Siaran Langsung from SJMC

Last 2 days, my wife and I had routine check with Dr. Delaila in her clinic. She found that the baby is very healthy and is big already. She afraid, if the baby go for another week in the womb, she would be too big for the natural process of delivery. Intan wanted to give birth in the natural way. She want to feel the pain of becoming a mother. I feel like I want to cry…whenever I think about that.

9.45 AM – Sampai ke SJMC dgn my mother in-law. My wife happy shj lagi masa ni.

9.55 AM – Pendaftaran di Labour room.



10.00 AM – In the labour room

10.20 AM : Intan blessed by her mother before entering the labour room for induction.

10.25 AM : A proud Mummy and Daddy to be. Depan bilik menunggu untuk orang2 yang bukan suami dan bukan orang yg nak bersalin. After this, the contraction process bermula.



01.45 PM -Still waiting for contraction. It’s now 5cm open. She’ll probably deliver in few hours time. She still can smile this time. I know it’s painful. She’s gonna be a good mother.


03.15 ( 20.08.08) – Nurse buat routine check. This time ambik blood pressure. Another half way to go. 10cm opener then baru boleh nak bersalin. Now still 5cm ++ and the contraction now every minute.


03.20 (20.08.2008) : My workstation at Delivery Suite 2, Subang Jaya Medical Centre. Everything is under control.


03.33 PM (20082008) : Contraction dah jadi lebih kerap. Intan sekarang ni dah berhenti senyum. Dia menahan sakit setiap contraction berlaku. Contraction tu ada kesan sakit yang sangat-sangat kat bahagian pinggang Intan. Sekarang dia tak larat nak baring telentang. Tadi dia boleh tengok TV lagi cerita “Ice Age”, now dia dah tak larat dah selain melayan contraction yang berlaku sangat kerap ketika ini. Machine yang anda lihat kat atas tu ialah machine untuk memasukkan Yu Pitocin yg digunakan untuk merangsang otot dibahagian serviks untuk membuat bukaan seterusnya membenarkan kepala baby untuk keluar. Guys! those who don’t have a baby yet….take a ruler with u, and measure 10cm. How long 10cm is needed just to get your baby out from the womb. I don’t know weather I’m still strong enough to take picture of her and update it again. I feel the pain….I can feel it….(tears)

03.55 PM (20082008) : Tak boleh nak ambik gambar lagi. Dah tak sampai hati tengok. I have to stand beside her and hold her hand tight. I can’t update. Wait for the next update after all things done. 8cm already, which mean…the delivery time is about ANYTIME now. Please pray for Intan and the baby.

FINALLY…….


04:38 (20082008) : Akhirnya semua penantian berakhir. Episod baru hidup dah mula sekejap tadi. Alhamdulillah pada kira2 jam 4.38 ptg 20.08.08 dgn berat 3.88Kg / 8.8 Pound lahirlah seorang puteri dengan selamatnya. Ibunya, Intan juga selamat dan sekarang sedang happy bermain dgn anaknya. Terima kasih atas semua doa kiriman semua pembaca. Bersama isteri saya di sepanjang proses kelahiran ni buat saya insaf tentang nilai pengorbanan seorang ibu. Bagi yang masih ada ibu, hargailah mereka sementara masih ada. Bagi saya yang sudah tiada ibu, apa yang saya lalui ini menjadikan saya bertambah sayang kepada ibu / ibu mertua saya dan juga anak serta isteri saya


Baby dah selamat masuk ke nursery. Kejap lagi dia mandi dan dapat injection hepatitis B dan malam ni satu lagi enjet for BCG. Besok pagi dia ada hearing test dgn audiologist. Beliau agak sibuk sehingga besok. Buat masa ni beliau masih berada di nursery.


Intan pulak sekarang sedang berehat untuk dinner di wad 357 wad bersalin. Kalau nak dtg melawat, boleh dtg sebelum 9.30pm. Apa2 boleh telefon saya 0133977715. InsyaAllah kalau tak ada apa2 complication, besok petang atau lusa pagi akan discharge.

Saya sangat happY!

SAIFUL NANG, SJMC

image_pdfimage_print

203 Replies to “Siaran Langsung from SJMC”

  1. All the best to your wife…SN masuk tak dlm labour room? Support from husband very much in need inside there…;) Keep us posted!

  2. Dah lama ikuti your journey of life since you first start fotopages. Mula dari single, couple, married, now.. daddy wannabe. Good luck. Didik anak2 baik2 ok. For sure your life semakin sibuk pas ni. But pls don’t stop berkarya ok. I pembaca setia u.Regards to your lovely wife.

  3. bro..
    sjmc kan..pergi jumpa nurse nama shallicetina peads A or B..she’s a good nurse there..mention my name(shah)..i believe dia akan tolong you apa daya dia sekali pun..all the best..terharu rasanya

  4. Alhamdulillah.. dh selamat melahirkan satu lagi ummat Nabi Muhammad SAW. Didiklah anak itu sebaik-baik hambaNya.. πŸ˜‰ Chupp, baby boy ker girl eek?
    Mine is next !!!

  5. ALHAMDULILLAH!!
    syukur semuany selamat…hey, im the first one to witness ur baby tru here rite!hehe..congrats to both of u SN n wife..im also counting days for my coming soon baby, 5 months to go..congrats again!comey sgt2 ur baby..

  6. OMG I am an auntie now! Ur update is very touching. I actually cried when i saw the baby’s pic. I am soooooooo happy… πŸ™‚ I love u guys!

  7. salam…alhamdulillah akhirnya bby lahir dengan selamatnya…apa namanya tu? sangat comel la…

    saya selalu je masuk blog ni tapi silent reader je…ni baru je sempat komen…mesti meniitis airmata syukur kan? tahniah untuk SN, Dr. Intan n seluruh ahli keluarga…

    meriahlah blog ni ngan wajah2 mulus baby tu…cium dia untuk saya dan semua eh?

  8. Tahniah kak long and sn!!!!! really like the last picture…cute baby.
    Patutla perut kak intan besar sgt….babynya besar rupanya..hehehe
    to kak intan selamat berpantang.

  9. Tahniah SN atas kelahiran cahaya mata pertama. Congrat dari Aku dan Siput. Seperti mengimbau kembali pengalaman camna aku sambut 2nd baby aku, merdeka tahun lepas. πŸ˜€

  10. Assalamualaikum,

    Syukur Alhamdulillah dan Tahniah untuk Saiful Nang, isteri, serta keluarga kedua belah pihak, anak saya HaiQal pun lahir bulan lapan jugak, Jumaat nie 22hb InsyaAllah setahun usianya. Kami semua yang mengikuti perkembangan you sentiasa mendoakan kebahagian kalian sekeluarga…

  11. Askum?

    Tahniah buat SN and KL sekeluarga atas kelahiran yg terindah ini….Good luck as a new Parent, Welcome to new chapter of adventures life!!
    wahai puteri….
    Jadilah engkau anak yg solehah..
    Jadilah engkau anak yg berjaya dunia dan akhirat…
    Jadilah pewaris generasi yg beriman…
    Jadilah kebanggaan ibu bapa mu….
    Ameeeeeeeeeeeennnnn

    dari,
    Uncle taufiq & Auntie Fahimah
    Kakak Hamim & Abg Dhodi
    from Manchester with love

  12. Terima kasih di atas doa dan ucapan tahniah semua… Alhamdulillah dah selamat. Lepas ni baby no 2 pulak (not too soon, heheh)…

    To nenek, thank u for everything. Love u very much.

    To daddy, mummy loves u very much. Thank u daddy for being here with me, all the time. Daddy macho lah, tak takut! Hehehehhe… Mummy sayang sangat daddy. Comel kan baby kita.

    To adik, cepat2 le balik tengok anak sedara ni. Jangan lupa bawak ole2 southampton banyak2 ye? Hihi…

    Yeay, mummy sangat happy. Tak percaya baby boleh keluar. Hahah…

    Alhamdulillah, syukur atas semua rahmat Tuhan.

  13. Congrats Bro SN & Sis Intan!

    May your days be filled with Love, Laughter and Happiness.

    Kiss lil princess for me ya. She’s da’bomb!

  14. Congrats SN and wife,

    Such a wonderful experience and welcome to a new chapter of life beginning with a sleepless nite!

    OKC, USA

  15. Wahhhhhhhhhhhhhhh!!!!
    SYUKUR ALHAMDULLILAH. Kiranya Intan ni cepat gak proses beranak dia yer? Biasanye nk melahirkan anak sulong ni memakan masa tau. Alhamdullilah. Tahniah to both of u! dah jadik bapak & mak..

    hihihi..banyak betul angka 8 sempena kelahiran si tuan puteri ni yer?? bertuah tul!!

  16. Tahniah atas kelahiran baby yang comel itu
    Lepas ni giliran saya pulak pada bulan December ni….
    suasana dlm delivery room itu sangat mendebarkan dan mengingatkan saya semasa kelahiran puteri pertama 5tahun yang lalu…TAHNIAH SN & DR.INTAN…

  17. salam….
    daddy n mummy!
    tahniah dh dpt permata hati sorang lagi..semoga terus berbahagia dgn kehadirannya… cuteee sgt!.
    (jun tgh berdebar tunggu hari gak ni…)

  18. For saiful & dr intan
    CONGRATES for both of u !!!
    Smoga dapat mendidik jadi seorang insan yang solehah..
    moga bertambah rezeki,amin..
    Anek muko wong jowo sitik porak SN?hehehe

  19. Congrats to daddy SN & mummy Intan..I’m in tears too, huhu…sejak dh jd ibu ni, feelings of motherhood mmg sensitip bangatt. Lgpon, I kene induced gak aritu, twice lagik, erkk..

    Btw, SN mmg really macho laaaa…BERANI temankan dr intan dlm LR. kewl…!! Supports dlm mase pantang pon vry important tau SN.
    Welcome to the new world. Take care…

  20. Tahniah buat SN & Intan. Saya sekeluarga berdo’a semoga “ALAI” akan menjadi umat yang beriman dan akan membahagiakan SN & Intan serta keseluruhan keluarga. Amin…!

    p/s. Kat Brunei, panggilan manja untuk anak ialah “ALAI”. :o)

  21. To SN & Kak Long

    Congratulations on arrival of “orang baru”… berair mata bila baca komen kak long tu.. selamat menempuh dunia “mummy and daddy”…

  22. Kak Long dah selamat dengan baby perempuan…ko bila lagi bro? Bukan due sama ke?hahaha..

    tahniah…pandai setting..20082008..yg lain pun banyak 88 nih..tanda2 tuh…

  23. Salam to ayong & SN….a big congrates to both of you…proud of you ayong and all mummies in the world…hanya ibu yang sanggup tahan sakit bersalin….pls take a good care k ayong and the cute baby as well….she’s soooooo cute….chubby…hehehhehe πŸ™‚

  24. Alhamdulillah… Tahniah! sedih membaca part tears tu but happy for the healthy baby… sihat betul sampai 3.88kg… well done Kak long!! date lahir pun cun 20082008.. Congratss SN n Kak Long!!

  25. Congratulation SN & KL!

    Baby da ada nama blum?kalau belum sure ramai nak offer nama ni heheh…kalu bagi nama Intan Qaseh Saiful cam best ja haha…all the best to you & family..

  26. tahniah SN & Dr. Intan…ntah kenapa bler saya baca blog kali ni rasa sayu pulak…sepatutnyer ap…heheh…berdebar gak saya…sbb sy skg dh 33mggu…saper nama bby yg bertuah nih??

  27. GB , tahniah atas kelahiran cahaya mata ..bila tgk Kak long duk tunggu saat nak bersalin tew moon plak terasa ngilu teringat time nak lahir kan anak hari tew . Tapi bila tgk wife cam tew insaf rasanya kan ..yg lalui sendiri sangat tak tertanggung sakit nya . Tapi tew la kuasa tuhan …kuar je baby terus si ibu lupa sakit yg di lalui sebelum nya .

    Congrat again Saiful n Intan . Slamat berjaga malam la lepas nih ya …

    SN nak gambo agiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  28. Tahniah angah dan intan moga bertambah murah rezki mu dengan kehadiran sang puteri. Peliharalah amanah TUHAN ini sebaik mungkin. Good Luck

  29. assalammualaikum. sungguh Allah itu maha berkuasa. dah lama x jenguk page saiful nang. bila tgk je, rupa-rupanya kak intan da selamat lahirkan baby girl!

    félicitation! (congratulation)

    semoga saiful nang, kak intan & family sentiasa di bawah lindungan rahmat-Nya, insyaAllah.

    -la rochelle. =).

  30. Tahniah SN & syukur your wife & baby selamat. Wah date of birth!!! 20.08.2008.
    Pernah mengalami perasaan begini tahun lepas. Dalam bulan ramadhan lagi tu. Mesti waktu tu, jadi the happiest man in the world.

  31. OMG!!! alhamdulillah! congrats SN and wifey!! wat a great number 20082008!! terlambat baca la..(tak masuk ofis, pastu kat rumah tak sempat nak surf) kalu tau tadi ptg mesti i dah pegi visit.. anyway.. congrats ya! nnt update nama sang puteri kecil tuh.. xoxo to her! (tiba2 teringat my experience lahirkan lil zaes.. and oh! bday dorg dekat2 je.. my baby baru turned 1 on the 18th… but your lil princess sgtlah huge ok! double congrats to kak intan sbb berjaya mengeluarkan secara normal sbb baby sgt huge.. it was a wonderful experience, betol!)

  32. tahniah bro.. tahniah.. aku dapat rasakan kegembiraan mu mendapat seorang cahayamata yang comel..

    Insya Allah aku juga akan mendapatkannya..

    Marilah kita menjadi seorang ayah yang saling menyayangi dan mengasihi keluarga..

    Family first.. the others later..

  33. tahniah….smoga kehadiran anak yg sgt comel ini mmberi kebahagian yg lebih bermakna utk hari2 tuan yang akan datang…salam tahniah sekali lagi

  34. SN & Dr Intan,

    Tahniah dengan kelahiran bayi yang comel, dengan kelahiran amanah Allah ini akan membawa erti dan melengkapkan kehidupan seterusnya.

    18 Syaaban 1429

  35. asslmkm,

    tahniah buat sn dan isteri dan keluarga.
    20082008 very nice number.
    aku lahir pada 20.08.19** (rahsia) dan 20082008 adalah tarikh terbaik dalam hidup aku.

    jaga dan didik puteri u jadik orang yang berguna.

  36. tahniah en.saiful..di anugerahkan seotrang puteri yang comel..tahniah kepada anada berdua..semoaga bb jadi anak yang cemerlang gemilang terbilang..solehah di dunia dan akhirat..amin..

  37. hmmm nn sangat teruja menanti gambar baby dan lagi.. dan lagii….
    tak sempat nak g tgok la SN..
    waktu cuti sem cam ni… ada course la plakkk…. salam utk KL

  38. dr intan….
    cute nyer baby dr…
    jgn lupe bwk baby gurl tu dtg faculty ek….
    tak sabar nk tgk gambar baby tu lg…
    mesti daddy n mummy dier berebut2 nk amik pic baby:P

  39. Tahniah to the new parents. Harap baby dan mummy dia sihat. Ayah dia mesti tolong bangun malam juga tau. πŸ™‚ Semoga SN dan Dr.Intan menjadi ibu dan ayah yang penyayang dan bijaksana membentuk insan yang baru ini. Amin.

  40. tahniah SN & Intan..
    wah pilih date cantekkk utk induce hehe..sy masih dok tggu hari lagi..insyaallah bulan posa nih ‘meletup’lah mak buyung nih hehe..

  41. alhamdulillah… semua selamat… tahniah to you both. i am happy for the 2 of you! enjoy ur new bundle of JOY! btw, whats her name? nak tunggu 7th day to announce ker?

  42. Tahniah kepada SN dan isteri atas cahaya mata yang baru dilahirkan. Semuga dimurahkan lagi rezeki dan diberikan lebih kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Semuga terus berjaya memperjuangkan hasil seni dan kreativiti bersama rakan semua..

  43. Alhamdulillah…
    Tahniah SN & Dr. Intan. Seronok dan bahagia rasanya. Teringin nak alami perasaan yang sama, tetapi Allah lebih tahu apa yg direncanakanNya untuk kami yang masih belum dikurniakan zuriat.

  44. SN & Intan,
    Donno if you remember me or not. A long time client. I’m still your fan. Walaupun jarang comment but I often view your blog sbb fp dah close. First of all A big CONGRATULATION to both of you…I cried in tears reading your blog this time. Bab bersalin ni memang buat tersentuh especially first birth. Anyway hope you guys enjoy being a parent now. Rasa lah nnt tak cukup tido….hehehe.

  45. ‘dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu apepun, dan Dia memberikan kamu pendengaran, penglihatn dan hati agar kamu bersyukur…..An-Nahl, 78’

    congrats SN n Intan….DOB pun sgt cantik…..da besar nk jd cam papa ke cam mama ek??

  46. salam bro saiful & kak long intan .. selamat jadi daddy n mummy ..TAHNIAH DARI KAMI .. cantik tarikh .. senang ingat ..

  47. ALHAMDULILLAH πŸ™‚ br skrg dapat tgk si comel orked ;p bz la..anyway to SN n kak long, CONGRATULATION ;D juz njoy this momment..peluk cium untuk si comel orked πŸ™‚

  48. Tahniah SN .. Anak amanah tuhan ..
    masa first time i conduct dor delivery dulu.. terlalu touching bila tgk masa kita bagi ibu peluk anak dia.. masa baby kuar dari womb u all akan tengok keajabian ilahi.. baby yang kuar akan dalam position tunduk kebawah and then pusing kekanan.. it’ real.. sebab tu la kita tak boleh meninggi diri.. pasal masa kuar pun dah tunduk kebawah..Sakitnya bukan kepalang..from that day i realize woman is tough!! it’s not easy to become a mother!!
    lepas baby kuar and procedure has done.. i lari kat toilet.. n menangis sorang diri.. terlalu hiba..lepas tu i terus jadi anak yang baik kepada ibu..
    i terus jadi robot for my mother..

  49. Stumble upon ur blog….. cantik2 belaka gambarnya… furthermore when i realized that u posted it live along the way during delivery process…. suddenly rasa tempat kerja aku ni cantek betol… hahahahahhaa…….

  50. congrats for ur baby gurl.i had my baby boy on october08.reading ur story its the same thing happened to me..the pain and pleasure all mix up.send my warmest and loveliest regards to ur wife.i juz read ur article in Pa&Ma..it was beautiful. may u hav a happy life ahead.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *