah!!! orked…welcome 2 d world…orked gemar menangis malam ye..ala dia bukan menangis…dia menyanyi aje..nak entertaint daddy n mommy orked hehehe…nway once again tahniah..:)))

  24. Hye SN..i’m ur silent reader too..
    Congratez to new mom n dad!
    Orked, we share the same birth date..heee
    SN, u jd dad on 20082008 and i celebrate my 25th bday with my newlywed hubby plus honeymoon=)
    Congratez again!

  25. Tahniah…SN & Dr.Salwani. Welcome, Orked…hmmmm…chubbynyer..geram ummi tengok, ntah bila plak nak dapat anak pompuan comel cam SN sbb anak ummi skrg nie semua hero2 power rangers.

  26. tahniah saiful nang n dr intan,

    Semoga bertambah tabah dan sabar dalam menghadapi ujian dan rezki Allah yang amat besar ini. Tak cukup rehat baru permulaan ujian. Sungguh sy dah rs…

  27. Alhamdulillah……
    Congratulation!!
    Untuk SN & ISA,
    walaupun terlewat wish, i hope both of you will enjoy this moment.
    Anak adalah amanat Allah kepada kita untuk membentuk dia samada menjadi orang mukmin atau orang munafik.
    Selamat Mendidik!!!!

    Untuk Orked,
    Jadilah anak yang baik dan menjaga mama and papa bila besar nanti. Pengorbanan mama dan papa bukan boleh dinilai dengan wang ringgit.

    Sis/Aunty NFI, Aqeem & Iman

  28. SN,

    hehe.. bayi dalam laci.. cute!

    BTW, cool name! Dan kalau sebut betul2 ianya ada gak bunyi sikit2 macam jawa (cuma kena sebut pekat sikit git-thu).. kira okay lah tu kan! πŸ™‚

    ANyway, just to share what i always advise parents yang beria-ia kalau boleh nak taruk semua silabel yang ada dalam kitab sebagai nama anak dia:

    “dont let the name define your child, but lead your child to define their name”

    sebab banyak juga anak dengan nama sebaik-baik nama parents susah-susah bagi tapi sekarang sedang sesali hidup disebalik jeriji besi.

  29. Assalamualaikum.

    Hai En. Saiful and Dr. Intan. Tahniah atas kelahiran puteri comel Orked. Semoga bertambah2 rezeki dan Syawal kali ni justeru paling bermakna buat kalian. Hugs for Orked

  30. (Dengan nama Allah, Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas
    Rasulullah Shallallahu Γ’β‚¬Λœalaihi wasallam, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda).

    En Saiful…jangan lah marah saya pulak…itu cuma pandangan saya jer..Terpulanglah pada awak..saya tidak berada dibawah tempurung pun…cuma memberikan pandangan..lagipun sunat muaakad hukumnya bila meletakkan nama-nama yang baik pada ada…Orked tu baiklah..cuma tak ada unsur Islamik je…tak kan lah salah komen cam tu…saya minta maaflah kalau saya tersilap bagi pandangan. Wslm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *