Balik Kampung

I took a day off this weekend. Balik kampung. Dah lama tak balik kampung. Ni otw ke Bera, singgah kat tepi Sg. Pahang (about 5km from Temerloh) untuk beli ikan patin. My favourite fish. Ikan patin ni ternah dalam sangkar di Sg. Pahang. Sbg peminat ikan patin, saya boleh bezakan rasa ikan Patin ori, ikan patin ternak dlm sangkar dan ikan patin ternak dlm kolam.

Destinasi pertama sesampainya di kampung. Ziarah pusara seorang tokoh bagi diri saya dan keluarga saya. Inilah kubur emak saya. Saya sebenarnya tergolong dalam golongan orang yang percaya bila seseorang itu mati, kuburnya hanyalah tempat persemadian JASAD sahaja…bukannya tempat kediaman. Tapi saya juga percaya, jika kita sayang dan rindu seseorang tu…tak dapattengok orangnya, bumbung rumahnya pun jadi lah.

Dah lama juga saya tak masuk ladang sawit ni. Semua dah berubah, banyak tempat dah tanam semula. Lepaskan rindu jugak kat kereta lama saya kat belakang tu. Tapi tu bukan lah kereta off-road sgt pun, cuma boleh lah bawak2 masuk ladang sawit sekali sekala. Kereta ni skrg selamat dgn baiknya dalam jagaan ayah saya.

Ini dulu bekas guru disiplin sekolah rendah saya. Dulu dia sgt garang. Cikgu Din. Tapi dia dah bersara dari jadi cikgu dan skrg beliau meniaga di pasar malam berdekatan jugak dgn rumah saya. Tanpa cikgu…siapalah kita kan? Walaupun 1 huruf yg di ajar, jika tak pandai nak balas jasa, cukuplah dgn mengenang jasa. Saya ada pengalaman banyak mengajar org fotografi (specifically) dan bila dah pandai…ada yang bukan setakat tak kenang jasa, tapi sanggup memburukkan kita.

I’m just like what I used to be. I’m still walking at Pasar malam and shop certain things there.

Ini atas permintaan Adik, nak tengok Kaklongnya yang dah bulat perutnya hehehe.

My house dari belakang. Tak lama lagi, rumah ni dah tak ada dah. New house will be constructed to replace this nostalgic house. I grew-up here. I’ll definitely cry nanti. Tapi…untuk keselesaan orang yang masih tinggal di sana (Ayah, Mak tiri saya dan adik2tiri saya…they are just like my mom and siblings jugak). Rumah yang ada ni dah uzur sgt. Life must go on!

Balik kampung is my therapy. Tapi sbg orang yg bekerja macam saya ni, susah sgt nak dapat masa weekend utk balik kampung. Tapi selalu jugak orang kampung datang rumah saya 😉

image_pdfimage_print

14 Replies to “Balik Kampung”

  1. there is a place where we called home…
    where we can be ourselves again…
    where we remember wat we used to be…
    where we can be happy again (sometimes)…

    and dats home…

    o/

  2. hi SN,
    suka la tgk slideshow2 you. n pilihan2 yg sesuai. Boleh saya tau mcm mana nak buat slideshow mcm tu n embed kat blog?

  3. hi SN,
    suka la tgk slideshow2 you. n pilihan2 lagu yg sesuai. Boleh saya tau mcm mana nak buat slideshow mcm tu n embed kat blog?

  4. SN suka ikan patin ya …syok kan bila dapat balik kampung …release kan otak sket . Kak long tak ikut skalik ke

    SN bila tgk kembara tew teringat citer masa u reverse keter then accident sket hahahha masa bila ek tew . Moon pun dah lupa .

    Bagus SN nanti akan bina umah baru utk parents ..moga makin murah rezeki sn sekeluarga

  5. The part yang ‘bukan setakat tak kenang jasa tu ..’ the same like what we talked about today.

    Hmm .. maybe kadang-kadang patut juga diingatkan “DON’T BITE THE HANDS THAT FEED YOU”
    Anjing pun kalau dibela, dijaga tak gigit tuan siap jaga rumah tuan kalau ada stangers nak masuk rumah.
    Faham-faham sendiri.

  6. aku pun dah lama tak balik kg…terubat rasa rindu bila tgk gambar ko…bak kata ko kat atas…x dpt tgk org…tgk kaw pun jdlah…sedihnya..

  7. SN, nostalgia ms lpas adalah inspirasi & sejarah yg sgt berharga dlm hidup..kdg2 ianye bole buat kite senyum n kdg2 menangis.ape kate klau SN kekalkan je rumah yg ade skng tu tp niat tok buat rumah baru ttap diterus like ur life..hehe!!so skng SN ade 2 rumah kt kg..dan idea pling bagus adalah kombine kan kedua-duanye jd 1 rumah,mtk idea org2 yg berpngalmn tok kombine kan..sbb kwsn rumah kg SN mmg luas..rase mcm 1 kerugian bl rmah lame tu diruntuhkan..tahniah once again tok ank yg bakal lahir tu!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *