Doa untuk Gaza

Biasanya saya suka dengan foto-foto yang hebat menceritakan tentang apa yang berlaku. Tetapi kali ini, saya rasa sangat terganggu dengan sangat banyak imej foto yang menceritakan apa yang berlaku di bumi Gaza. Sangat menyayat hati bukan sekadar orang Islam malah dunia keseluruhannya nampak itu merupakan satu pembunuhan beramai-ramai dan bukannya peperangan. Atas kemanusiaan, semua agama boleh sefaham. Foto kanak-kanak kecil yang tidak berdosa terburai badan, meletup kepalanya dan banyak lagi yang tak mampu diceritakan.

Tak perlu rasa selesa. Malaysia juga boleh jadi seperti itu. Kita sudahpun dikelilingi dengan penyembelihan di Ambon & Timur Timur, Keganasan di Selatan Thailand juga pengusiran dan pembunuhan Rohingya yang semuanya mengepung kita secara geografi.

 

SEMINAR KUASA ALAM

Pada hari Sabtu lepas, saya memberikan seminar yang memasukkan KUASA ALAM sebagai tajuk penyampaian utama. Pada zaman sekarang, yang mampu menundukkan cengkaman Barat dan Zionis ialah badai dari alam. Tidak kira secanggih Jepun, mahupun USA sekalipun Israel dan semua negara bersekutu mereka tidak mampu menahan kuasa alam. Datang dari alam, tadbiran Allah pastinya kuasa yang lebih hebat dari kesemua senjata nuklear yang diletupkan serentak.

APA ITU KUASA ALAM? Ini bukan satu seminar atau ceramah agama. Ia adalah satu seminar yang mengambil pendekatan metaforik (perumpamaan / analogi) sebagai memperkuatkan pedagogi dalam semua aspek kehidupan manusia. Allah jadikan keseluruhan alam ini mengikut fitrahnya dan ia tidak berubah KECUALI manusia yang berakal untuk mengubah fitrah. Melihat semula kepada alam membuat kita berfikir rasional tentang kejadian alam dan iktibar untuk praktis dalam semua aspek kehidupan yang DIJAMIN terbaik. Kerana itu dari fitrah alam. Fitrah alam adalah pembaris Allah.

COntohnya, selama ini kita melihat pokok sebagai sebatang pokok sahaja tanpa memikirkan disebalik kejadian pokok itu ada analogi alam tentang pengurusan organisasi, komunikasi, hirarki organisasi, model perniagaan yang dijamin untung, fikap organisasi dan macam-macam lagi. Penyelidikan melalui praktis pada sampel komuniti di Rumah Pengasih Warga Prihatin membolehkan analogi ini dijadikan satu dapatan yang saintifik.

Rata-rata peserta yang hadir bila diwawancara mereka mengatakan “ILMU INI SANGAT BESAR!!”

SAIFUL NANG

image_pdfimage_print

One Reply to “Doa untuk Gaza”

  1. bagaimana untuk menjadi seorang photografer yang baik? acctually saya memang seorang yang suka snap gambar tapi kadang2 jadi kekadang tak jadi..bleh bagi tips utk menjadi lebih baik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *