Agah Permadi Musim ke-2 hanya dari RM450 seorang

Agah Permadi kembali lagi – Lebih lama, lebih murah dan lebih baik. 3 hari workshop dari Asas – Intermediate – Advance disekalikan. Peserta untuk workshop pertama Januari lepas boleh terus enroll untuk Advance yang bakal ada photomanipulasi dan grafik hanya pada kadar serendah RM450

Bagi yang belum pernah pergi, boleh ambil berasingan samaada (Asas + Intermediate – dipakejkan dan tak boleh dipisahkan) sebanyak RM880 sahaja ataupun terus ambil kesemua 3 hari dengan harga RM1,200 sahaja.

(dapatkan 20% diskaun untuk tempahan berkumpulan).

.

SAIFUL NANG
MPA (UK), WPPI (USA), WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

Picture from USA

I had the opportunity to visit USA recently and just returned home from there. What was interesting (to me least) was the fact that I had to shoot a Malay wedding in a foreign land. Obviously, it was something that never once crossed my mind. Despite the fact that a lot of things normally available at a Malay wedding were lacking there (totally understandable of course, considering that they were away in a foreign land), I think the couple have done a marvellous job at hosting such a Malay traditional wedding, thousands and thousands of miles away from home. What I appreciate the most at this wedding was the “friendship” that was extended. Everyone in this picture (and also some others who were not here) got involved in the preparation and celebration in order to make the event a success, without thinking of the monetary gains behind it. They worked just like any other professional.

That’s the value we find in “small” numbers. Everyone is ever willing to help in any way they can. I was able to take lots of pictures. Will try to feature some of them here for your viewing pleasure soon.  Meanwhile…enjoice!

.

SAIFUL NANG
MPA (UK), WPPI (USA), WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

Mengapa Takut Gagal?

Alhamdulillah, bulan puasa tiba semula. Yang istimewa, pada bulan Ogos 6 tahun yang lepas, saya merupakan seorang yang hampir bangkrap disebabkan perniagaan-perniagaan yang terpaksa ditutup. Kereta ditarik bank, rumah terjual berpindah ke bawah kolong. Itu semua 6 tahun lalu dan seperti dalam lipatan sejarah saya ia seolah terjadi kelmarin sahaja. Kesusahan itu menjadi guru untuk saya bangkit semula menjadi seseorang yang lebih baik. Ketika itu juga, setelah 3 tahun (2001-2004) mencebur diri dalam perniagaan, dua kali lah juga telah perniagaan saya ditutup kerana kegagalan demi kegagalan dek kerana kurangnya pengalaman dan minda usahawan. Ijazah berada di tangan, adakah patut ditulis semula resume dan dihantarkan ke industri kerja? ataupun teruskan lagi kesusahan itu dengan harapan tinggi bahawa ada cahaya akan ditemui di hujung terowong yang panjang.

6 tahun dahulu juga saya hilang segalanya kecuali ibu bapa saya. Nekad dalam hati, perjuangan belum lagi bermula. Jatuh bangun itu hanya rencah kehidupan yang wajib berlaku dalam proses seorang manusia bertatih. Bagaimanakah anda mahu nilai kemanisan kejayaan sekiranya kepahitan hempedu tidak pernah kita jamah. Saya pasti, dan sangat pasti jatuh itu hanyalah pelajaran untuk memperkenalkan kita tentang kehidupan.

Arwah ibu saya (Rose) tidak pernah galakkan saya menjadi usahawan. Beliau lebih bangga untuk bercerita bahawa saya seorang bekas pensyarah universiti berbanding seorang usahawan. Tetapi segalanya berubah apabila 6 tahun dahulu, saya mula mencebur diri dalam bidang yang saya sukai…FOTOGRAFI. Setelah itu, segalanya berubah.

Berbuat sesuatu yang kita sukai kuasanya hebat. Anda akan punyai kekuatan dan jatidiri yang tinggi untuk tempuh segala cabaran yang mendatang. Terima kasih semua kerana anda yang dari mula hingga ke masa ini masih tetap menyokong saya dan kerjaya saya samaada anda sedar ataupun tidak. Cabaran tetap ada, mustahil kalau saya katakan cabaran itu semakin hari semakin mudah. Realitinya, masalah dan cabaran akan bertambah besar apabila sebuah perniagaan itu semakin besar. Kalau syarikat kecil-kecilan seperti saya ini melakukan kesilapan mungkin bahananya hanya sekadar RM10-20k sahaja. Jika syarikat yang besar, sekali silap, bahananya mungkin jutaan atau billion harganya.

Pada saya, saya tidak perlu takut pada kegagalan dan kesilapan. Saya dah anggap itu semua sebagai permainan yang wajib dimainkan. Tidak ada pengecualian sekiranya saya mahukan “hadiah”nya. Hadiah itu ialah pelajaran dan pengalaman yang TIDAK tertulis di dalam buku-buku. Saya bukan seorang graduan dari jurusan perniagaan, tetapi semasa saya memberikan ucapan 30 minit di hadapan sebuah konvensyen atas jemputan sebuah universiti, seseorang telah datang menghampiri saya dan mengatakan bahawa beliau tidak percaya saya hanya pemegang ijazah kerana kelihatan tutur ucapan di pentas itu kayak seorang graduan Doktor Falsafah dari Harvard. Mulanya saya hanya berterima kasih kerana kredibiliti yang berkata itu pun perlu dipertimbangkan. Sehinggalah saya tahu, yang berkata itu ialah salah seorang dari pengarah di sebuah agensi kerajaan. Lantas, saya anggap itu satu penghormatan.

Tua sebelum tua, itulah yang saya mahukan. Bukan fizikalnya tetapi pengalamannya. Dalam kelas Pengajian Beliau di dalam kelas program sarjana saya, telahpun saya bentangkan dalam diskusi mingguan tentang kita (beliau) yang sebenarnya sangat berpotensi extreme. Sekiranya baik salurannya, jadilah ia baik, sekiranya disalurkan kenakalan mereka ini kepada yang buruk…maka buruk pula lah jadinya.

Saya seorang yang sangat nakal. Nakal yang nerd juga semasa di uni dahulu. Saya bukanlah nakal seperti Ali Setan tetapi suka membuat perkara yang tidak sama dengan yang lain. Saya jelas dan faham kadangkala perkara itu membuat saya mendapat masalah. Pada saya, tidak salah mencuba dan gagal kerana pada ketika itu pun saya sudah berfikiran bahawa kegagalan itu adalah guru terbaik. Justeru apabila dikatakan gaya bercakap saya seperti Doktor Falsafah dari Harvard, saya lihat praktikalnya ialah, kegagalan itu lebih hebat dari Harvard (Universiti terbaik dunia).

Saya sendiri dalam melalui pengalaman membangkitkan syarikat kini yang memiliki beberapa jenama seperti CandidSyndrome, Lifeiscanvas, SN Academy of Photography dan BHC kesemuanya secara konsisten telah melalui semua proses-proses kegagalan ini. Dalam setiap kegagalan sebenarnya anda ada dua pilihan, samaada berpatah balik dan keluar dari juang anda ataupun kutip pelajaran untuk anda jadikan bekal menghadapi kebarangkalian masalah yang sama.

Soalnya, mengapa takut kegagalan? dan mengapa dicemuh mereka yang gagal?

Sinisnya, orang “Kita” suka lihat orang gagal. Mereka tak mahu berusaha untuk jadi lebih baik dan setaraf dengan mereka yang berjaya dalam bidang masing-masing, sebaliknya untuk mendapatkan persamaan itu, mereka menjatuhkan mereka yang mahu meningkat naik supaya tidak terlalu jauh dengan mereka-mereka yang “kalah” ini. Saya sendiri dah acapkali berjumpa dengan karakter-karakter begini yang sangat suka melihat kejatuhan orang lain.

Saya tertawa juga apabila ada terbaca dalam blog yang mengatakan CandidSyndrome sudah bungkus. Saya jadi keliru, adakah sekiranya benar CandidSyndrome bungkus mereka akan jadi lebih baik? Apakah yang ada dalam hati mereka? Pada saya, Allah maha adil dan maha bijaksana. Allah berikan rezeki dan hikmah kepada hambanya yang berusaha. Mengaib dan memfitnah dah tentu-tentu ke dalam api jahannam akhirnya.

Kepada sahabat-sahabatku di luar sana, jika anda takut, jangan berani-berani. Jika anda berani, jangan takut-takut. Lebih banyak gagal lebih banyak belajar asalkan jangan gagal kerana perkara dan masalah yang sama. Mengapa harus takut dengan gagal kalau itu ialah guru yang hebat? Walaubagaimanapun, sentiasa elakkan kegagalan dan jangan lah kerana gagal itu guru terbaik, anda jadi orang yang sengaja mencari gagal. Kerana gagal pasti anda akan hadapi walaupun dengan usaha sedaya upaya untuk mengelaknya. Itu pasti.

.

SAIFUL NANG
MPA (UK), WPPI (USA), WPJA, B.SC Media (MMU)

CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)

Saiful Nang | Promote Your Page Too

New Zealand next

To complete my route around the globe, I think next year I’ll be going New Zealand for a photography outing / workshop / presentation / exhibition. Let me know if you are local and interested to be my host. Cu in New Zealand!

SN live in Chicago, USA

Hi all, I will be available for a photography outing at Chicago, USA on the 5th July 2010. Email me if you are into photography and looking forward in meeting me for a free photography outing along Michigan Street of Chicago. Meeting point is at The Cloud Gate, Millennium Park at 5pm

SN live in Moscow

Those living in Moscow, cactch me at the Red Square Moscow for a photography outing on 7th April 2010. Cu there

image_pdfimage_print