Persiapan Mental & Fizikal

Sejak 2 tahun lepas, persiapan mental telah saya mulakan untuk hari ini. Hari ini yang sangat bersejarah dalam hidup ini. Serik dengan kelayuan diri sendiri semasa dulu yang duduk terperosok dicelah orang ramai yang berbau dan berpeluh, saya akur dengan masa dan berkata pada diri sendiri…aku perlu cekal.

Hari ini dilalui dengan tenang, alhamdulillah, tanpa pertumpahan darah, tanpa apa-apa tragedi yang tidak di ingini. Persiapan mental telah dilakukan setelah disenarai hitamkan dari rekod mereka, menyebabkan azam saya untuk melepaskan diri dari belenggu itu dibebaskan. Mental mesti kuat supaya tidak lemah dan tidak mudah melatah dalam pertarungan yang sengit itu.

Setiap hari, latihan fizikal juga saya berikan tumpuan supaya badan akan lebih fit untuk menggalang cabaran yang bakal datang hari ini. Dari berat 83kg hasil dari pengumpulan babat yang tepu, sehinggalah kepada berat 73kg dalam 3 bulan terakhir ini, jelas menunjukkan betapa besar pengorbanan dan latihan yang telah dilalui demi untuk menghadapi hari ini.

Hari yang terlalu besar dan menjadi igauan tiap hari dan malam. Gila betul…kalau hari ini tak lepas, sudah nekad untuk batalkan rancangan untuk memandu di autobahn Germany bersama keluarga tersayang di atas sebuah RV / Motorhome menyelusuri banjaran Alps. Mata Intan dah mula berkaca….mungkin hancur harapan untuk bercuti sambil ber BBQ di tepi tasik gunung di Bavarian Alps dengan latarbelakang banjaran gunung yang dilitupi salji walaupun ketika musim panas. Inilah cabarannya, say amesti hadapinya…perkara ini tak boleh diwakilkan. Tiada orang lain yang boleh menggantikan tempat saya…saya yang perlu berada di sana dan menghadapi segala-galanya….

Tak semena-mena, semangat saya menjadi berkobar-kobar untuk itu. Saya cekal kan azam…saya mestiiii berjaya kali ini. Berjaya menebus balik maruah saya yang telah 2 tahun bersemadi. Memandu atas kereta mewah pun terasa seperti kosong dan menyeramkan. Di jalan yang tenang pada siang hari pun terasa semua mata tertumpu kepada saya dengan pandangan yang sangat serong sekali, peniaga tepi jalan berdiri dan terus meninggalkan gerainya untuk masuk ke koridor bangunan, anak-anak kecil yang bermain ditepi jalan nampak saya terus lari masuk ke rumah, ataupun setidak-tidaknya berlari jauh dari laluan saya, makcik-makcik yang balik dari pasar pun sampai lintang pukang lari bila nampak kereta hitam saya, abang-abang polis traffic pun pandang saya seperti saya ini Kalimuthu ataupun penjenayah yang sangat dikehendaki….semua tu….akan dipastikan berakhir…YAAA!!!…ia pasti akan berakhir!!

Malam sebelum hari ini, saya tekadkan azam….untuk melepaskan diri dari belenggu perasaan yang sebegitu lagi. Bermula dari Wangsa Maju saya bawa ke Padang Jawa…perjuangan harus berterusan sehingga berjaya. Dalam kepala terfikirkan yang negatif…adakah aku mampu untuk mengharungi 8 jam yang sunyi…sunyi dari kesibukan jadual kerja seperti hari-hari sebelumnya. Lalu berdoalah kepada Allah…agar ditetapkan KESABARAN dan KEIMANAN untuk terus TAMPAN HINGGA KE AKHIR DAN TIDAK KECUNDANG. Terlampau berat kepala memikirkan tentang hari ini, lama-lama tertidur juga mata dengan macam-macam mimpi yang mengerikan….ngerinya lebih teruk nak hadir ujian memandu dengan tester yang sangat garang…

ZzzzZzzzz……

.

.

.

.

.

PAGINYA

Intan : (sambil mengerakkan saya dari tidur) Bangun…bangun……u kena setlekan lesen u yg kena blacklist tu hari ni jugak! jangan tangguh2, nanti u takleh drive kat Germany.

SN : Argghhhhh….JPJ!!!! arghhhhhh!!!!

.

.

Nota kaki : Seharian (9 pagi- 5ptg) duduk berasak nak selesaikan 3 saman, dan menghidupkan semula 1 lesen di 2 tempat yang berlainan tanpa boleh buat apa-apa (hatta membaca pun takleh nak fokus) lebih memenatkan dari panjat gunung kinabalu 7 kali sehari. Akhirnya…berjaya juga mendapatkan lesen yang dah hampir 3 tahun mati. Hari ni sangat mental…

Nota kaki 2 : Tu yang malas pegi JPJ tu…lammmmbaaatttttttt. Queue panjanggggg…….(lepas ni taubat)




Hari ni tengok gambar bukan wedding – by SN

Dalam blog photographer junior saya yang sangat berbakat itu ( www.fuadtopa.com ), beliau bercerita tentang IMPIAN. Ada seekor patung lembu terbang yang masih boleh terbang (kalau bubuh bateri) di office CandidSyndrome. Simbolik untuk staf2 saya untuk bekerja keras walaupun mereka pada pandangan orang lain tidak mampu terbang (contohnya ovesize macam Mashelmy Mastor dan Faizal Rahim, juga Junior photographer CS)…kerana di CS, semua orang boleh jadi high achiever. Semua dapat equal opportunity dan tidak ada politik2 kat sini. Kalau nak naik pangkat dengan belanja boss, memuji-muji boss depan orang ramai, bagi boss tiket percutian dan lain2 tu…kalau tak bagus performance kerja, tak dapat jugak. Saya ni kebal dari dibodek.

Ingat kembali semasa penerbangan pertama saya pada tahun 2004. Masa saya berumur 25 tahun baru merasa naik kapal terbang. Lepas kutip hutang buat job orang tak bayar kat JB, terus lah nak merasa first flight. Kepada semua mesti tahu rasanya naik kapal terbang pertama kali. Jangan kencing lah, mesti rasa teruja punya. Saya pun tak terlepas beb. Rasa bengang juga mula-mula naik flight JB-KLIA tu 45 minit jer. Tak puas lagi tengok dunia dari atas awan tiba-tiba dah kena turun pulak.

Selepas 5 tahun, alhamdulillah…the maiden flight has turn me into a world traveller. I stepped to 4 out of 5 continents already (Asia, Australia, Africa, Europe). Tinggal lagi 1 benua…benua Amerika yang ntah lah, masih belum ada sebab nak pergi.

Saya bersyukur sangat dengan sokongan yang pembaca fotopages saya dahulu dan pembaca blog saya dan pengikut facebook serta fan club saya kerana masih terus menyokong kerjaya saya sehingga saya dapat kecapi kebahagian membuat kerja yang dicintai. Terima kasih semua…I love you! (macam artis dapat grammy)

Bekerja sambil jalan-jalan dan jalan-jalan sambil bekerja itu dah jadi hidup saya. Sebahagiannya saya hidangkan kat sini antara gambar2 yang pernah saya ambil. Ada beribu lagi, tengok dulu lah yang ni heheheh.

Ok ladies and gentlemen, don’t be panic 😉 This is not a career swap but this is just a random pick-up from my travel and documentary collection I’ve done for the past 2 years. I’m still shooting and kicking in wedding photography hehehe. The message is, photography is all about the ARTS OF SEEING. No matter what you see, you can shoot it really well. It will be a good bonus, when the photographer concentrate into 1 or the most 2 field of interest. In this case, shooting travel photo fell under my secondary interest. Some of the images I shot were on assignments. While for the rest…I shoot for the sake of photography. Alhamdulillah, in the end, I managed to sell it to some publishers 😉

These images collected from the Asia country I’ve traveled. InsyaAllah, I’ll bring more for the entire travel series I have including pictures in Australia and Europe. Till then…enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari





Menangani sok sek

Kalau dulu masa kecik, ramai betul minak sok sek. Maklumlah suri rumah sepenuh masa, kalau bersosial pun setakat lepak bawah pokok pelam kat belakang rumah ajak jiran-jiran makan pelam (mangga) sama-sama sambil cicah dengan kicap yang digaul dengan gula. Kadang-kadang lagi adventure, campur dgn cili. Lalu mereka menghabiskan masa petang itu dengan bersoksek lah.

Tahun 1994

  • Makcik 1 : Ehhh…anak Kak Ros tu dapat asrama kat JB, masuk asrama Felda tuuu…
  • Makcik 2 : Alaahhhh….anak aku dapat tawaran tu, sengaja aku taknak hantar
  • Makcik 3 : Orang baik dengan pegawai Felda lah katakan….senang lah dapat cable. Padahal bukan -pandai sangat pun anak dia tu.
  • Makcik 1 : Ha’ah….berlagak kan hantar anak sekolah asrama. Macam lah sekolah sini tak bagus.

Hakikat :

Berhempas pulas siang sekolah, petang bekerja, malam baca buku buat homework tidur jam 2 pagi bangun jam 5 pagi ikut ayah angkat baja akhirnya dapat juga lah 5A dalam PMR. Dapat lah layak mintak borang asrama Felda (baru layak dapat borang tu). Selepas sebulan permohonan, tawaran sampai untuk mula tingkatan 4 di Asrama Felda Johor Bahru tetapi bersekolah di English College (Maktab Sultan Abu Bakar) Johor Bahru. Apa yang emak saya buat?

Dia buat tak tahu sahaja.

.

Tahun 1995 (Suasana yang sama mungkin di bawah pokok yang sama)

  • Makcik 1 : Ko tauu Mak Biah, anak Si Ros tu dapat tawaran Universiti Luar negeri buat medic. Tapi Kak Ros nangis-nangis tak bagi.
  • Makcik 2 : Alaa…bukan susah pun nak dapat, anak aku pun aku saja jer tak bagi pergi. Suruh dia kerja kilang elektronik terus boleh bagi aku duit bulan-bulan.
  • Makcik 3 : Biasalah tu, SPM bukan bagus sangat, paras hidung jer macam anak aku.
  • Makcik 1 : Ye lah Nah, berlagak betul dia anak dapat tawaran Universiti

Hakikat :

Cukup makan SPM saya tu dapat lah Agregate 9 dengan 7A (A1 + A2). Betul emak saya tak abgi buat medic A-Level di UK tapi akhirnya saya ambil tawaran biasiswa Telekom Malaysia untuk sambung belajar. Memang betul saya lebih kurang dengan anak makcik-makcik yang bersoksek di atas tu…saya dapat 7A diorang dapat 7D (kan tak jauh tu…A dgn D tu dekat jer pada pandangan mata mereka), tapi pada saya…I burnt myself for that. Emak saya tak kecoh pun, tapi orang kampung kan pantang tengok orang lain dapat Telegram (dulu mana ada SMS atau online, tawaran urgent polis datang hantar Telegram). Kalau polis datang jer…macam zirafah lah kepala masing-masing nak menjengah. Bila ditanya…kenapa polis datang? Emak jawap, hantar telegram angah dapat Universiti. Mereka terus menjebek. Apa yang emak saya buat?

DIa buat tak tahu sahaja

.

Tahun 2000 (Masih bawah pokok pelam tu, tapi pokok pelam tu dah hampir nak mati)

  • Makcik 1 : Ko tau senah? Anak Si Ros tu dah jadi Pensyarahhhhh dah, gaji ribu-ribu dah. Anak aku kena buat overtime hari hari baru boleh dapat gaji bunyi ribu.
  • Makcik 2 : Alaaahhh…anak aku pun dapat tawaran jadi taukey kilang tempat dia kerja. Tapi dia sendiri cakap taknak, dia lebih selesa jadi operator pengeluaran. Kalau anak aku nak…lagi tinggi gaji dia.
  • Makcik 3 : Biasalah tu, bukan susah nak jadi pensyarah pun. Dah tak dapat kerja lain tu yang jadi pensyarah tu.
  • Makcik 1 : Ye lah tu, betul jugak.

Emak bangga saya jadi pensyarah, dia memang suka bagitau orang saya jadi pensyarah. Dia dulu nak saya jadi cikgu…sekarang saya dah jadi Cikgu juga. Saya Cikgu fotografi, saya ajar orang tentang yakin diri. Saya suka kerja ini. Gaji pensyarah di Limkokwing sebagai fresh graduate tak ada lah tinggi sangat. Orang kampung tak tahu, siang saya mengajar, balik rumah malam saya meniaga roti john. Kalau ada sesiapa ingat di depan townhouse Pandan Indah dekat dengan Kenari Court pernah ada Roti John P.I selama 1 tahun sebelum saya jual kepada orang lain. Saya usahakan dengan Md. Nor (sekarang dah jadi Usahawan produk perkilangan), dia pun budak Felda jugak, jiran-jiran kampung. Jam 6 ptg buka booth, jam 11 malam roti john habis. Tutup gerai 1 jam, jam 12 kira duit, buat akaun dan kemudian jam 1 tido. Jam 6 pagi bangun untuk bersiap mengajar di Limkokwing yang masa tu di PJ. Apa lah makcik-makcik kat kampung tahu kan? Tahu mengata jer. Apa emak saya buat?

Dia buat tak tahu sahaja

.

Tahun 2003 (Pokok pun dah mati)

  • Makcik 1 : Ko tau Mah, Si Angah tu dah bagi Kak Ros kereta, rumah masuk air-cond, masuk astro, peti ais baru, sambung bilik air jadi besar.
  • Makcik 2 : Alaaaahhh…anak aku nak bagi aku RM10k haritu, aku saja kesian kat anak. Kesian anak kerja kita nak korek hasil senang-senang. Aku bukan macam Kak Ros tu sanggup buka mulut mintak kat anak
  • Makcik 3 : Ntah-ntah si Angah tu JUAL DADAH kot. Baru 3 tahun kerja dah boleh belikan mak bapak kereta. Anak aku dah kerja 5 tahun lagi awal dari angah kerja, motor dia pun aku kadang-kadang kena bayarkan.
  • Makcik 1 : Ha’ah…betul jugak tu kan

Hakikat :

Emak saya tak pernah minta duit dari saya, saya yang selalu dengan rasa penuh tangungjawap memberikan infaq sara hidup kepada mereka melebihi apa yang saya sendiri perlukan. Bukan duit pun yang mereka nak, cuma ingatan sahaja yang lebih penting. Tapi hati emak ni kan, kalau anak bagi RM10 pun habis 1 kampung dia canang, anak yang dia lahirkan dan besarkan dah ada bagi hasil kat dia. Gossip makcik2 ni cakap saya tokan dadah tu memang biasa lah tu untuk mana-mana orang yang datang dari kampung ni. Hakikatnya, lepas saya jual Roti John P.I tu, saya mula tumpukan kepada business lain yang saya tahu buat. Saya banyak buat kerja-kerja freelance. Orang kampung tak tahu pun saya tutup kedai sampai 2 kali di antara 2001 ke 2004. Diorang tahu mengata jer…Apa emak saya buat?

Dia buat tak tahu sahaja

.

Tahun 2009 (Generasi pelapis makcik tumbuh di kedai mamak)

  • Photographer 1 : Ehh, ko tau tak, Saiful Nang dapat shooting wedding kat England beb! dasyattt siihhh
  • Photographer 2 : Alaaahhhhh…aku belambak tawaran dapat, saja jer aku taknak.
  • Photograpehr 3 : Bukan susah pun, itu SN cakap jer lebih, ntah-ntah pergi sana tag-along job photographer local jer. Macam tu aku pun boleh, setahun 100 weddings pun aku takde hal.
  • Photographer 1 : Ye lah kan…mamat tu cakap jer lebih.

Hakikat :

Apa yang saya dapat adalah apa yang telah saya doa dan saya usahakan. Perkataan jelek memang sentiasa ada tak kira di manapun kita. Bawah pokok mangga sambil makan pelam cicah mahupun di kedai mamak sambil makan roti prata. Sok sek dan gossip itu satu benda yang WAJIB. Percayalah, sebaik manapun anda dan semulia mana pun anda cuba jadi dan anda usahakan…anda tak boleh lari dari soksek ini. Dengarnya sahaja dah sakit hati, tapi sakit hati jangan disimpan nanti jadi barah. Saya biarkan dia masuk dan keluar begitu sahaja kerana saya percaya…kalau ada 20% orang yang dengar percaya, saya masih ada lagi 50% yang tak percaya cerita mereka dan selebihnya “Atas pagar”. jadi…apa yang saya buat dengan gossip dan soksek soksek tu semua??

Saya buat tak tahu sahaja.

.

p/s Artikel ini ditujukan kepada puluhan email dari orang-orang yang nak putus asa kerana sebab gossip.

.

TEMPAT UNTUK INTERN STUDENT DIBUKA KEMBALI (Setelah 2 tahun tak ambik intern)

.

Internship student ni sebenarnya masih belum dalam disiplin bekerja. Tapi internship menjadi requirement oleh MQA untuk membolehkan graduan fit untuk bekerja selepas memperolehi ijazah. Core works memang tak pernah pakai intern sebab itu kita tak pernah ambik intern sejak Jay Farhana menjadi intern pertama dan terakhir kami (kemudian dia diserap ke dalam team jurugambar). Jadi, berikutan projek terbaru yang kami buat untuk pelancarannya tahun 2010, saya buka semula tempat untuk intern ini kepada sesiapa yang berminat…

Apa yang akan kami sediakan?

  1. Elaun sarahidup per bulan
  2. Latihan kepada bidang kerja
  3. Exposure kepada bidang kerja sampingan (kalau minat fotografi boleh juga beserta dengan jurugambar kami untuk tugasan)
  4. Berpeluang melanjutkan kerja secara kontrak, partime dan sekiranya bagus, anda sudah mengesahkan tempat kerja anda selepas tamat ijazah anda.
  5. Suasana kerja yang FUNKY bersama photographer-photographer dan kakitangan CS yang berakal panjang tetapi senget (kadang-kadang)
  6. You can start immediately

Apa yang ANDA perlu ada?

  1. Transport sendiri
  2. Minat yang mendalam dibidang fotografi dan media.
  3. BAIK DALAM PENULISAN BAHASA INGGERIS (Ini Wajib)
  4. Ada disiplin dan kesungguhan.
  5. Sedang dalam program ijazah sarjana muda sebarang bidang tetapi paling penting no.3 mesti dipenuhi. Kerana kita ada kerja yang sangat menarik.

Hantar terus permohonan / resume anda kepada saya di email saifulnang@candidsyndrome.com

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




Value Added – Sepat Ronggeng Pekasam

Bersambung dari cerita ikan sepat ronggeng dan ikan sepat harimau yang dituba oleh pakcik yang tak bertanggungjawap untuk keuntungan besar sekejap tu, saya telah mula menjala di kolam saringan ke-2 pula. Bersebelahan dengan kolam yang dituba tu. Tapi dengan berani saya merayu kepada pakcik tu, tolong lah jangan tuba pula kolam yang satu lagi tu.

Kolam ke-2 tu tak banyak sangat ikan. Terlampau banyak rumpai di permukaan air kolam tak bagus untuk ikan kerana BOD (Basic Oxygen Demand) dalam air itu dah jadi kurang. Saya ambil inisiatif untuk bersihkan sebahagian rumpai dalam kolam itu semasa menjala. Sekali menjala, saya bawa ke darat ikan dan rumpai.

.

BERFIKIRAN JAUH

Ayah dan emak saya  bukan orang terpelajar dan mereka pun buta huruf. Ayah boleh lah membaca sikit-skit. Tapi apa yang emak nak, kalau boleh anak-anak dia jangan jadi peneroka Felda macam dia. Jadi saya pun terdidik dengan benda tu. Saya dapat arts of survival ni lebih banyak dari ayah saya. Jadi peneroka Felda pada masa itu biasanya baki tunai gaji dalam tangan ada yang sampai serendah RM0.50 (dalam rekod ayah saya lah) setelah ditolak bayaran baja, bayaran tanaman semula, bayaran kantin, bayaran itu ini dan lain-lain lah.Tapi apa yang ayah saya buat, dia melihat dari mana datang baja yang digunakan di ladang sawit? mesti datang dari lori yang menghantarnya ke gudang baja pejabat felda. Kalau ada lori yang datang, mesti ada orang yang menurunkannya.

1 hari ayah pergi sampai ke jalan masuk Felda untuk tunggu lori baja sampai. Sampainya biasanya pagi-pagi dalam jam 6 pagi. Bila masuk sahaja treler yang bawa baja masuk ke Felda, ayah ikut belakang lori sampai lah ke pejabat Felda. Sampai sahaja di pejabat Felda ayah perhatikan dari jauh siapa yang akan turunkan baja-baja itu. Dahulu tak ada forklift pun. Ayah nampak driver lori dan kelindannya mengangkut satu per satu guni baja seberat 50kg setiap satu untuk dibawa masuk dalam gudang.

Ayah datang kepada mereka lantas menghulurkan pertolongan dengan harapan ada sedikit imbuhan nanti. Tapi ayah tak cakap pasal imbuhan langsung dahulu. Kalau dia bagi RM1 pun dah cukup dah boleh beli ikan longgok (standard ikan Apollo yang dah pecah perut). Ayah angkat bertiga bersama 2 pemandu lori tu. Habis sahaja baja. Lori dihidupkan semula dan ayah diberikan note RM50 sebagai upah untuk kerja selama 1 jam.

Saya tahu cerita ini apabila saya selalu dibawa oleh ayah untuk ikut pikul baja pagi-pagi sebelum ke sekolah. Sebulan selepas itu, di simpang jalan masuk Felda setiap pagi…dah ada lebih 30 orang menunggu lori baja. Dan kos pemunggahan dikongsi oleh lebih ramai orang. Tapi takpe, kali ni setiap orang dapat juga lah dalam RM3-4 sehari. Kurang-kurang, itu lebih baik dari RM0.50 gaji dan duduk bersandar mengeluh dan berdoa rezeki turun dari langgit.

Dalam konteks cerita saya secara peribadi pula, kita balik semula kepada kisah kolam takungan ke-2 tadi. Kolam pertama dah dituba. Hanya ikan-ikan besar sahaja yang survive. Saya membayangkan, kalau ada sedikit ikan mungkin dalam 1 tahun atau 2 tahun akan jadi banyak semula ikan-ikan tu (kalau ikan-ikan tu tak menapause kerana keracunan lah) dan ikan-ikan pada kolam ke-2 pula akan jadi lebih cepat banyak bila rumpai air tu saya buangkan.

Pendapatan saya sudah jatuh merudum. Dari RM5-7 sehari, saya kini bawa balik ikan dalam 2-3kg shj sehari dari kolam ke-2 tu. Tapi saya masa tu ada idea lain. Kat rumah emak dan keluarga semua dah jemu makan ikan sepat tu hari-hari. Jadi, saya minta emak buat pekasam (orang jawa panggil Ikan Wadi). Dengan kos sedikit asam keping, garam kasar dan beberapa bahan murahan yang lain, saya jadikan 3kg ikan itu menjadi pekasam setiap hari. Pekasam ini dijual dengan harga RM1 untuk 10 ekor ikan. Ada 20 ekor ikan sekilo. 1 kilo saya boleh dapat RM2 dan untuk 3kg saya boleh dapat RM6.

Not bad kan? Saya bayangkan kalau saya masih menangkap 15kg ikan sehari. WOWWW!

Setelah dapat jalan untuk itu, saya mula pusing kampung untuk cari lubuk menjala yang lain. Banyak lopak yang dah saya jala, banyak keli yang sudah ditangkap, banyak ikan yang dah sengat saya, banyak juga ular air yang saya gagau sama. Dengan sedikit teknik yang menarik, saya gunakan pukat pulak (RM7 sahaja). Pukat tu saya pasang dan ayah akan pegang 1 side, saya pegang 1 side. Ye betul…ayah saya pun dah join sekarang hehehe. Jadi kami jadikan dia seperti pukat tunda. Berjalan from 1 end to another. Tapi tak sebaik pukat tunda lah, pasal pukat ni kecil.

Dengan mempelbagaikan cara ni, saya dapat menggandakan tangkapan. Sekarang dah jadi 6-10kg sekali turun. Dalam masa yang sama, saya mula terkenal dengan business “Ikan Wadi” yang dibeli oleh jiran-jiran dalam blok yang sama dan juga ada yang dari blok-blok lain.

Kesimpulannya, bagaimanakah kita mencari jalan untuk berlepas diri apabila tibanya sesuatu halangan? Saya sebagai anak dibawah tanggungan ibu bapa, saya ada pilihan untuk give-up apabila orang tuba kolam ikan saya. Tapi, saya tak mengalah…saya cuba cari jalan.

Akhir cerita ini…ada 1 quote dari saya yang saya harap pembaca boleh jadikan ia sebagai satu kata-kata hikmat tentang bagaimana saya mentafsirkan apa itu “KREATIF”.

KREATIF ITU BILA KITA PERFORM YANG TERBAIK DENGAN RESOURCES YANG SANGAT LIMITED!

(Itu dah menjawap bagaimana saya boleh mulakan CS dgn modal RM90)

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




Potong Trip??

Tahun 1990, saya baru nak masuk tingkatan 1. Ayah dah plan nak berhentikan sekolah kerana performance masa UPSR teruk  sgt (walaupun tak teruk macam orang lain yang langsung tak ada ‘A’). 1 benda pasti, masa tu saya kena cari ikhtiar macammana nak bersekolah semula. I told myself…I must work!

Di Felda Tementi di belakang kawasan perumahan kakitangan kilang sawit dan juga belakang kilang sawit ada sebuah kolam takungan. Kolam takungan ini digunakan untuk menapis sisa-sisa dari kilang sawit. Mostly sisa organic lah dari sisa pemprosesan minyak sawit mentah. Dari rumah kilang tu juga, ada saluran kumbahan dapur (toilet goes in different channel) juga disalurkan ke kolam ini. Siapa yang geli nak baca boleh berhenti di sini.

Dijadikan cerita, kolam itu menjadi habitat terlampaaaauuuu banyak ikan-ikan yang sehat-sehat kerana mewah dengan makanan dari longkang lebih 50 buah rumah di situ. Ikan juga purposely diletakkan disitu oleh pihak kilang sawit kerana itu adalah kolam takungan sisa yang terakhir sebelum boleh dilepaskan ke sungai. Untuk lepas ke sungai, ikan dalam kolam itu mesti HIDUP. Kalau mati, bermakna saringan pada kolam peringkat sebelum itu perlu di periksa.

Setiap hari saya akan pegi ke situ melalui kawasan perubahan kilang tu. Tapi dengan berbasikal dan melalui rumah orang yang saya “suka” masa dulu. Jadi taknak jatuh saham, saya kena kayuh laju-laju depan rumah dia, lagi-lagi ketika perjalanan pulang yang confirm dah berlumpur berselut dek kerana menggagau dalam kolam tu.

Kolam tu sebesar kira-kira 2 ekar. Minggu pertama, saya menjala saya dapat 15 kilo ikan sepat sehari. Saya bagitau Husin (kawan menjala saya) supaya simpan rahsia, jangan sampai orang tahu itu ada lubuk ikan. 15 kilo saya bawa balik rumah, arwah emak siang ikan tu dalam 2-3 kilo. Selebihnya saya bawa ke pasar dan jual dengan kadar RM0.50 sekilo. Dapatlah RM5-7 sehari. Cukup sebulan, saya dah berjaya kumpul RM200. Cukup untuk bayar yuran sekolah sendiri.

1 hari, saya menjala seperti biasa, tapi saya cuba dapat 1-2 ekor ikan sahaja. Ikan besar-besar jer seperti sepat harimau dan ikan keli, yang kecil-kecil macam sepat ronggeng yang sedap digoreng dan dimakan begitu saja itu tak ada dah. Tapi tak apa lah, saya akur rezeki haritu tak baik sangat. Saya terus balik lalu pasar terus nak jualkan kat pasar. Masa kat pasar tu, saya nampak berkoyan-koyan beg berisi ikan sepat harimau, ikan sepat ronggeng sampailah sepat-sepat yang bersaiz ikan bilis pun dikutip sama. Lalu saya tanya pakcik tu;

SN : Pakcik, siapa jual ikan banyak-banyak ni?

Pakcik : Takde sape jual nak, ni pakcik tuba ikan belakang kilang tu. Boleh makan cuma kena buang perut dia lah, nanti beracun.

Kesimpulan yang nak saya ceritakan, dalam perniagaan kita ada turun dan naik. Persaingan yang sihat akan buat kita lebih baik dan persaingan yang kurang sihat akan jadikan kita lemah. Pernahkah anda rasa perkara ini? Kes tamak ni memang tak sudah-sudah dalam hidup orang kita. Hatta kisah angsa bertelur emas itu pun boleh dijadikan 1 analogi yang baik.

Hari ni kita jual nasi lemak tepi jalan, Alhamdulillah nasi lemak kita lakuuuu sangat. Tiada persaingan dan pelanggan tiada pilihan. Tetapi 1 hari, 1 orang lain bukan gerai nasi lemak sebelah kita. Apa kita nak buat? Santau dia? Halau dia? atau berkawan dengan dia?

Kalau saya, saya akan pilih yang ke-3. Berkawan dan berbincang untuk jadikan persaingan itu persaingan yang sihat. Contohnya dalam penentuan harga. Biar lah nak bersaing pada satu benchmark yang sama. Jadi kalau sebagai pelanggan, nasi lemak yang kita akan beli di mana-mana gerai antara dua ni akan jadi bertambah sedap dan berkualiti. Kerana masing-masing nak jadi lebih baik dari yang satu lagi. Tapi, kebanyakan orang tak suka perkara ini.

Dalam hidup saya sekarang, setelah saya berjaya menjadi jurugambar perkahwinan yang saya anggap sudah selesa dengan pencapaian ini (walaupun belum sampai ke peringkat jennifer Lopez nak hire), saya sudahpun bergiat untuk menyampaikan ilmu-ilmu melalu pengalaman ini kepada orang lain supaya saya akan wujudkan satu persaingan. Yang saya cari…persaingan yang sihat.

Ingat semua…kita hidup kerana kita MERASAI kelaparan, kita hidup kerana kita RASA kehausan…dan kita akan berlari LEBIH LAJU LAGI apabila ada yang mengejar. Renung-renungkan dan selaamat beramal 😉

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




REVIEW SEMINAR PADAT PERNIAGAAN FOTOGRAFI

Seminar Padat Strategi & Rahsia Perniagaan Fotografi Perkahwinan ini bukan sahaja untuk jurugambar perkahwinan. Tetapi latarbelakang pendaftar-pendaftar untuk seminar ini sehingga pada ketika ini saya menerima tak kurang 5 peserta dalam jurusan lain. Seperti Fotografi Kanak-kanak dan fotografi event. Tetapi yang diketengahkan sebagai subjek ialah “Perkahwinan”. Tak bermaksud, ia tidak praktikal untuk bidang yang lain.

Seminar ini menekankan lebih kepada panduan perniagaan yang telah dibuktikan keberkesanannya melalui praktis. Sebelum praktis berlaku, teori dan fundamentalnya saya perolehi melalui pembacaan dan tak semua yang sesuai. Sebahagian saya ambil, sebahagian lagi saya tinggal mengikut kesesuaian ekonomi, sosiologi dan budaya masyarakat setempat. Alhamdulillah, setelah melalui banyak kegagalan dan kerugian yang disebabkan oleh kelalaian yang BESAR kemungkinan akan berlaku pada anda. Seminar ini akan jelaskan tentang perkara-perkara ini secara mendalam.

Ini adalah Seminar yang ke-2 saya anjurkan atas dasar perniagaan dan bukannya sebuah workshop fotografi. Seminar seumpama ini kali pertama saya adakan pada tahun 2007 yang lepas, is berlaku selepas saya mencapai satu status yang saya panggil “Breakaway”. Status apabila anda mencapai pelbagai pencapaian besar (antaranya, mengutip juta yang ke-2 pada ketika itu, dan berjaya menembusi tembok pasaran antarabangsa serta kenamaan bergelar Sultan).

Hasilnya, 90% yang hadir pada Seminar 2007 adalah partimers dan sekarang 70% dari mereka sudahpun bergelar professional dengan income antara RM5k-40k sebulan hanya dengan mempraktiskan fotografi dengan secara TERARAH (ada strategi) secara individu ataupun bersyarikat.

Itu cerita 2007, sekarang sudah 2009. 2 tahun kebelakang ini adalah 2 tahun terpenting saya dalam melonjak CandidSyndrome kepada tahap yang lebih tinggi. Berbuku-buku lagi ilmu kesan dari perjalanan 2 tahun ini ditambah pula dengan yang isikandungan seminar pada 2007 dahulu. Bermakna, ada penambahbaikan.

mengantuk memang mengantuk. Ini kelas teori. Anda tak akan jumpa kita berlatih camera di sana. Anggaplah anda sudah mengetahui camera dan akan memahirkan diri dengan camera dan jadikan ini sebagai satu saluran untuk mengarahkan kerjaya anda dengan strategi yang baik.

Anda tentukan…dengan siapa anda belajar.

.

Alhamdulillah, respond untuk seminar di atas sangat menggalakkan. Sekarang kita sudahpun menerima tempahan tempat yang banyak dan masih ramai lagi yang masih berkira untuk menunggu gaji hujung bulan. Jangan risau, kami akan melangsungkan seminar ini dari lokasi baru dalam auditorium yang lebih besar yang boleh memuatkan lebih ramai peserta dengan selesa.

Dengan itu, penyertaan dibuka lagi untuk 20 LAGI TEMPAT!

Sekali lagi ingin saya maklumkan wlaaupun dah berulang2, seminar, photocamp, workshops yang saya anjurkan sebelum ini dan akan datang bukan lah atas tujuan mengaut untung. Sebaliknya kalau nak untung, saya ada pilihan untuk shooting wedding pada hari-hari yang digunakan untuk seminar itu dan saya akan dapat lebih lagi. Tetapi seminar ini untuk anda dan charges itu UNTUK KOMITMEN. Saya tak suka orang datang kelas saya, tetapi keluar dengan tangan kosong dan tak menjadi apa-apapun. Grab it now! You miss this time…wait for another 2 year 😉

Detail Seminar

Tarikh : 9 May 2009
Masa : 9 pagi – 5 ptg
Tempat : FRIM Kepong (detail akan dihantar kepada email peserta)
Penceramah : Saiful Nang
Golongan Sasar : Jurugambar Perkahwinan yang berminat untuk berjaya dalam kerjaya secara teratur dan sistematik dan juga jurugambar yang minat untuk berniaga dalam fotografi
Yuran penyertaan :

RM450

Lain-lain : Nota, sijil, morning break, makan tengahhari dan afternoon break disediakan.
Terma Bayaran : Minima RM100 untuk tempahan (bakinya semasa pendaftaran, atau dibayar penuh)
Had : Penyertaan terhad kepada 50 orang pertama (mengikut kesesuaian tempat)
Peringatan : Ini bukan bengkel untuk belajar ambil gambar. Jadi anda tak perlu bawa camera.

HIGHLIGHT TENTANG ISI KANDUNGAN SEMINAR

  1. Pendedahan rahsia bagaimana membentuk sebuah empayar perniagaan fotografi yang kurang popular pada masa dahulu menjadi sebuah perniagaan berprofil tinggi.
  2. Pendedahan tentang seni untuk memasuki pasaran berprofil tinggi, selebriti dan keluarga diRaja (tanpa perlu memancing dengan TAJAAN sebaliknya berbayar pada kadar yang ditetapkan)
  3. Pelajari rahsia SN menggembangkan namanya sehingga ke peringkat antarabangsa.
  4. Strategi penjenamaan dan media.
  5. Rahsia mendisiplinkan pelanggan sehingga pelanggan mengikuti etika kerja kita dan stail kerja kita berbanding mengikuti stail seribu pelanggan dengan seribu cara tersendiri.
  6. Pelajari teknik menangani tekanan dan fitnah dan manipulate tomahan negatif sehingga membawa pulangan yang positif kepada diri sendiri
  7. Rahsia pengurusan kewangan dari RM90-RM1,000,000 dalam 2 tahun TANPA PINJAMAN BANK, TANPA PINJAMAN KELUARGA DAN RAKAN-RAKAN, tetapi menggunakan 100% wang sendiri. Hanya dengan pengurusan yang baik dapat menggandakan pendapatan setiap bulan.
  8. Perdengarkan MASALAH-MASALAH TERTENTU seorang yang bekerja sendiri supaya tidak berulang kepada peserta kursus. Jika masalah ini tiada, saya dah tentu mencapai 1 juta saya pada tahun pertama lagi.
  9. Rahsia pengurusan jurugambar pelatih sehingga mereka menjadi bagaikan seorang selebriti yang berbakat. Bagaimana memotivasikan setiap jurugambar dan kakitangan yang bekerja sehingga mereka bekerja seolah-olah mereka adalah pengasas syarikat.
  10. Pengurusan kakitangan separuh masa secara efektif (freelancers, partimer dan kontrak).
  11. Strategi menangani kegawatan ekonomi dan masih tetap bertahan dan masih buat untung
  12. Banyak lagi yang akan didedahkan dalam seminar ini…

Kepada yang berminat, sila daftar sekarang melalui email dgn subject: Seminar Padat kepada salhashaffee@candidsyndrome.com SEKARANG. Detail pembayaran seperti akaun bank akan diberikan dalam email yang anda hantar atau telefon hotline kami 0380766878 SEKARANG.

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




HTML Styles

Image aligned left & right

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Image aligned left with caption

This is a caption

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

[hr top]

UL & OL

From graphics to web development, audio to video and more.
get the skills you want from our family of tutorial and resource sites. Need more? We also offer a Plus program where you can access source files and bonus tutorials.

  • Home – From graphics to web development, audio to video and more
  • Portfolio – From our family of tutorial and resource sites
  • About – We also offer a Plus program where you can access source files and bonus tutorials
  • Audio to video and more, get the skills
  • This is an example of a static page
  • some small punchline goes here

Need more? We also offer a Plus program where you can access source files and bonus tutorials .From graphics to web development, audio to video and more.

  1. Home – From graphics to web development, audio to video and more
  2. Portfolio – From our family of tutorial and resource sites
  3. About – We also offer a Plus program where you can access source files and bonus tutorials
  4. Audio to video and more, get the skills
  5. This is an example of a static page
  6. some small punchline goes here

[hr top]

Table Styling

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Table 1: Apple Product specs
Product: iPhone 3GS iPad iPod Nano
Version 3rd Generation build 1st Generation build 27th Generation build
Multitouch Yes Yes No
Video Yes – doesnt play flash content Yes – doesnt play content Yes – does play any content
Release Date Nov. 2009 Mai. 2010 Jun. 2010

[hr top]

Page Headings

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea co

This is a H1 Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

This is a H2 Heading

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

This is a H3 Heading

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

This is a H4 Heading

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

This is a H5 Heading

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

This is a H6 Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

[hr top]




Pernah fikir macammana nak jadi photographer CS?

Saksikanlah video ni, ini hanya sebahagian yang dapat dicapture pada hari yang sama pentauliahan Muhd Fuad Topa sebagai seorang Jurugambar Junior yang telahpun melepasi segala ujian sehingga melayakkan beliau memegang kontrak sebagai Jurugambar CandidSyndrome. Bermula dari saat itu, anda akan lihat namanya di dalam pakej perkhidmatan yang kami sediakan. Kami ada jurugambar perantis yang telah lebih 1 tahun tetapi masih belum layak ditawarkan kontrak tetapi masih terus menjalani latihan komprehensif setiap minggu. Jadi, nama mereka ini belum ada lagi dalam pakej perkhidmatan. Let the video tell u the whole things…

Ramai photographer yang terpaksa saya kecewakan apabila mereka menagih job lebihan dari CandidSyndrome sebagai seorang SUB-Photographer. Malangnya, sejak penubuhan CS, kita tidak pernah mempraktiskan SUB-CON business. Dalam kata lainnnya…ia seperti, saya ada job lebih, saya ambil juga tapi bagi orang lain shoot. Di CS, customer pilih photographer yang mereka suka melalui koleksi portfolio individu. Bukannya portfolio BERKUMPULAN. Saya rela hanya ada 2-3 orang photographer yang terbaik berbanding 50 orang photographer yang asal asalan sahaja.

Now, we have more slots to offer THIS YEAR. For hundred of customers who missed the date, now you can come to us again and book your slot NOW! Wait no more…it’s only in APRIL. This month…we have our ANNUAL PROMOTION!

CLICK THE POSTER NOWW!

Our representative will get back to you latest in the very next business day.




Let’s do TehTarekk!

Sekali lagi, sebagai tradisi Saiful Nang dari dahulu lagi, kalau nak pegi mana-mana luar negeri sangat bangga dan suka nak jumpa orang dari kampung sendiri jugak. Jadi, saya announce lah di sini bagi siapa2 yang berminat untuk bertehtarek dgn kami di rumah atau di mapley (susah sikit nak cari) di tempat-tempat di atas. Kalau tak dpt teh tarik….kita minum jer grey tea, earl tea, green tea, slimming team atau apa-apapun jenis air nya tak kisah. Yang penting…jauh dari negara boleh cakap melayu yg orang boleh faham. Untuk yg belum melangkah ke luar negara…anda akan rasa nikmat bercakap bahasa melayu bila sampai sana hahahah. Macam org Hong Kong datang sini cong ceng cong ceng kita pun tak faham apa.

Meanwhile, just a little update untuk masa-masa yang perlu di elakkan 😀

  • 18hb – Dinner – Invitation Accepted. Thanks to Mr. & Mrs Syawal
  • 19hb – Dinner – Invitation accepted. Thanks to Ms Dot and family from ICL
  • 20hb – Whole day in Cambridge – Open for Cantabrigian
  • Other than that time are still open for tagging with me and family.
  • 22hb – Amsterdam, we rent a car to go outskirt and find the windmill and fishing village
  • 25hb – A stop over in Frankfurt, breakfast should be fine since we’ll be sleeping on RV on 25th night (between Frankfurt – Munich)
  • 26hb – A day in Munich before we drive to Salzburg
  • 27hb – Could be in Salzburg – If we change the plan, we’ll go straight up to the Bavarian Alps route towards Zurich, Switzerland.
  • We’ll be in Frankfurt again by 1st June and heading back to KL on the 2nd June.

We’ll see you there. Don’t worry if you’re not into treating us for lunch or dinner. We’ll be happy to have you tagging along with us (as lons as u pay all your individual expenses heheh). We love to talk…especially my father who never ever dream to fly to Germany. The last time he know about germany was in Combat. Sgt. Chip by Vic Morrow.

.

WHY MUST GO HOLIDAY?

Idea making process by benchmarking. I hate shopping outside the country. It’s not a good idea at all for my wife and I. We have to bring load of things back and check it in to the flight. In the end, with extra baggage weight, we have to pay more than we buy it at our home country or “E-BAY”. For those in Germany, please do inform me if you ever found a nice album manufacturer that can customize the album making. I really looking forward to meet them.

When I walk on the street, I always think about what we have and what we still don’t have in Malaysia. By that, I love to draw some ideas. Collecting their business cards and brochures. Some idea we don’t have to start from scratch. This is INNOVATION time. We got the idea from somewhere else, modify it to fit the local cultures, then do it differently. That’s innovation. Germany will be among my last Europe route after UK, Ireland, France, Italy, Netherlands, Switzerland and Austria. Next trip will be to the down south (Australia), Japan and South Korea. These are the developed nations which I should see deeper that what they ever shown on TV. InsyaAllah. Till then…

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com


.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




We are what we…..

Tengku Dian in her wedding preparation. She got married with Farhan from Jakarta.
Tengku Dian in her wedding preparation. She got married with Farhan from Jakarta.

Tengku Dian is preparing herself in Concorde Hotel with Shah Alam mosque at the background
Tengku Dian is preparing herself in Concorde Hotel with Shah Alam mosque at the background

.

Wise man say, we are what we listen, read and watch. Kita adalah apa yang kita baca, dengar dan lihat. Pendengaran mendengar, penglihatan melihat apa yang dialami dan hati membaca serta menilai apa yang penglihatan lihat dan pendengaran dengar.

Kalau dikaji semula dari statistik UNESCO, di UK sahaja 206,000 dan di Amerika 176,000 judul buku dikeluarkan setiap tahun. Woww! bayangkan…1 tahun boleh penuh 1 library. Pernah tak kita pergi ke sebuak kompleks perpustakaan terbesar negara? Saya belum pernah lagi masuk ke Perpustakaan Negara. Tetapi saya pernah masuk ke sebuah perpustakaan PERSENDIRIAN seorang berbangsa Inggeris di Southampton, England. Bila saya tanya beliau, buku siapa ni? Dia menjawap…buku yang telah dibaca oleh dia dan 3 orang ahli keluarganya.

Tahu tak berapa besar library itu? Cuma sekitar 500 sqf tetapi rak bukunya sehingga 3 lapis, santak sampai ke ceiling dan ditengahnya adalah reading table. Bila ditanya lagi, berapa jumlah buku-buku simpanan tu semuanya. Beliau tak dapat menjawap tetapi hanya menjawab ini….

“I’m not sure about the number, but we spend 300-400 pounds a month for books and we read 1 book in 2 days. For some book, we spend the whole month to read it due to the complexity of knowledge that I have to go line by line”

I stunned! fakta yg lebih mengejutkan, apabila beliau cakap, dia bukan rajin sangat membaca, ramai lagi yg gila membaca. Koleksi buku pulak terdiri dari macam-macam bidang. Walaupun beliau seorang IT consultant, tetapi koleksi bukunya ada macam-macam. Range from IT technical, traditional herbs, medication, cooking guide, travel, international politic, geology, biology, sex, sciences, automotive, aviation, golf, football, language, sociology, psycology and mucchhhhh more.

Bagi sesiapa yang pernah pegi ke London, newspaper The Sun, Metro, Daily Mail, London Lite dan banyak lagi diberi percuma di stesyen-stesyen keretapi (underground). I bet if you can find more than 2 people in 1 coach of train not reading…I buy you a kilo of choc. If you can find it, it must be tourist from the third world country (including Malaysia). Tidak membaca dikalangan ramai yan gtidak membaca akan menjadikan kita tak kisah langsung. Membaca dikalangan orang yang tidak membaca buat orang pandang kita “macam bagus”, tetapi tidak membaca dikalangan orang2 yang membaca ialah 1 yang memalukan.

Dilorong-lorong pejalankaki di kota Paris, ada orang-orang yang tidak berumah (homeless)  mencari makan dengan menjual buku-buku dan surat khabar. Apa yang pengemis di Malaysia buat? Jual tisyu? atau terus menadah tangan tanpa produk nak dijual. Tak di nafikan, ramai pengemis macam tu di Paris, tapi saya tak pernah lihat lagi pengemis di kaki lima Kuala Lumpur datang kepada kita untuk jual buku (walaupun buku cerita) dan surat-surat khabar.

Saya boleh habiskan sebuah buku cerita dalam masa kurang 3 jam. Menggunakan teknik speed reading lah. Tapi saya tak minat untuk baca buku cerita, yang saya minati ialah buku-buku yang ada motivasi, inspirasi, teknik yang perlu dibaca dan difahami keseluruhannya. Kerana chapter 1 adalah jalan untuk memahami chapter ke-2. Untuk buku jenis macam ni, saya habiskan 1 bulan untuk 1 buku. Saya belum cukup membaca lagi.

Tapi, pernah tak kita fikir…setelah kita melangkah dari Sekolah dan Universiti. Apakah yang membuat kita lebih pandai dari dahulu? Kalau di sekolah boleh lah kita kata kita di ajar, sama juga seperti di universiti. Tetapi selepas itu, adakah proses pembelaajaran berhenti? Tanya diri sendiri…kebanyakan kita belajar melalu pendengaran, penglihatan dan pembacaan. Tapi sebenarnya, sangat kurang dalam pembacaan. Penglihatan pula, tanya diri sendiri…yang anda tonton di TV, apakah faedah kepada kita? TV ialah sistem pembelajaran paling relax yang saya sukai. Channel favourite saya Animal Planet, Discovery Channel, Bernama News, Awani, NatGeo, Travel & Living. Jarang-jarang pula saya buka HBO, Ria, Cinemax, Hallmark dan yang sewaktu dengannya. Masa anak saya ada, saya bukakan Disney Channel dan Cartoon Network.

Apa pula yang anda dengar dalam kereta? Saya ke pejabat berkereta 30 minit sehari dan pergi balik 1 jam. 1 jam saya dengarkan business radio & news radio (radio 24). Staff saya cakap saya ni taste orang tua, dalam kereta kurang lagu banyak news and interviews. Anda dengar lagu yang sedap2, saya memang peminat lagu-lagu tapi saya biasa jadikan lagu itu sebagai background / ambient music dalam rumah dan office saya semasa bekerja. Mari kita kira, 1 hari 1 jam…1 tahun kita ada 15 hari mendengar input yang berguna. Sekurang-kurangnya, masa saya baca newspaper dah dapat dikurangkan.

Berapa ramai antara kita lebih sanggup tukar spoiler kereta tinggi-tinggi, pasang ekzos besar-besar, shopping baju branded-branded beribu tapi tak sanggup keluarkan RM100 untuk langganan majalah ke rumah? atau belanja RM20 untuk sebuah buku di bookshop?

Sebab itu, selepas keluar universiti…anda boleh lihat beza anda yang membaca dan beza rakan-rakan anda yang kurang membaca. Takde beza dari segi fizikal, tapi bila anda bercakap…anda nampak bezanya. Sayangnya….saya mula sedar agak lambat, setelah saya ke UK dan Europe baru saya nampak saya dah rugi. InsyaAllah nanti, saya akan tunjukkan koleksi buku-buku saya bila library di bilik pejabat saya ni siap 😀

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile