I bought it myself!

Gambar di Paris bersama my wife, Adik (sis in-law) dan Fan (fan from Malaysia in France), my working trip ke Paris ni pun jadi issue orang cakap my in-law family kaya sgt boleh sponsor SEMUA orang pegi holiday

Apakah perasaan anda jika anda berusaha bertahun2 untuk memajukan diri anda dalam kerjaya anda sehingga anda mampu memiliki banyaaaaakkkk perkara yang rakan sebaya anda masih berangan untuk memilikinya? Pernah kah anda yang telah melalui pahit jerih berusaha untuk memperbaiki status ekonomi anda sehingga anda mendapat apa yang anda idam2kan? dan…

Pernahkah setelah anda mendapat semua di atas, orang kata “Bagus lah awak kahwin anak Datuk dapat projek banyak2 dari government dan selalu family in-law bawak pergi holiday here and there”.

Look…

Open your eyes wider…

Sekarang jawap apa perasaan anda jika anda ditempat saya? Dan apakah perasaan anda jika anda tak pernah 1 sen pun mendapat apa2 projek dari kementerian yang diterajui oleh bapa mertua anda. Dan anda juga tak pernah (ulangan…TAK PERNAH) melancong di atas perbelanjaan orang lain selain dari hasil kerja dan usaha anda sendiri?

Apa perasaan anda?…apa pula perasaan saya?

MARAHHHHH LAHHH!!

With all my hardwork and sleepless years, I stroke my 1st million few days before I got married. There was no shortcut. I sacrificed a lot of things. Saya masih lagi bekerja di pejabat disaat rakan2 sebaya saya menghabiskan masa bersantai di Starbuck, Coffeebean, Bkt Bintang dan tengok wayang. Semasa rakan2 sebaya dah mula beli kereta2 executive spt Honda, Waja, Chevvy, Ford saya masih lagi bawa Perodua Kancil 660. Rasanya setiap pengorbanan mesti ada ganjarannya. Alhamdulillah, masa susah dah berlalu, sekarang masa senang dah tiba.

Kebetulan pulak orang yg saya berkenan tu anak datuk (saya x pernah tanya pun, saya cuma tau saya suka wife saya) dan kahwin. Tapi bila itu dijadikan tuduhan yang saya ni orang subsidi, saya sangat marah. Sebab saya marah kerana semua tu tak betul. Kalau betul saya pun x kisah, tadek lah nak marah sgt pun kan. Sampai ada yang cakap, kereta saya tu pun in-law saya yg bagi. Lagi best ada yang cakap, Sultan Brunei bagi hehehe. Kalau betul, saya happy jer…masalahnya, tak betul. Kita berhempas pulas, orang deny capabilities kita pulak. Benda ni bukan melibatkan saya sorang, in-law saya (kini dah bersara, in fact few month lepas saya kahwin dgn anak dia, dia pun bersara dan tadek power apa2 pun utk bg kontrak kat saya) pun terpalit juga. Selamat 30 tahun lebih dlm perkhidmatan awam, my father in-law ni terkenal dgn orang yg straight takde bengkok2. Tiba2 bila ada orang kata saya disubsidi dgn kontrak macam tu, saya marah dan father in-law saya pun marah.

Sebenarnya banyak juga cerita2 lain dan tuduhan2 lain yg disampaikan kepada saya melalui beberapa sumber. Tapi kali ni cuma nak buat sikit pernyataan untuk memperbaiki tanggapan. Saya mahu semua orang fikir, UNTUK BERJAYA MESTI JADI TERBAIK DAN BUKAN MELALUI KRONISME SEBAGAI JALAN PINTAS. Kalau saya boleh, semua orang pun boleh. Jgn risau jika mentua anda atau ibu bapa anda tak kaya, bukan datuk, bukan bergelar dan tidak ada “cable”. Yang penting, jika anda bagus, pasti anda akan berjaya.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government

……………………. ……………………. ……………………. ……………………. ……………………. …………………….

Please write something in the comment and say hi to me. So I don’t feel like talking alone hehehehe. Don’t worry, eventhough ur comments will be moderated…it’s only a procedure to throw away spammer and some mosquitos

image_pdfimage_print

70 Replies to “I bought it myself!”

  1. Same ere. tengah marah gak neh!
    My F.I.L oso ex-V.I.P, he he! End up sis pun kene like u too bro. Huh! So un-fair!

  2. Well bro.. that’s L.I.F.E!

    “You have brush and colors in your hand, paint your JOURNEY & PARADISE.. Up to you how you want it to be and there you into”

    Those yang diluar sana yang ada perasaan yang un-healthy tu, bawak2lah bertaubat.. live life to the fullest with healthy and positive attitude.. sure aman dunia neh.

    Nabil pesan : “LU PIKIR LA SENDIRI”

  3. yaa.. i do agree with reina..
    inilah yg dinamakan “kehidupan”
    xder org nk dengki tue, xsah la..
    pape pun, u deserve that SN.juz remember, org kutuk2 tu maknanya ada jugak org concern psl kita..u urself determine either to take it or leave it..
    nway, gambate bro!!

  4. pahlawan yang sebenar bukanlah superman atau spiderman yang menolong orang atas arahan pengarah. Akan tetapi pahlawan yang sebenar adalah mereka yang bangkit memijak kembali musuhnya setelah diasak dan digasak berulang-kali di bumi realiti..

  5. pahlawan yang sebenar bukanlah superman atau spiderman yang menolong orang atas arahan pengarah. Akan tetapi pahlawan yang sebenar adalah mereka yang bangkit memijak kembali musuhnya setelah diasak dan digasak berulang-kali di bumi realiti..

    p/s: pinjam ayat bro tampal dalam my FP.. sorilah tampal dulu baru mintak kebenaran. :p

  6. Biasalah SN…
    kalau nak pikir pasal perangai sesetengah orang tue kadang2 kita sendiri yang akan rasa marah n frust…
    takpalah diorang tue dah tak bleh kita ubah perangai diorang…
    yang pasti kita akan ubah hidup kita…
    biar apa orang nak cakap….
    kita dapat banyak job pun biasalah orang tak suka jugak…
    takde job diorang kutuk kita pulak…
    hahhaa….sabar beb…

    ” Jgn risau jika mentua anda atau ibu bapa anda tak kaya, bukan datuk, bukan bergelar dan tidak ada “cable”. Yang penting, jika anda bagus, pasti anda akan berjaya.”

    aku suka ayat nie…
    aku pun survive dari bawah…
    dari sorang budak kampung dan bukan dari keluarga yang berpelajaran tinggi jauh lagilah harta benda..

  7. well SN,some people like to know about you til entering ur private life. Just let it be and i’m agree with reina too. Live ur life coz you’re the only one who know bout urself ;).

  8. Woww, thanks all!
    Farid, nak toleh belakang bukan skrg, dulu lagi. Alhamdulillah, now ni tinggal yg kecik2 jer hehehe
    Palina : Macam celebrity pulak hahahha
    Azzaharry : Welcome to the club! Dalam keturunan saya 3 generasi sblm saya mmg saya yg pertama buat business. Menggelupur jugak dulu awal2 pasal tadek reference
    Kamitaken : Pinjamlah, sampaikan kpd semua yg anda boleh 😉
    Enniey : Org tua kata “Tak hidup dek puji, tak mati dek keji”. Thanks Enniey
    Reina : Yes, we are the painter, and life is the canvas.

  9. SN, pain is temporary, glory is forever….
    takpe kita susah dulukan….anyway.. jgn pedulikan org lain…just do the your best in ur jobs..

  10. sabar bro..& teruslah menjadi contoh dan inspirasi kepada zillions anak muda yang ingin berjaya..all the best

  11. kita teruskan perjuangan ni SN…
    orang tak tau susah kita nak buat businesss nie…
    bukan bleh pegi beli camera dan shoot ja….
    banyak benda kena buat untuk berjaya kan…

    ramai kat luar memerhatikan kita…
    ader yang puji..dan ada juga yang iri hati…
    susah kan…kaya skit pun susah…
    eheheheh jangan layan la orang luar…
    buat ikut cara kita…

    Keep it up bro…

  12. Bro

    Btw, sis intan a.k.a de’preggers pekabo! Hope she is enjoying her mommy-to-be experience. Girl or boy? Shiok nyer. Can’t wait to welcome SN Junior. Sure gempaq siot!

    Daaaaaa!

  13. emmm mmg ramai yg suka buat tanggapan mcm tu…sakit hati sbbnye apa yg diorg ckp tu smua xbtui.usaha sendiri lbh terasa nikmatnye apabila kita dh bjaya dgn apa yg kita impi dan usahakn berbanding menggunakan kronisme@bantuan org lain. xper SN…biarkn apa org lain nk ckp.yg penting kita di pihak yg benar.. 🙂

  14. huhu.
    org, x pernah puas hati dgn apa yg kita dpt.
    pekakkan telinge je SN.
    tp, sy pun pantang jugak bile kait dgn family.
    sy slalu org nk kata sy mcm2, buat bodoh je.
    tp,bile dh kait family tu mcm pantang sikit la. huhu.
    xpe SN, sy tgk slame ni,x pnah lg SN dpt project dr kementrian etc
    byk wedding je. hehe.

  15. wihs..!! giler betul mulut mereka yang berkata2.. huhz..! tak takut surga neraka, dosa dan pahala..

    SN
    for you and your wife..
    u pun dah banyak mengatassi segala canaran dan dugaan serta tohmahan since dalam fp lagik.. but u managed to handle it nicely..
    so itulah dia..
    Tuhan tak menguji kita dengan apa yang kita tak boleh tahan…
    Semakin banyak dugaan yang datang, semakin tinggi tingkat keimanan..
    yang penting…
    BERSABARLAH…

  16. SN, biar la apa yg org nak ckp…. diaorang memang dengki tak boleh tgk org berjaya…. Bersabarlah… lama-lama mereka akan terima juga yg SN adalah salah sorang anak melayu yang berjaya…

  17. la.. lama tak jenguk.. tetiba dah ade blog.. well done!

    takpe.. kunci nye sabar.. Been there, done that.. kena fitnah tu dah macam biasa sangat org buat dekat family kitorg.. x cukup kat UK nie. kat mesia pon diorg kaco.. surat layang tu dah biasa dah.. sampai bawak pi BPR tak tahan tu…

    tp kitorg sabar.. buat solat hajat dan yassin.. teguh pendirian sbb yakin kita di pihak yang benar.. lambat mmg lambat, tp Alhamdulillah.. bila segalanya terbongkar.. terasa indah sungguh kemenangan yg kita dapat…

    pengajaran, mulut orang mmg tak buleh di tutup.. sabar dan teruskan usaha.. insyaAllah kita maju ke depan, biarlah mereka yg berhasad tu tertinggal di belakang.selamanya.

  18. Warkh! siapa la yang cakap macam tu? tak pasal-pasal aku pun marah. Hahaha.

    Ala bang, lombok je mulut depa tu.

  19. Sabar banyak…idup memang lah camni…kalau tak lebih baik duduk dalam syurga..semua orang baik2 jer..Satu je nak ingat, saya sedang berusaha mencapai million saya juga…tetapi akhirnya saya disihir ! Almost paralysed ! Oleh x-officemate…so satu je I nak nasihatkan u bila murah rezeki, mesti murah sedekah, mesti murah ibadah dan mesti rajin membentengi diri dengan ayat-ayat Al-Quran..Musuh terlalu banyak..Awas !

  20. hye there abg SN, im one of ur milions silent readers.. hehehe
    well..diharapkan abg SN bersabar la byk2..
    like dilla says..mulut org mmg x bleh nk tutup..
    so..we ingore them..buat bodo je..later on they will stop talking.. =))
    neway,wish u all the best!gambate!

  21. sesiapa yang kenal SN dari awal-awal lagi memang kagum dengan semangat dia. Bekerja tak kira masa. Online pukul brapa pun akan nampak SN still ada. Kancil dia…. Kembara dia…..breakfast time lunch. Kdang-kadang terlajak sampai ke time dinner…..
    Itu laa SN.

  22. nfi : Akak kenal saya dari mula2 ambik gamabr kan? thanks for explaining heheheh.
    Troy : Terharu sampai u buat entry khusus utk saya (nangis)
    amoi : lepas ni jgn silent, kena byk participate. Sian saya macam cakap sorang2 jer hehehe.
    Petom : thanks atas peringatan tu, alhamdulillah semuanya dijaga Allah
    Syafik; kepenak2 wae arek lombok mulut wong hehehe. Kue lombokkan iso?
    lain; ramai betulll nak balas sorang2 punya komen. Tapi apapun…thanks sgt atas sokongan semua. Terharu jugak bila thread luahan hati ni mendapat perhatian ramai yg dulu malu2 nak bersuara. Sebab tu saya buat blog ni, pasal orang jahat takleh nak kacau dan semua yg komen kat sini pun tak kena kacau oleh orang2 jahat itu hehhehe.

    Selamat mengomen

  23. salam bro sn.. cerita ko nie mmg bikin panas bila baca.. aku sendiri pun dah sakit hati skang nie.., nak pukul ke ape ?? kekeke, tp lek laa takyah layan la, wat tak tau je.. jadilah “katak pekak”yg dulu2 tu. org melayu mmg banyak perangai gitu… kalau org arab lagi la… buat hal sendiri jek.. org jeles dengki ke ape haram jadah tu yang untung bro sn gak dapat pahal bebakul2 hhehe selamat mengumpul pahala ok kekeke.

  24. Hi Saiful,

    Don’t care about what other people say about you. If you know you’ve done nothing wrong and all credits are all due to your own hard work, so be it. I don’t think you’re that kind of person, anyway. So, cheer up!

  25. salam..abg sepol..manusia selagi mana tak tutup mata..tak pekak telinga…mereka takkan berhenti berkata2..takpelah abg sepol..biarkan mereka dengan cara mereka yang hakikatnya mereka takkan kemana-mana pun dengan attitude mereka itu..huhu.

  26. manusia2, mmg x suka tgk org berjaya..org2 mcm ni mmg suka menyakitkan hati org dan menjatuhkan org..jgn amik port la SN..org2 cam x leh nak dilayan..mereka jealous sbb x leh dpt spt apa yg SN ada..caiyok..caiyok..

  27. abg SN,
    orang melayu ni mmg kaya..
    kaya dengan hasad dengki..
    x senang duduk tgk bangsa sendiri hidup senang..
    ada saja yang tak kena..
    patutnya dijadikan contoh..
    bukan.?

  28. Reina,

    Sis Intan da pregger is doing fine and enjoying every single bit of her pregnancy including the rashes, itches, leg cramps, out of shape body and heavy sweat. Hahahaha… Thanks for the concern. 🙂

  29. Bile bace SN nyer cerita nih kadang2 mcm xcaya jer hati2 busuk nih ade lagi padahal taraf pendidikan skrg dah meningkat maju..hmmm tapi itu lah realiti kehidupan manusia..kadang2 nak gak berkenalan dgn “musuh” SN ni sbb nak tgk dr sudut mane diowg nih memandang..hehe itupun nk dengki2 kan?berdiri atas kaki sendiri lah huh!

    Semoga SN terus maju……..:)

  30. i know u from the beginning.. all the negative story i will know wether true or not.. so.. peduli ape ckp org. i’m still ur friend n fan.. 🙂

  31. suke; i know u hehehhe. Thanksss!
    Cikfreshoren : Terima kasih
    Syahid : Bolehh diperkenankan hehehe
    Fazren : Tak semua melayu tu macam tu.
    Jay : Tgh buat bodo lah nih hehehhe (nampak bodo tak?)
    Lain2 : Terima kasih atas support anda selama ni.

  32. although i may not know u personally
    tapi tgk ur artwork pun bleh tau its worth millions..hoho

    screw ppl like them..membazir je layan org cmtu..
    plus with that kind of mentality..x kemana..
    biar je la org nak kata apa…
    turn it as a strength..semua tu cobaan semata2..

    as long as ppl close to u knows the truth…cukup..
    in the end Tuhan je yg will be the judge..

    Tuan2 & Puan2 yg jeles sekalian..
    saya dari sekolah menengah sejak stumble on SN website sampai masuk Uni and nnt dh keje bercita2 utk mgumpul duit semata2 nak hire SN sbg wedding photographer ok!
    (so glad to stumble on SN website!)

    x kesah la kalau xde hantaran berjuta2..
    cukuplah kalo ade org mcm SN amik gmbr..
    the pic is worth millions for me especially in my D Day
    sygnye xdak calon lagi hahaha..

  33. sdr SN…
    sudah menjadi adat manusia.. SN terpaksa trima apa org kata sbb itu adalah hakikat.. SN dh kawin dgn ank org kaya.. dh semesti nyer org akn kata kejayaan kta dr hasil duit keluarga mentua even kita “reject” dgn berbagai alasan (owg juzt pekak kan tlinga jer)…

    bagaimana pun hanya ALLAH jua yg tau jd SN tak perlulah “reject” apa org nk kata..mmg lumrah dunia. klau SN asyik “reject” jer nti kesan akan tempias kat keluarga mentua jgk..

    isteri kita KASIH.. keluarga kita SAYANG…

    bersyukur dgn kurniaan rezeki dr ALLAH S.W.T..alhamdulillah.

    by tha way… u rock!!!

  34. INILAH KEHIUDPAN… TANPA CABARAN DAN DUGAAN KAN TAK BEST.. TAPI KESABARAN ADALAH TERAS SESEBUAH KEJAYAAN… REZEKI DATANG DARI ALLAH.. SO JANGAN PEDULI SANGAT APA ORANG NAK KATA… ANYWAY.. I LOVE UR PIC… N SAY HI TU KAK INTAN (BILA DUE?)…. SEE U NEXT TIME

  35. Assalamualaikum,

    Tak baca tak tahu macam2 cerita org buat pada sepol..hmm..spt sering auntie maklumkan dulu, bersabarlah, tak rugi sedikit pun akan pandangan negatif yang sedemikian, makin byk tohmahan makin maju perniagaan, insyaallah..tak usah marah2..berdoalah agar mereka yg sedemikian satu hari dilembutkan hati dan ditunjukkan akan kebenaran.

    wassalam,
    aunty zain

  36. A’kum SN,

    Semua yang sokong u pon kebanyakan either “girlish” atau your ex-clients. And semua yg browse ur blog ni pon are your – fans?!?? so biased la the opinions. What support la like this? Actually, kemenyampahan with your attitude in ‘denial’ dah lama buat ramai yg meluat.

    Take it for a fact:

    1. U really took the ‘easy’ ticket for ‘your so called glory’ by marrying the Dr. daughter of a an ex-dysfunctional Ketua Pengarah Pelajaran under a lame Menteri Pelajaran(we know who). U punye perangai ni sama mcm Khairy Jamaluddin je. The ‘Menantu’ ticket.

    2. Marrying the daughter of a Datuk/Dato’/Tan Sri/Tun/Prince/King/Lapok/Keropok is ‘NOTHING TO BE PROUD OF OK???!!!’ Ur still a mere human. Unless u want to be a B.E.R.U.K? Thousands have been cross marrying between lower class-1st class citizens and no fuss about that? It only shows one thing – u are still merely K.A.M.P.O.N.G la sort of thinking by looking at these tittles instead of the merits of one’s personality and capability. Aha, dont try to credit yourself for starting as a kampung boy and kononnya made it BIG. You did cut corners as the first point above.

    3. Why the need to blog about your bloody girly Beemer 320i underpowered gift car by your dad in law? Get a really charged up 325i M-sports, M3 or better of all, the 6-series la if u really can afford. Dont bother to cover up by telling readers that while people already drive Honda Accord, Merc, Beemers back then that you are still driving the ridiculous Kancil 660 because you are trying to be smart by not buying the dream car? Admit it, you can’t afford even until now that your wife is paying the monthly installment with her also ridiculous MMU low mow pay! WTF?!

    4. You really hate elitist, as what your photoblogs have been saying all these years. Fine. But your acts and attitude, shows that you are D.E.S.P.E.R.A.T.E.L.Y trying to become one yourself. Ironic.

    5.You never admit your mistakes, and then you try to portray that you are so real in your effort. C’mon, you never stroke a ‘Million in Cash’. If you ever really did, of course it is because of the reason that was stated before, e.g. assistants from your daddy in law or that million is merely an accounting figure, of the total overhead costs of your company’s overhead. For an SME that size, I’d say, that is sooo sad. Sorry. Thats the truth.

    Then lastly, it never even cost much money anyway to go to Paris. An economy class ticket is just around RM4k or RM5k the most if not lesser. What if you bought the tickets during MATTA Fair, which will only u, the one who can’t afford to buy a Full Fare Y-Class. to buy a V class or an M Class which is heavily discounted. You might got the RM0 ticket and just pay the taxes. Even a group of students, with their PTPTN loan can afford that. Again, dont show this kind of rubbish la. Next time, fly Business or First Class la. Thats true professionalism. Or I might be forgetting, you will term that attitude and seek reasons to it that flying Business Class is elitist. So you created the reason that you wont fly Business, not because that you cant afford it, but you tell others that you are being smart spending. Again, WTHell???

    P/S: Get rid of the “Official Phographer for bla bla Sultan Brunei’s daughter footer la.” CS is not the ONLY photographer appointed by Istana Brunei during the royal wedding. Grow up la..macam budak2 put all this baseless salesman tactics. Truth is, better close down your company la.

  37. askum SN, lepas baca comment tu.. terasa gak panas nye. well, saya rasa awak dah buat yang terbaik untuk diri awak dan family. PPERGI JAHANAM dgn diaorg yang tau nak dengki jek…. Mungkin diaorg tak penah merasa hasil dari titik peluh diaorg sendiri.. Semoga kita dijauhkan dari sifat dengki…. All the to You..!!! mungkin dah lama org nie dengki kot….kehkehekeh!!!

  38. “10 jong masuk, ANJING masih bercawat ekor”
    Tak sangka, dah 50tahun merdeka, masih ada orang macamni.

    Dengki sesama bangsa. Apecerr?

    Kalau tak puas hati dengan kejayaan orang lain, usaha la jadi “LAGI HEBAT” dari orang yang didengki tu. Buat apa nak jatuhkan orang lain atau hina orang lain. Kan ke buat dosa kering tu.

    Ada ke fakta atau bukti yang menunjukkan tuduhan tu benar? Kalau takde fakta/bukti, tu dah jatuh fitnah. Lagi sekali dosa.

    Signature yg diletak tu sebagai kayu pengukur kredibiliti company CS la. Company tu bagi duit makan kat byk orang, bukan SN sorang je. Kalau takdak projek masyuk kang, nak makan apa plak kang… kang satu lagi fitnah keluar kang… heh.. takot2 la kat dosa. Macam2 bencana dah jadi sekarang ni…

    Adoi, mintak maaf SN. Terbikin semak plak kat comment ni. Nak lepas geram sebenarnya nih fuh.

    P/S:errr takde URL untuk di refer ke encik ehem2? Tak puas hati gi jumpa face to face & slow talk kan lagi bagus tak gitu? Sori ye kalau tak setuju, sekadar komen dari MAT KAMPUNG gak.

    Sekian. Salam~~

  39. Assalamualaikum,

    Firstly I thank Saiful for alerting me of a person signing off comments with my initials such as it may tarnish my name.

    The person writing as A M U Sanusi is not me. I would typically sign off as A M Ubaidah S on blogs, my own or commentary ones, or as Akhramsyah Sanusi, Akhramsyah M U Sanusi or indeed my full name. I don’t recall any occassion over the last few years when I ever did sign off as AMU Sanusi so if there was, it would be confined to history, and where such records may be active still, would only be due to technical limitations for naming.

    So, A M U Sanusi commenting here is not Akhramsyah Muammar Ubaidah bin Sanusi or A M Ubaidah S. If this is an attempt to sabotage my good name, you would be able to sus out why probably from reading my blog: http://www.thoughtsintangents.blogspot.com if you haven’t already.

    And say perhaps there may then appear another fellow signing off as A M Ubaidah S in future that was not me, I would hope readers of my blog would know what I stand for and those who don’t would deign to check for consistency.

    Just for Saiful’s good name, my family and I as a whole have always remained happy with his and his firm’s delivery to us, are admirers of his wider body of works and indeed if we were to meet more often beyond his professional capacity, I dare say we would be friends. Appreciate his efforts in clarifying this matter, and I indeed find the views of the AMU Sanusi that commented on this blog crass, unbecoming, unprofessional, obtuse and just within the boundaries of moronic literature… hence again, NOT my words…

    Thanks and wassalam,

    Truly,
    Akhramsyah Muammar Ubaidah bin Sanusi
    @ A M Ubaidah S
    http://www.thoughtsintangents.blogspot.com

  40. lama tak jenguk fp sn, rupenye dah tuka ke blog.. reading your mindblog, strike me a questions. Of all bangsa.. most yang suka dengki, khianat, riak takbur, why must be Malay? I have no answer to that questions…

  41. THanks Akhram (The real AMU Sanusi – Akhramshah Muammar Ubaidah bin Tan Sri Datuk Seri Sanusi), one of Malaysia famous political blogger that changed the Malaysia democracy ambient recently. To clear his good name, I hereby confirmed the “imposter” using the signature AMU Sanusi wasn’t him. I know this because I know Akhram personally.

  42. annie sulaiman : DOn’t worry, this is normal. That’s why a few famous bloggers they restrict the comments or moderate it. I name a few mrmanager (Ning’s manager) and Irfan Khairi blog. They have huge followers…and only a tiny number of enemies that normally very vocal.

    Yet, it’s not only happen to Malay.

  43. bro,jgn kesah aper orang kata.u are the best wedding photographer in malaysia,and maybe SEA.ape ke x pandai berpikir punya orang tah,kawin ngan anak datuk dapat tender.then bezakan ngan KJ plak tu.haha.patut la u said that comment tu kelakar!haha.dia kata u pikir cam orang kampung, tapi rasa2 macam dia yang pk macam orang kampung.hahah.u really inspired many life’s,such as me,an ex student of mmu melaka,and because of u,i want to buy slr.and someday,i want to be just like u.Insyallah.per-setan orang2 yang bagi lalat ditepi telinga.menyakitkan hati,tapi nanti dia akan pergi jugak.:D

  44. kitorang tau sape yg betul…kwan2 kat opis pon ade citer..yg dlu mgkin 1 batch 0rjunior en SN…u r a great man…n u r my inspire too…pertama kali tgk fp SN dlu trus sy bertekat ntuk masuk bidang photography ni…skrg masih belajar lg….

  45. Hello Saiful!
    laahhh baru ni aahhh i dapat nak tulis! U balik kelmarin pon tak dapat nak jumpa…loads of things terbengkalai! anyway, thks again for the dodol…our mtgs were too short but at least ada new page ni bleh I risik2. Waahhh as usaul gambar semua nye mengancam! Keep it up! Salam tu adik ye…

  46. salaam SN.
    ive been following your site(s),every now and then,and really,it is superb.if i can lift my toes to do a 4 thumbs up altogether,i’d snap a picture of it and give it to ya.
    i know some of your senior photographers in person.
    i love most of your works,and i too,believe that these things (fame and money) came at a price.
    and being a millionaire (and so ive been told),is not that easy.
    being an enthusiast myself in photography,i know the feeling of getting the right composition and angle.

    my point is,you should concentrate more on capturing these beautifl things that Allah has blessed us,rather than bz worrying about these people.

    i’ll be two steps behind insyaAllah.

    salaam alaykum and jazaKallah khair brother.

  47. jika saya di tempat anda?
    pertama kali dengar–>marah/saket hati
    pertama kali berfikir–> abaikan sahaja

    normal la tu, mata yang melihat, dia judge atas pandangan mata
    tapi akal yang berfikir, dia akan judge atas sumber yg berasas.

    mata mata tu bukan di samping u waktu u penat bekerja ke, waktu u x cukup tidur ke, waktu u x cukup makan ke..who care aite?

    so x payah nk ambil kesah apa pandangan mata mata tersebut,terus kan usaha u.

  48. Saiful Nang,

    before this i just tgk2 u punye fotopages je n terkesima dgn semua photo + design.. then tgk makin hari makin byk org2 muda Malaysia yg ikut jejak u dlm bidang photography ni termasuklah my bro yg dah mula berjinak2 dgnnya.. salute u bro, sbb usaha dan kreativiti.. saya pun insan yg baru berjinak2 dgn dunia bisnes ni.. biasalah, baru nak bermula.. mcm2 dugaan.. org boleh ckp mcm2.. ada jugak di kalangan kawan2 sdiri yg cakap “ko kan bisnes.. mesti byk duit..” .. hehh.. saya jawab senang je.. “oi.. tolong la org Melayu yg nak berniaga ni..” pedulikan mereka.. depa boleh ckp apa saja sbb bukan depa yg rasa.. satu hari kalo kena pada diri sendiri, anak2.. baru depa tau.. bukan hak kita utk membalas mereka, tapi Tuhan sendiri dah janji.. What You Give, You Get Back..

    anyway feel free to visit my company website http://www.digital-apprentice.com

    love ur photos.. harap one day kita boleh berkolaborasi di brunei.. all the best! amin..

  49. salam sn
    i’ve been usya-ing your fotopages for the past 3 years kot, sbb selalu tgk my sis viewed your fp
    well, personally i think you’re such a great photographer!
    starting from zero, u’ve worked really hard to be what you’re now. proud of your achievement! alhamdulillah. it isn’t that easy i reckon

    org jeles, biasa la tu
    rezeki masing-masing ALLAH bagi, jodoh ptemuan di tgn tuhan
    kot ye xsuke, xyah la nk kate org mcm2 ayte? as if he/she (i think the sender is a woman) is a keen observer of one’s life
    sy yg xde any connection ngn sn pon tumpang marah
    haih!

    all the best bro!
    bonne chance!
    🙂

  50. Bro!
    Keep up the good work….
    Esok2 bila pencen, ingat nak jadi pg lak…
    got D40 from my hubby recently…
    saya budak baru belajar….
    sila komen di fp saya OK!
    p/s PEDULIKAN MEREKA

  51. Salam,

    Just can say banyakkan bersabar..selama ni pun u pun dah banyak bersabar dengan apa yang u dah lalui. Bukan senang untuk mendapatkan kepercayaan dr org lain.. At least u dah buat yang terbaik untuk diri u sendiri dan org2 yang u sayang..Semoga berjaya!

  52. Salam. U have all of ur friends support. Like all, apa jua yang mendatang jangan cepat melatah. Saya suka komen Adlin(AF). Kalau , bagus dari dulu lagi dah bagus… U know urself. Just be firm dan maafkanlah…. Semoga mereka itu sedar…..

  53. I do believe that u worked hard to gain what u have today..I mean..I’ve been following your work for the past few years..was actually mesmerized..I really like your work the 1st time I laid my eyes on it..u started small..and u became like WOW!! I idolize u & ur team member’s work..let that be what people said..u know..nowadays..there’s like a lot of PHD people around..let them drown to death in their jealousy..

  54. asm, SN…

    browsing FB, baru sy tau Dr. Ahamad Sipon rupanya ur FIL… sy teringat, kalo x silap, beliau pernah menjd Pengarah Pelajaran Selangor even kejap jeks b4 jd Pengarah Pelajaran Msia (correct info ker neh?)
    when he 1st holding his position as Pengarah JPS, 1st remarks that came from 1 of the staff in my old school,”PJPS yg baru neh TEGAS orgnyer. very strict…” so im kinda agree when u said ur FIL mmg straight x der kona2… thts the quality of a leader we need that is really hardly to find nowadays. now leaders EMO lebey ngalahkan PROFESSIONALISME!

    SO, gua x nmpk mana kebenaran manusia yg tulis komen pjg lebau nk mejatuhkan org tuh, di mana dier menyifatkan ur FIL sbgai lame whtsoever… mcm dier kenal bener Dr. Ahamad tuh… obviously dier yg jeles, siap nyamar jd org lain plak… takot ngan bebyg senirik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *