Berlagak Vs Humble

Photographers & CS crews. They were developed by Passion.
.

Ramai orang ada persepsi masing2 kepada dua terma ini. Irfan Khairi cakap, kalau kita yang tak blow the horn, who else? Memang ini juga berlaku pada semua orang. Ada orang dapat tittle Dato’ siap bagi arahan kepada semua anak syarikat utk buat pengumuman tahniah dlm newspaper. Ada org cakap berlagak, ada org cakap itu marketing. Saya ingat hari ni saya nak buat 2 statement PR kat sini dalam 2 versi…

A. VERSI BERLAGAK

Saiful Nang is a well-known wedding photographer in Malaysia with wide international experience. He shoot wedding from the layman level to the royal family. With wide experience internationally including England, France, Egypt, India, Indonesia, Ireland, Australia, Thailand, Italy and more countries, you can rest assure that your wedding photos will come-out with international standard of acceptance.

B. VERSI HUMBLE

Saiful Nang is just like any photographers. We just have 4 years experience. Nothing much to compare with some others. He shoot wedding for some layman. A humble with just little experience in shooting wedding around Gua Musang, Kodiang, Ulu Bertam, Ulu Langat, Jenderam Hilir, Temerloh, Kampung Guar Chempedak, Simpang Pelangai and he once shoot a wedding oversea…in Sarikei. It’s up to you to hire me or not. I’m a very humble ordinary photographer.

.

Adakah A itu sebenarnya berlagak ataupun A itu adalah perkara yang perlu anda cakap untuk meyakinkan orang. Anda pilih lah siapa yang anda mahu jadikan sebagai photographer anda? (Jika anda masih tak kenal lagi siapa itu Saiful Nang). Adakah photographer “Biasa-biasa” itu yang anda mahukan? Come…anda mahu yang mana, sila berikan komen anda apa pilihan anda? A atau B?

Ladies, be serious oke? This is not a joke. But this is something to ponder. Do u ever heard Tony say “Fly with AirAsia, jsut an ordinary airline with nothing much things to offer”. Pernah ke? So do u still call those iklan on TV are “berlagak?”. Honda selling their car and pukul canang “Winner for Car of The Year” for 3 consecutive years. Berlagak kan??

image_pdfimage_print

66 Replies to “Berlagak Vs Humble”

  1. definately A is a better version of marketing..B tu mcm nak kumpul kawan , not client : ) tapi ur great pics say it all of course

  2. Kelakar baca yang B tu. Tegolek-golek nak gelak. Tapi tu lah, selalu macam tu lah. I kerja bahagian marketing dah 12 years, saya lah orang paling berlagak dalam company. Pasal saya sentiasa cakap kebaikan dan kehebatan company sahaja. Tukang pukul canang lah katakan. Siapa nak beli produk yang merendah diri? Contohnya iklan sabun…”Belilah sabun kami yang berkualiti biasa”…nak humble punya pasal, mampusss lahhh tutup kilang. Barang takleh jual pasal orang tak yakin.

    As a marketer…I give u A++ lah SN. My fren in New York pun gila tengok blog u dan some of them dah letak u sama level jer dengan Anuar Zain hahahhaha. That’s the impact of your smart way marketing. Kudosss.

  3. buat bisnes kenalah yakin pada diri sendiri harus ada prinsip hidup supaya dapat keyakinan pelanggann.. nak ikut sopan santun budi pekerti join badan kebajikan jelah. aku pilih “A”

  4. ermm…
    bg aku yg A is muc beter.. dn mmg dh terbukti pun benda2 tu.. so tada masalah pn…

    bg sesetengah org yg kata berlagak sbb mngkin laaa di sbb kn pengnaan ayat tu kot atau.. sebgnya..

    bg aku saiful… ko tayah ahh lyn org2 yg ckp mcm2 tu.. keje ko dah terbukti so tada masalah.. dan yg bermasalah adalah diaorg!!

    chill@@

  5. kalau untuk marketing strategy yang perlu dipaparkan secara visual seperti dalam website nih tentulah A kan…. Tapi kalo ader orang datang face to face and ask you to describe yourself definitely you choose B right? sebab SN ni memang humble rasanya…(saya tak pernah guna khidmat SN, apalagi jumpa…hehehe…baca blog rajinla..)..

    So, saya pilih A untuk PR & marketing purpose…..

  6. budaya malaysia + melayu je yang kata ‘A’ berlagak. Internationally memang macam tu ler orang bina reputation. So SN…buat bodo je…

    bukan nak bodek…sebab SN tak kenal pun aku sapa…tapi Aku memang mempertahankan semua tagline dan previous client promo yg ada kat website + baju CS. bila aku tanya kengkawan photog kenapa dia orang takbuat baju yg ada tulis OP dan letak previous customer dalam profile…dia orang kata tak nak poyo. Adussssssss menangis dalam hati aku dibuatnya. Cetek..sungguh cetek. Aku takder business photography sendiri…tapi aku suka dan nak tengok anak bangsa aku maju dlm business ni. Tapi sayang…walaupun gaya pakai dan cakap nampak moden..otak masih lagi jumud.

  7. A untuk marketing,untuk self confidence,untuk reputation,untuk ke’respect’an.
    kesimpulannya, humble kenelah bertempat. A tu bukan berlagak,die lebih kpd confidence. tp,B mcm ckp dgn org in a normal situation,xkn nk trus show off kate,hi,im a well known photographer.

    dont worry lah SN, org mana pernah nk puas hati. asal u know who u are,and ppl know who u are,dah cukup.
    to cikfreshoren; A tu doesnt mean lupe kg.
    i dont think SN someone yg lupe kg. he’s proud of his hometown ,x pnah lupe kg,keep on mentioning about his old life.
    lupe kgkah itu???

  8. brader saiful yg sgt ku kagumi…yg A tu sebenarnye bukan berlagak..itu lebih kpd marketing…lebih kpd nk menjual diri kite utk org amik servie kite..die kalo berlagak lbh kurang camni la: ‘ala stakat pki kamera murah nk jd fotografer..tgk cam aku..br gaye fotographer’..sy rase ni br leh kire berlagak..mcm lebih kpd nk compare ngan org len n merendah2 kn org…btul x??

  9. we have a living evidence to strengthen the topic here. the whole malaysia’s football fratenity is so humble malaysian way. see where do they stand in the industry?

  10. PILIH A JERLAH….RASULULLAH SAW PERNAH DITANYA…CEMANA NAK JADI KAYE…THEN BAGINDA JAWAB JADILAH ORANG YANG SEYAKIN-YAKINNYA….YAKIN BUKAN BEERTI EKSEN K….BANGSA ASING SENANG2 JE KITA TERIMA, KALAU MELAYU MESTI JADI SANGKAAN CENGGINI…BORING…JOM MASUK BAKUL DAN ANGKAT SENDIRI RERAMAI…MAJUKAN BANGSA KITA….KITA BAGUS APER…

    TAPI WALAU APA PUN KITA BUAT MESTI INGAT PADA HUKUM DAN JUJUR…ESPECIALLY WHEN U R DOING BUSINESS RIGHT ? SO, KEEP UP UR GOOD WORK…IDUP ISLAM DAN MELAYU…YO !

  11. My point of view:-
    BOTH ! A + B = Saiful Nang Combo
    Standing ovation to you bro. Come on people, join me…Clap clap clap…

  12. Saya pilih A. Sebagai itu standard marketing biasa. Takyah cakap international, kat Malaysia pun ramai yang buat macam tu kan? Of course there is a thin line between confidence and cockiness (berlagak), cuma cara kita paraphrase kata-kata marketing tu yang membezakannya. Kena karang betul-betul dan pastikan tiada yang salah faham.

    Tapi kan Bro Saiful, saya tak tahannye tengok gambar kat banner your blog ni… Naper mata diorang tu? Kih kihhhh… Pastu mana Jay Farhana dan Ainiyah? Mekap tak siap-siap sampai kene tinggal ke? Heheheheeeeee…

  13. blueberry, yg lain dah balik masa tu. Lagipun kalau nk ambik gmbr semua nanti tak muat. Aini jer dah penuh separuh wide angle hehehhe

  14. mestilah A..siapa yg pilih KUALITI,akan pilih A..lagi pun x berdosa pun kita cerita kelebihan kita,sebab kelebihan yg kita ada tu pun dr Allah jugak..kalau kita kritik2 dia,kita kritik apa yg Allah kurniakan kat dia..Kita patut bangga dan bersyukur ada org ISLAM yg mcm SN..setanding dgn bangsa2 lain..:-)

    off topic – walaupun jumpa SN n the geng tak sampai sejam,tp saya dpt rasakan SN n the geng x sombong langsung..saya dtg opis SN dgn mak ayah dlm keadaan Busuk2 n Comot2 jer,tetapi kami dilayan dengan begitu baik sekali..disebabkab layanan yg baik inilah dan kualiti produk yg amat baik, saya cancel booking saya dkt satu photographer ni yg x lah hebat sangat,tp pandang client pun x mau..mentang2 lh kita dtg busuk2 n comot2..ermm..

  15. SN… i choose A…
    terbaca ur entry pasal passion, 110% bersetuju…
    actually i x pernah komen kat ur website walaupon dh jadi pengikut setia hampir 3 tahun…setiap ari bukak…
    tapi rasanya i kena jugak ucap terima kasih berbanyak2.
    Sebab i skang pon dh berjaya sedikit mengubah taraf kehidupan berbekalkan tips2, nasihat dan panduan yg SN sentiasa terapkn dalam entry ur website.

  16. “blueberry, yg lain dah balik masa tu. Lagipun kalau nk ambik gmbr semua nanti tak muat. Aini jer dah penuh separuh wide angle hehehhe”

    Huiyooooo laser tak hingat heheheheheeee…

  17. first of all,kudos to u and ur team..the Almighty has given u guys gifted skills and passion..be grateful..
    secondly,i honestly cant choose neither A nor B..the reason being for that is, i personally think
    A=cocky
    B=there’s no sincerity ..
    mr. saiful nang,nobody is denying what u are great at..ur work obviously..but personality wise,nothing to shout about..stop kissing ur own ass..u can brag bout what u do best,but certainly u can be modest and humble at the same time rite??kita orang melayu,ada adat.jgn lupa diri..u praise urself as being international bla bla in version A..and in version B,u claim urself to be ordinary..there’s a contradiction there darling..ur mistake was,A was perfect..flawless..but the minute i read B,it shocked me cuz it showed that u, urself are not being serious..is that how u really describe urself as a photographer?dun bull me..ur such an arrogant person..in here and personally(dun ask how i know this)..ur mocking urself..as i said earlier,u should learn how to be proud and humble at the same time..thank god u r good at what u do,maybe,who knows,u really are one of the best in this country..i praise u for that..but ur attitude sux..if u were my photographer,i’d ask u to shut up and just snap snap snap snap…tq

  18. Rasanya Nik memang tak pernah jumpa SN in person. It totally doesnt make sense at all. Message yang SN nak sampaikan tak sampai kat Nik dan dia tengah melatah tulis macam-macam. I realize SN moderate the comments kan? kenapa komen tak berfaedah macam ni kena approve jugak? buang jer, menyakitkan hati orang yang membaca jer. I know SN more than most of the readers here. We went to school together and I hired him as my photographer. All i can say about him in the real fact is…he’s superhumble. Tapi macam komen kat atas-atas tu lah, humble kena lah bertempat. I don’t think yang statement A tu cocky, because semua yang di beritahu tu adalah real fact instead of benda yang di ada-adakan. Only a Dumber will go for B or other options not available. To save your ass from disappointment, get a very confident photographer. I choose A. Absolutely A.

  19. Nik should go to mental hospital. Why? He’s not stupid but insane. Nik just don’t know SN sebenarnya. He’s a smartest Malay and I believe SN will be another Malay bilionnaire next decade.

  20. Orang humble macam SN ni boleh pulak dia cakap arrogant. Mental gila. Tak jumpa lagi jangan judge orang dari judgement orang lain. Pakai otak kalau tak simpan masuk hospital mental

  21. Dumb people they always think about the limit. Smart people, they always think about no limit. In this case, I adore SN for being a self-thought smart businessman & passionman 😉

  22. kwn2,kite jgn cepat melatah dgn ape yg nik ckp..sbb ayat die cam ade unsur2 provokasi..saje nk bg kite melenting..just dgr n wat x tahu jek sbb aku rase rmi kot yg dh kenal SN n tahu die mcm mn kn..so, wat x tahu jek..rasenye ngan mcm tu kite dpt blk balas kot kat die w/pun x de niat..:)

    p/s:pk mcm ni la,manusia dlm dunia ni berbilion2 n mcm2 pemikiran n sifat..sgt susah nk dptkn 100% sume org suke ape yg kite wat..sedangkn Rasulullah sebaik2 umat pon ade gak org benci die..ni lumrah..maybe nik nye pendapat just dr pihak minority jek..

    p/s no 2: kalo nk ikut kn byk jek point nk counter die..tp malas la..lg layan lg sakit hati..kalo x layan die skt ht..

  23. uihh
    i dont think so SN camtu
    wlaupun xpenah jmpe SN personally
    i know
    SN tau dimana bumi die pijak
    sbb tu rezeki die melimpah ruah skrg
    xpe SN
    dugaan Allah
    manusia mmg xpenah senang dgn kesenangan org
    lagipun ini semua atas usaha u sendiri
    persetankan mereka
    hhuhuu~
    =)

  24. hi… sy slalu tgk gambar awak di zaman fotopages dulu… mmg suka sgt sbb different sgt…

    just nak komen… kepada tukang2 bagi komen… siapa kah anda untuk menilai orang dgn mengatakan orang itu bodoh kalau pilih B? kalau untuk marketing maybe orang akan pilih A lah kan….

    setiap orang mempunyai pandangna yang berbeza. i tak rasa pun versi B tue versi humble. ayat tue cam menghina pun ada rasanya.macam anda menghina potografer lain yang hanya mendapat job area2 berkenaan yang tidak mendapat peluang lagik untuk job seperti anda?

  25. A: Pilih
    B : Tak Pilih
    btw..tengok je hasil kerja anda
    saya tak rasa u still need that ‘selling words’in A
    gambar2 anda telah menjual dgn sendirinya..kipidap

  26. salam whatever n nik,

    xpaham y u still keep on commenting in SN blog, apa yg buat whatever x suka kan SN?? SN penah tutup periuk nasi awak? penah rebut clients awak? saya pecaya none of these ever happen kan..evryone ada rezki dia masing2, samada kita berusaha dptkan atau tak..drp whatever merepek meraban kat blog SN nih, y not u ajak the readers jenguk ur blog, if it happens adalaaa..n let the readers tgk kredibiliti awak pulak… jgn jadik melayu yg jatuhkan melayu..buang sifat PerasaanHasadDengki tuh, amik PHD(doctorate) xpe..saya harap lps nih bole menjenguk ke blog whatever tk lihat hasil kerja n kreativiti u pulak..

  27. Sbnrnya tak salah pn klau SN nk letak ayat² keramat tu sbb itu prove yg dia dh berjaya buktikan dia mampu buat & dh pn capai kejayaan smp ke tahap skrng.. x rmai yg akan dpt peluang mcm tu slain dr terus berusaha menjadi terbaik & lbh baik. kdg² kita kurang keyakinan dgn diri kita tp bila kt dh capai sesuatu dh tentu kita kna hargai segala usaha kita & kekalkn keyakinan yg ada. SN insyallah akan terus berjaya klau derang terus berusaha kuatkn smgt n jati diri. Sya sndr kagum dgn smgt keyakinan yg mereka ada! Skurng²nya dia byk membantu org² yg mcm sya yg x confident dgn diri sndr & sya cabar diri sya utk sertai Photocamp sesi 2. Bnd yg baik elok jd kn tauladan yg tak baik tu kita jd kn lah sempadan. Ckp omong kosong mmg tak kemana utk team SN sya salute sgt korang success dgn jln sdr. to SN selamat menjadi ayah, mudah²an smua berjln dgn lanacar 🙂

  28. from my opinion,
    actually the intro kat B tu agak menarik…cuma isi ayat perlu diubah serba sedikit…:)

    for example:
    Saiful Nang is just like any photographers. We have 4 years experience. Nothing much to compare with some others. He shoot wedding for some layman. A humble with just little experience in shooting wedding around Malaysia and oversea….for further information please do visit our website or blog etc..Tq..
    🙂
    n when the moment visitors/client surf ur blog….”there u go”…terpulang pada mereka menilai anda..:)..alangkah sedapnya mendengar kata2 memuji yg datangya dr org lain…

    much more like it..:)

    seperti kata2 org tua:setinggi mana pun kita …sehebat mana pun kita…sentiasa mengingatkan diri bhwa ada yg lagi hebat dr kita..dgn cara ni mudah-mudahan kite tidak mudah untuk meninggi diri..:)

    terima kasih..

  29. I choose A.
    Hahhaaa..I’m working with Honda. Gelak i bila baca “Winner for Car of The Year” for 3 consecutive years.But that statement is true..see i pun berlagak for my company.

  30. Salams,
    U’re our idol in many ways saiful nang..we choose A!continue your journey, nothing is going to stop you now.syaitan terus akan menghasut manusia sampai kiamat dan menjatuhkan manusia supaya berpaling kepadanya..jgn biarkn itu berlaku saiful nang..teruskan la berusaha..wasalam..

  31. semestinya pilihan saya adalah A…apa yang penting dalam hati kita tak maksud nak berlagak,tapi nak meyakinkan org@pelanggan tentang kebolehan kita dalam sesatu bidang tu…kalo tak, SN akan sama macam jurugambar2 lain kat luar sana…perlunya menonjolkan kelainan untuk bersaing & maju kehadapan.jurugambar2 lain pon boleh buat perkara yang sama …maka dengan itu akan mewujudkan persaingan sihat dalam bidang ni…akhirnya semua orang maju bersama…kan semua menang..tak gitu?
    ape2 pon keep ur good work !…semoga berjaya=good luck=gambattekudasai.

  32. bagi i ikut kesesuaian la.. kalau budget rendah wat kenduri kawin pun gotong royong tak perlulah berangan nak pilih a. sebab for sure la charge mahal..

    kalau i .. i pilih b. sebab gambar saiful nang cantik2 n voggy the vasss.. tapi very humble.. dapat la merialisasikan wedding dengan kualiti yang tinggi.. lebih nilai untuk wang anda!!

  33. ala… saper yang pilih A tu betul2 ke or saja nak lambung2 orang jer..
    SN kena tawu.. kat dunia ni ada yang bertanam tebu di pinggir bibir..
    bila u dah berada di tahap atas maha agung.. apa yang u ckp majoriti akan sokong..dan majoriti akan memilih keputusan majoriti..Padahal kalau tgk..
    ramai lagi fotographer yang setanding SN.. rezeki SN lebih.. cepat naik..
    tp btul la.. smenjak aku pegang camera cabuk ni.. aku tgk ramai cameran man ni ada subculture sendiri.. rasa diri tu gifted sangat dengan bakat sendiri..its good for yourself..not to other people lohh.. tak yah la nak citer kat org supaya org boleh kenal u.. its will be great thing bila orang tau sendiri..
    tengok ni “Anda pilih lah siapa yang anda mahu jadikan sebagai photographer anda? (Jika anda masih tak kenal lagi siapa itu Saiful Nang). Adakah photographer “Biasa-biasa” itu yang anda mahukan?” sebab tu la ada yang kata statement ni berlagak kot..
    aku tetap pilih b ..
    tak suka la orang gah lebih2 untuk menda yang kita dah tahu..

  34. Pilih A or B?

    – Nilaikan dulu hasil kerja sendiri, then u can decide which one the most suitable PR for u. As for u SN, keje ko layak untuk ko pilih A, sbb hasil tangan ko dah terbukti, and u know that well than the others.

    Me?

    I choose A for u. Ko layak untuk berlagak.

  35. absolutely A for SN.. SN himself tau tahap dia dimana.. memang dah terbukti kita semua tawu….SN ada bakat , rezeki n sokongan .. ada org hanya ada bakat dan rezeki jer.. ada orang punyai bakat.. tak der rezeki..oleh kerana SN ada pakej lengkap 3 ni jd itu membezakan sn sebenarnya..
    .. ejey M kata >i choose A for u. “Ko layak untuk berlagak”.???- Berlagak ngan customer jer..ngan forumer kena kongsi ilmu.. he he he…. tp memang banyak dah ilmu yang dikongsi pun..

  36. guys, aku pilih A…actually we can choose both of them..depends on the situation..

    IMHO..A is very suitable for marketing use.meanwhile B..is for..talking among friends..or…”saiful nang in personal” kinda thing..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *