Mirza Datuk Mazlin & Mastura Datuk Othman

Just to feature a video shoot by CS Film team and edited by Omaw of CS Film too. I like the simplicity of this video. No big things involved in the making of this video just creativity (that’s big…indeed…superhuge). Well, Mirza and Mastura has been solemnized last month and now just waiting for the day for us to shoot their post-wedding in Perth Australia. There’ll be 5 of us to fly there for 4 days shooting. I’m so looking forward to shoot there. It’ve been almost 2 years since the last time I visited Perth.

This one is going to be fantastic!!

.

SAIFUL NANG
MPA(UK), B.Sc Media (MMU), WPJA

Mel & Kurt – San Francisco

Mel & Kurt is getting married. Hence, we were there in San Francisco to get them some nice collection of their pre-wedding images. Theie wedding will be happening this July, 1st. Kurt is an American mixed between East (Mom : Japanese) and West (Dad : American) while Melissa is a Malay resides in San Francisco. Currently pursuing her Master degree in Stanford University, Palo Alto. It reminds me to the day I meet Mark Zuckerberg in the facebook office. Both of them meet in Stanford during undergrad study. Kurt is now sitting to complete his Ph.D ini computer science. Originally, Kurt is from Washington D.C.

Currently I’m running 7 days non-stop Zero to Pro photography workshop in my Academy. A little bit busy to keep you guys updated about our progress here in CS. Hopefully, this one picture may be enough for thiese few days ๐Ÿ˜‰

 

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

Ewnice & Tim Wedding Ceremony – Melbourne, Australia

Hi guys, this is another entry for images I shoot previously. There are a lot of other weddings that still queue to be updated here. Some don’t even have the chance to appear in this blog. Probably, this few recent entries are all featured non-Malay weddings. Which is something I try to highlight as well. Some people may think, Malay is the best to shoot Malay, Chinese is the best to shoot Chinese but in the other hand, I prefer new things so I may treat everything equally important and not to be selective in shooting. If you may already know what is important and what is not in one particular culture, you may not be detail in your photoshoot.

As for this entry, this is the wedding between Ewnice and Tim. I featured their wedding in this blog before for their portraiture session. Bu this one is more on their civil ceremony and their photos with friends. I had so much fun shooting this wedding and I really wish I could have more change for that. Eventually, Australian good photographers will cost around AUD 10-20k per wedding but this one is still less than AUD10k altogether. With AirAsia flying straight to Melbourne, Perth & Brisbane, things may got cheaper especially with advance booking ๐Ÿ˜‰

Enjoy the pictures!

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

 

 

 

Penat tetapi puas!

Jam 4 pagi semasa saya mula menulis entri blog kali ini. Masih lagi dalam keadaan jetlag disebabkan perubahan waktu di antara San Francisco dan Kuala Lumpur. Dalam masa yang sama saya juga menonton untuk kali kedua filem “The Social Network” arahan David Fincher mengisahkan pengasas facebook Mark Zuckerberg dan juga sejarah bagaimana beliau menjadi satu ikon genius dalam bidang yang beliau cipta. Kali ke-dua menonton, saya lebih berpihak kepada Eduardo Saverin berbandign Mark. Secara fakta juga, Mark mengakui kesilapan itu dan mengeluarkan satu amaun penyelesaian khabarnya sebanyak USD1.1 billion kepada Eduardo. Saya mungkin akan blog tentang ini nanti ๐Ÿ˜‰

Perjalanan bermula pada 25 Februari 2011 apabila saya memulakannya dari LCCT Sepang ke Melbourne dan kemudian menjalankan 3 sesi fotografi yang dibantu oleh Ghazi Maslan semua diakhiri dengan baik sekali. Pelanggan blog gambar yang saya berikan di SINI (KLIK UNTUK LIHAT). Dari majlis di sebuah gereja di tengah Bandaraya Mebourne kemudian disambung dengan sessi potret dan disempurnakan malamnya dengan majlis resepsi di Dockland. Hari berikutnya, kami berpeluang untuk merakamkan satu lagi sessi portret pasangan ini. Semua disudahi dengan baik walaupun saya tertidur disepanjang perjalanan pulang ke Malaysia. 8 jam yang dirasakan terlalu singkat kerana terjadi hanya sekelip mata (tidur, buka mata, sampai)

Pada 1 Mac 2011, saya tiba semula di Malaysia. Disebabkan kelewatan yang berlaku oleh pesawat AirAsia disebabkan perkara teknikal semasa di Melbourne, saya kehilangan 5 jam ruang untuk pesawat yang seterusnya ke Chicago kepada hanya 3 jam. Hanya sempat satu makan malam pantas bersama isteri dan anak-anak di Dengkil dan terus ke terminal 1 KLIA untuk pesawat ke Chicago melalui Singapura, Hong Kong dan Chicago. Jumlah keseluruhan perjalanan termasuk transit ialah 25 jam.

Jika tanpa passion yang tinggi, saya pasti mengalah apabila melihat ke hadapan ialah 25 jam yang sukar. 18 jam di atas pesawat tanpa kemudahan non-linear inflight entertainment seperti yang diberikan oleh penerbangan Malaysia adalah satu pengalaman yang pasti buat seseorang yang sihat jadi buwasir. Tambahan lagi, tempat duduk dalam pesawat penuh dan tiada ruang untuk bergerak.

Pada 2 Mac 2011, saya dan Ahim selamat sampai di Chicago Ohare airport dan disambut pula oleh Johann, pelanggan kami di Chicago. Beliau berketurunan Vietnam, menetap di USA sejak 3 generasi yang lalu kerana lari dari kekangan komunis di Vietnam. Sementara isteri beliau Mina Tse dibesarkan di Hong Kong dan kini menetap di Chicago semenjak 15 tahun dahulu. Jika anda tanya, adakah sesiapa dari mereka atau keluarga mereka dari Malaysia? jawapannya ialah TIADA. Mereka hanya tahu saya hanya melalui laman carian di internet.

Cabaran paling besar ketika di Chicago ialah suhu yang sangat sejuk dan keadaan yang terlalu berangin. Suhu rata-rata semuanya di bawah paras beku dan prinsip kami di CandidSyndrome, tiada alasan untuk kami beri untuk dapatkan yang terbaik. Ia sangat menyakitkan apabila dalam keadaan berangin yang kuat dan suhu jatuh lebih dari -10 darjah dengan tiupan angin itu, dan tiada sarung tangan yang praktikal digunakan oleh seorang jurugambar yang bekerja membidik shutter. Bagaimanapun, semuanya berjalan dengan baik. Kami laluinya dan sudahinya dengan pujian yang tinggi oleh pelanggan yang sanggup menerbangkan kami sejauh lebih 20,000km.

Kami sudahi pengambaran di Chicago dengan berlepas ke San Fancisco melalui SFO airport. Kami sebenarnya ketinggalan penerbangan pertama dan dipenalti sebanyak USD75 seorang untuk penukaran penerbangan. Si San Francisco, kami mempunyai 1 hari cuti untuk kami berjalan di sekitar Bandaraya San Francisco yang terkenal dengan jambatan Golden Gate dan juga lokasi-lokasi ribuan filem-filem Hollywood.

 

Pada hari Rabu dan Khamis sahaja, kami menjalankan 5 sessi shooting. 2 untuk prewedding photography dan 3 lagi untuk shooting restoran. Saya ada menyatakan tentang seorang pengusaha restoran antara yang paling popular di San Francisco, Burma Superstar (anda boleh tanya secara rambang mereka di San Francisco, 8 dari 10 orang mengenali restoran ini) mendekati kami semasa sessi fotografi prewedding pagi Rabu yang lepas. Bila ditanya mengapa beliau mahukan kami untuk mengambil gambar restoran beliau, lalu dijawab “I see you are doing it passionately” tanpa melihat portfolio kami langsung.

Itulah yang berlaku dan kami terlibat secara langsung untuk 1 jam shooting pada hari pertama dan 1 jam setengah pada hari Khamisnya. Saya dan Ahim tidak menetapkan berapa bayarannya dan mengatakan, ini ialah peluang portfolio kami. Kami telah dibayar oleh klien yang lain untuk datang ke San Francisco. Tetapi beliau masih mahu membayarnya juga lalu kami bersetuju untuk menunjukkan hasilnya dahulu dan membiarkan beliau menyatakan berapapun yang beliau rasakan patut. Dalam fikiran saya, cukuplah sekadar token USD500 sahaja. Tetapi selepas kami tunjukkan hasilnya, pada hari akhir kami dibayar dengan notes berjumlah USD2,500 dan kata beliau, yuran fotografi saya seperti yang saya nyatakan dalam website terlalu murah dan beliau terasa terhutang budi dan bertuah. Kami laluinya dengan senyuman yang besar. Orang-orang Malaysia jangan khuatir, sekurang-kurangnya, rate saya sekarang tidak akan berubah hingga hujung tahun ini ๐Ÿ™‚

An image from the pre-wedding of Melissa & Kurt in Palo Alto

Sementara shooting prewedding di antara Melissa & Kurt di San Francisco dan Palo Alto berjalan sangat baik. Saya masih lagi dalam proses untuk menyunting gambar-gambar mereka.

Apapun, pulang kami dari misi terpanjang dan terjauh kami untuk kali ini benar-benar menguji bahawa kekuatan itu datangnya dari KEMAHUAN. Kemahuan yg kuat itu datang dari MINAT yang kuat. Dan sebab itulah, bila orang bertanya apakah yang diperlukan untuk berjaya dalam fotografi seperti saya, lantas saya jawapnya “PASSION”.

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

 

 

Burma Superstar, San Francisco

๏ปฟ

Hi all! Have u ever imagine a few medium size restaurant serving Asian food from Burma able to make a long queue in front of their restaurant most of the day? I was seriously wonder how this chain of restaurants able to attract more white instead of Asian eaters. Desmond is the guy I meet near the Golden Gate San Francisco yesterday. It’s less than 24 hours after first time we meet them. And now, we have been tasked officially to do a little documentary on how fun the cooks and the customers are. There are more images coming up soon but these are few that I managed to edit. We have another session of shooting tonight before we leave San Francisco tomorrow morning.

Thanks a lot Desmond for entrusting me & Ahim in photographing your fantastic restaurant. For the readers in Malaysia and some Malaysian in USA, this restaurant rated among the best in yelp.com and are among the most reviewed restaurants in the United States (of course….superb review, not the other way around).

Enjoy the piccas!

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

 

 

 

Mimpi yang sempurna (Hampir-hampirlah)

Tahukah anda, saya hanya mula terbang pada umur 26 tahun? Bermakna, saya hanya bermimpi dan bercita-cita untuk terbang merantau seluruh dunia selama 26 tahun. Sebagai anak peneroka Felda peringkat ke-2 yang masuk Felda semasa kegawatan ekonomi tahun 80-an, saya bukanlah bernasib baik sangat untuk dapat ibu bapa yang mampu untuk menjadi pengembara udara. Pada tahun 1980-an juga arwah nenek saya pergi menunaikan haji. Ketika itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Abd Aziz Shah Subang. Selepas menghantar, kami sekeluarga bersama paman-paman (pakcik) dan anak-anak mereka (cousin) bersidai tepi pagar airport konon-konon nak babai kapal terbang tu.

Saya tanya ayah…Ayah, Angah nak naik kapal terbang boleh?

Ayah Jawap pendek “Belajar rajin-rajin nanti boleh kerja bawa kapal terbang”

Semenjak itu juga, cita-cita saya sering bertukar antara nak jadi doktor, bomba, pemandu keretapi dan juga pemandu kapal terbang (pilot). Tak dinafikan, sehingga nak ambil SPM pun saya masih ada beberapa cita2 yang masih lagi tertanam dalam diri tak berubah-ubah. Antaranya, pilot dan doktor. Nak jadi artis (bukan artis pelakon tu, artis ni seniman lah) macam skrg memang tak ada dalam senarai kerana cikgu tak galakkan. Takut KONON nya saya akan bekarya tepi jalan buat lukisan.

Selepas SPM, saya terus memohon untuk semua apa yg terlintas dalam kepala. Anara yang dimohon ialah utk mengambil kursus penerbangan di Akademi Penerbangan Batu Berendam Melaka. Semua berjalan lancar, alhamdulillah…semuanya ok TETAPI rupanya arwah emak tak senang hati anak dia nak jadi pilot. Dia risau jer nanti kapal terbang terhempas dan macam-macam (standard lah ni kan, org nampak 1 dari sejuta kapal terbang terhempat sbg tak selamat, org naik kereta 1 dari 500 accident…lagi teruk kan?). Apapun, saya ikut kata emak.

Cita-cita untuk terbang tu terus lagi disemat dalam diri. Alternatif ke-2 apabila saya ditawarkan kursus perubatan (A-Level) di UK yang juga tidak dibenarkan oleh arwah emak. Katanya, kalau emak sakit nanti tak sempat nak jumpa anak pasal anak jauh. Sekali lagi gagal. Yang tinggal ialah tawaran kursus kejuruteraan tajaan Telekom Malaysia yang sebenarnya 2+2 program. 2 tahun di Malaysia, 2 tahun lagi di UK. WOWW!! Taknak kecewa punya pasal, saya tak bagitahu perkara sebenarnya yg saya perlu habiskan ijazah di luar negara sehinggalah masanya tiba. Ada 2 tahun untuk saiko emak utk benarkan pergi.

Apapun, kuasa Allah…rancangan gagal lagi. Mengapa? Pada tahun 1997, ekonomi gawat lagi. Telekom tak jadi hantar student ke UK. Budget itu digunakan untuk convert ITTM menjadi UNIVERSITI (sekarang dikenali sbg MMU). Alang-alang tak boleh nak terbang dah…saya pun mohon tukar kursus kepada ARTS! selepas dari itu…saya tak menoleh ke belakang lagi.

Pada tahun 2004 saya buat kali pertamanya merasai pengalaman menaiki pesawat dari Johor Bahru ke KL. Pergi JB naik bas pergi kutip payment project di JB. Balik bawak duit banyak, hmmm…apa lagi, naik belon lah. Tapi malangnya…baru nak merasa tengok kapasan awan, dah kena buckle-up untuk landing pulak. Saya org terakhir tinggalkan pesawat…hampir2 sama dgn masa Kapten turun pesawat. Punyalah susah nak tinggalkan pengalamn pertama yg cepat sangat berlalu itu.

Kini, saya dengan kerjaya saya yang bukan pilot, bukan jurutera, bukannya doktor tetapi seorang jurugambar perkahwinan yang kadang-kadang jadi cikgu berkongsi ilmu yg dipinjamkan Allah. Dan saya menghabiskan lebih dari 300 jam setahun di udara dan di lapangan terbang. Setiap penerbangan tetap menjadi pengalaman baru bagi saya. Walaupun dah biasa, masih lagi kalau boleh nak berebut dapat seat tepi tingkap.

Kalau orang cakap saya ni kekampungan cakap lah. Saya memang masih sukakan kerja saya. Saya masih suka terbang dan bekerja. Saya paling suka terbang bersama orang-orang yang saya sayang (keluarga saya).

Saya masih di sini. Saya masih lagi menulis. Terima kasih kerana membaca

Bersukalah! (Enjoice!)

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

Johann Chau & Mina Tse – A Wedding in Chicago

Yeah finally I got my spare time for this entry after I missed my flight from Chicago to San Francisco. I’m writing this quickly as I have to do anotherย  location scouting for tomorrow’s pre-wedding photoshoot between Kurt & Melissa. I had so much fun working with Johann & Mina despite of Johann’s VERY VERY strict parents,ย  aunties that love to intervene my shooting (but they are very friendly) AND flamboyant brothers. Ahim and I had so much good time photographing different culture from the other side of the world. Well, it wasn’t so different as compared to any other western and oriental wedding I have done so far…but it’s totally a new set of experience there.

Especially when we have to deal with the extreme weather in the most well known WINDY CITY, Chicago. Practically we shoot mostly below zero celcius for the outdoor portraiture. The only drive we have is only by telling ourselves “We have come this far and cold can NEVER be an excuses for us not to get the shots that we want”

Thank God that we finally did it. It just an attitude to get good pictures. And it’s about “you’ to challenge to be a better “you”. We were contracted to shoot for only 8 hours as per agreed. But I clocked-in more than 18 hours shooting altogether and I don’t complain about it…in fact…I’m so much happier if I have longer time. Longer time means more photographic opportunities to explore.

If you are passionate about photography, then you will know what am I talking about. If you do photography because of money…you will never understand that drive ๐Ÿ˜‰

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

Tim & Ewnice – Portraiture, Melbourne

Thank Ewnice and his husband Tim. Ewnice is an Australian resides in Melbourne and found me coincidentally on the web and started to ask about my service in photography since last year. There were simple communication which finally she put her commitment to give it a go. And I was WOWW!! it’s my first wedding in Melbourne. Thank to Ewnice & Tim’s family who have been so sporting and very friendly…except Ewnice’s dad who easily get conscious about my camera and start looking at it then he said “Take more of the ladies pictures, I’m not important…” Hhehehe…anyway, he’s so friendly and I adore his artwork, his house. He’s a great architect. Ewnice is a graphic designer running her own business married to Tim, a furniture entrepreneur. Both of them in business.

It’s simply a great wedding and I’m glad to be part of the whole event.

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
MPA (UK),WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

image_pdfimage_print