Saiful Nang palsu!

Just a quick announcement sahaja. Ada individu yang tak bertanggungjawab menggunakan nickname saiful nang, saifulnang ataupun SN telah memberikan banyak komen-komen “Macam Bagus” di blog-blog lain (mungkin anda juga). Ada yang mengkritik, ada yang mengutuk, ada yang sengaja memuji, dan banyak lagi. Saya pun dah lali dengan benda ni, cuma tak larat nak jawap soalan orang ramai…jadi saya buat lah announcement ini. Untuk pengetahuan semua, saya tak mengamalkan komen mengomen di blog-blog orang lain. Terima kasih 😉




Head Designer / Layout Artist wanted!




Be tough!

Tengok video kat atas, dan ambil lah pelajarannya. Putus asa ialah loser. Loser ialah orang yang putus asa. Let me tell you about a few plot in my life where I can roughly share about PUTUS ASA.

  1. In 1988, there are computer shop exhibited their computer at my school. That time, they gave me a test on “Prince of Persia” game on 5″ floppy. I’m so much interested with that machine since they said, it will make your learning process easier. Balik rumah, I asked my father to buy 1. My dad told me, RM4,000 is my earning for more than 1 year. Finally, I made a small note to manage my saving. Saya buat 40 list dari no.1 hingga ke 40. Setiap satu saya tulis RM100. Saya mula menabung RM0.20 belanja sekolah kesemuanya sekali dalam tabung. Saya ambil upah cabut rumput di kebun tembikai dgn bayaran RM1 sebatas (panjang dalam 50 meter) dan mengisi tanah dalam polybag ditapak semaian Felda. Tahun 1989 selepas saya perpuasa setahun dan bekerja jadi kuli batak sana sini sampai kulit jadi hitam legam, saya akhirnya…BERJAYA!!! Baru berjaya lengkapkan list no.1. Baru dapat RM100. Saya teruskan usaha kumpul duit lagi, tetapi tahun 1989 saya berazam utk dapatkan RM200 pula. Saya gandakan usaha, kali ni saya memukat ikan sungai untuk dapatkan sepat dan keli. Lopak-lopak air saya timba, berkilo-kilo ikan saya jual di pasar (masa tu umur saya 11 tahun). Saya berjaya capai matlamat tu dan saya lihat balik list yg saya buat…masih panjang perjalanannya. Saya benci nak tengok berapa jauh lagi nak sampai, tapi saya suka tengok…dah berapa banyak kita buat. Agak-agak…bila saya dapat computer pertama saya? Hehhehe….saya dapat pada tahun 2002. Selepas 14 tahun mengidam. Apa jadi dgn duit simpanan sekolah saya? …Saya bayarkan belanja hospital arwah emak, dan beli buku-buku SPM saya shingga saya tak pernah minta duit dari parents dari 1993 sehingga sekarang. 1993 saya baru tingkatan 3.
  2. Saya mula berniaga sebagai seorang freelance designer dan 3D animator sejak saya di University lagi. Saya dah buat duit sendiri dan sehingga boleh hantar duit ke kampung. Dipendekkan cerita, dari semenjak pertama kali saya buka perniagaan, saya telah tutup kedai / bengkrap sebanyak 2 kali dan pernah ditipu berpuluh-puluh kali. Saya pernah dari duduk condominium berpindah ke rumah setinggan bawah kolong si Selayang. Saya ada terlalu banyak sebab untuk putus asa…cuma saya tetapkan dalam fikiran, saya tak mungkin akan putus asa. Saya mesti cari jalan, cari ikhtiar. Pada saya, semua masalah adalah permulaan kepada peningkatan darjat mentaliti kita. Ujian buat kita naik pangkat, naik semester, naik gaji dan macam-macam. Rupanya…itu cuma proses untuk memandaikan saya.

Silalah tengok video di atas. Kalau tak rasa sebak dalam dada, pegilah klinik…check lah dada anda mungkin ada masalah. Mungkin hati anda sudah tebal keraknya.

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




CS supporting Earth Hour! – NO AF this week

This video created by them in 1 hour time. Many people around our office has been the victims. We are supporting earth hour (I’ll switch-off my camera hehehhe). Tengku, jangan risau, utk your wedding I akan on balik camera…i postpone it after 12am 😀




Sebelum Vs Selepas – ThePhotoMama.Com

Ini lah hasil dari salah seorang ibu yang belajar di ThePhotoMama.Com (Portal pendidikan fotografi khusus kepada kaum ibu untuk ambil gambar anak-anak menerusi tutorial & demo video yang pertama di dunia). Munirah Hanim bt. Jahudi hanya salah seorang daripada yang ramai yang telah menyertai thephotomama.com sebagai PREMIUM MEMBERS dengan kos sebanyak RM23 sebulan. Lihatlah selepas sebulan apa yang telah ibu ini hasilkan.

Lebih mengejutkan, lihatlah gambar2 beliau sebelum 7 February 2009 (sebelum menyertai photomama) di SINI .Lebih mudahnya saya kongsikan lah beberapa gambar yang ibu ini ambil sebelum 7 February.

.

SEBELUM THEPHOTOMAMA.COM

My comment? She was ZERO! She don’t know what is shutter, what is aperture and what is ISO. She didn’t even know how to set her own camera. She learnt ALL THE THINGS from the video series we have produced at thephotomama.com EVERY WEEK. With a lot of simple terms and practices. She said, I managed to simplify photography to many mothers who enrolled our Premium Membership program.

Which mean, she learnt photography at the comfort of her own house while all her kids are sleeping. She practice according to our weekly tutorial & demo. Another words, she practice at least once in a week. Post the pictures to thephotomama.com and criticized by our professional photographer panel.

Let see more…

.

SELEPAS THEPHOTOMAMA.COM

How?

Another wonderful fact. These pictures taken just around 30 minutes time during her visit to her friend’s house whilie visiting a new born baby. It’s priceless! Munirah said…she regret that thephotomama.com wasn’t existed before. She missed good pictures of her children in their early days. Now, she can already declare that her camera is her another daughter. Nothing can make me happy now…I’m really happy to see some success story about the program I have created.

Visit www.thephotomama.com

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile




Learn from Malaysia BEST!

Click the poster above for more details. Alvin Leong Academy with  Open University Malaysia now managed to gather the best photographer in Malaysia from various discipline. I’m so glad that I’m listed as one of them. There’ll be 4 days pack with photographic activities with the guidance from the photographers who have made many million in photography locally & internationally. Enroll now because the seat are limited!




Morning Person = A beginning to success

Saya tiba2 terlintas untuk berkongsi tentang masalah tipikal yang melanda orang-orang yang bekerja sendiri dan juga orang-orang yang mempunyai waktu kerja yang fleksibel. Anda dalam kategori mana? yang bangun jam 5 pagi, 6 pagi, 7 pagi, 8 pagi, 9 pagi atau 1 tengahhari?

Selepas Tun Dr Mahathir bersara menjadi Perdana Menteri, saya pergi ke muziumnya dan beliau bangun pada jam 5.30 pagi setiap hari. Mendiang Lim Goh Tong juga bangun seawal jam 6 pagi. Kalau dilihat dari segi fizikal, orang lebih tua kurang tidur. Keperluan tidur mereka sekitar 4-5 jam sahaja. Kalau orang muda macam saya ni, masih lagi perlukan sekitar 5-8 jam tidur sehari. Tapi alhamdulillah, saya tidak lah bangun lambat. Setiap hari saya masih boleh lagi tengok sunrise.

Petua kejayaan orang2 tua-tua, kalau bangun pagi rezeki murah. Mana tak murah. Bayangkanlah rata-rata orang bangun jam 8 pagi (anda mungkin tak lah, ini orang lain). Kalau di awalkan 2 jam dan anda bangun jam 6 pagi, anda dah jimat 2 JAM! kalau bertolak ke pejabat lebih awal, tak jumpa lah kesesakan lalulintas. Anda dah jimat lagi 30 minit di situ. Jadi…inilah perkiraan saya. Perubahan sedikit ini boleh mengubah peluang kita mendapat rezeki. 2 jam setengah jimat sehari. 1 tahun kita dah berjaya jimatkan 900 jam umur kita untuk buat kerja. 900 jam ataupun 38 hari setahun kita dapat manafaatkan. Kalau kita kerja selama 50 tahun (kalau kerja sendiri lah)…kita dah jimat 5 tahun dari umur kita untuk kita buat kerja semasa.

Tak kira lagi bila kita bangun pagi, otak lagi segar dan seronoknya hati bila driving dengan 1 sunlight. Ataupun untuk saya, saya bangun dan bermain dengan Orked dan bercakap dengan isteri, bersarapan bersama pada kebanyakan hari dan kemudian buka tingkap dan pintu untuk cahaya pagi masuk. Saya selesa mulakan hari saya dengan buka laptop di rumah dan buat perancangan kerja saya untuk sehari di pejabat.

Kenapa saya cakap ini masalah tipikal?

Saya dahulu apabila berhenti menjadi pensyarah di Limkokwing pada tahun 2001, saya terasa dunia sangat bebas. Tak ada orang nak push saya bekerja dan bangun awal dan meredah traffic jam. Kesudahannya, selama 1 tahun saya menjadi orang yang PEMALAS! Saya bangun jam 12 tengahhari setiap hari dan tidur jam 3-4 pagi. Kerja simple pun berbulan2 nak siap.

Kalau orang tanya apakah perkara paling susah nak buat bila kerja sendiri. Saya akan jawap…disiplin diri itu yang paling susah orang nak buat. Kepada freelancers, orang2 yg bekerja sendiri diluar sana, jika anda baca artikel ini…anda fikir-fikirkan lah kebenarannya ek 😉

SN




Sireh Pulang ke gagang, Pinang pulang ke tampuk

Di hadapan sekolah rendah tempat saya pernah belajar. Dibelakang saya tu padang perhimpunan tempat saya pernah kena public canning kerana menjual nasi lemak dalam kelas. Orang kantin bengang nasi lemak diorang tak laku, saya pegi sekolah bawak sedozen nasi lemak utk kawan2 dan memang tiap2 hari ramai orang booking. Kalau nak walk-in jer beli…tak dapat lah bai. Masa rehat juga dulu jadi businesspupil bila ambik upah melukis menggunakan pages tengah buku latihan “customer”. Lukisan kegemaran ialah keretapi dan pemandangan (tak tahu kenapa masa zaman Thomas & Friends belum ada lagi, saya dah menggilai lokomitf keretapi dahulu).

Asalnya, hantar adik tiri saya Aina (yg semakin gemuk hasil belaan bapak saya) dan juga Amin yang maintain tetapi kali ni dia dah mula pandai bercakap dengan saya. Dah setahun lebih emak dia kahwin dgn ayah saya, tapi baru ni lah dia nak peramah sikit. Sedang hantar2 dan bergambar kat sekolah ni, saya perhatikan seorang lelaki dalam lingkungan 25++ dengan Honda cupnya menghampiri kereta saya sambil mengintai2 nombor pendaftaran. Kemudian terus berhenti dibelakang kereta saya. Dari jauh saya perhatikan seolah-olah beliau mencari-cari siapa pemilik kereta ni. Dalam hati saya…ni mesti cikgu disiplin nak suruh keluar pasal boleh hantar budak sekolah sampai pagar jer, saya pulak masuk sampai dalam sekolah. Hairan dengan tindak tanduknya…saya menghampirinya dan memberi salam…

.

SN : Assalamualaikum…

Cikgu : Waalaikumsalam, kereta siapa ni? (muka dia masih serius lagi)

SN : Maaf cikgu, saya hantar adik-adik saya sahaja…saya alihkan kereta ni ye.

Cikgu : Nanti…. (saya masa tu dah nak masuk dalam kereta). Bukan ini kereta Saiful Nang ke? Jurugambar Kenduri Kahwin & Cikgu Fotografi tu kan?

SN: (stop dan keluar semula dari kereta) Macammana cikgu tahu?

Cikgu : I’m your blog reader lahhhhh! tengok plet kereta macam kenal, sekali tenggok tag tergantung-gantung dalam kereta tu dgn nama SAIFUL NANG….confirm lah. Tak sangka sampai ke sini ek.

SN : (senyummm bangga)…ni sekolah saya Cikgu. Saya belajar sini dulu.

Cikgu : Bagus lah ye…nak jauh awak pergi dah, masih ingat kat asal usul…yada yada yada…yada dah meninggal yada tahun yada yada yada kahwin …yada yada yada…mengandung…yada yada yada kena pecat yada yada yada…

(Loceng bunyi)

Cikgu : Dah bunyi loceng, saya kena minta diri dulu. Tapi nak ambil gamabr dulu dgn Saiful boleh?

SN : Bolehhhh…apa salahnya!

Cikgu : Perghhhh…best ni. Nanti saya masukkan dalam facebook saya lah macam ni.

SN : Hahahahhaha….teringat kata2 cikgu tu. Sejauh-jauh seluang melaut, ke hulu sungai juga tempat kembali.

Orked dengan atuknya.
Orked dengan atuknya.

Orked dan mummy kat Pekan Triang masa beli kain utk buat baju kurung Orked.
Orked dan mummy kat Pekan Triang masa beli kain utk buat baju kurung Orked.

.

.

KEKOSONGAN JAWATAN




ThePhotoMama.Com – For all mothers out there!

WATCH MORE AT THEPHOTOMAMA.COM

Hi All, this is what I’ve done for the past 5 months. Developing the system and mechanism on how to deliver the knowledge and skill of photography easily to the mothers’ group. Orked born with this idea. After the birth of my daughter, I got crazy taking photo of her and I just can’t stop doing that. I feel so much better doing that and I believe a lot of mothers are disappointed with their own photograph (eventho they have spent their money for a good camera and lenses). But…without the proper knowledge about photography, they’ll snap just like any handphone camera can do. Listen to what they said about photomama.

.

FEW SIMPLE STEPS TO MASTER ON KIDS PHOTOGRAPHY IN PHOTOMAMA

.

  1. Enroll to the premium members of PhotoMama
  2. Learn from Demo, Tutorial & Critics by the Professional in video format, notes and online consultation through community forum (special section accessible only by premium members)
  3. Attend PhotoClinic – This program will be held minimu once in 2 months (if not every month). The concept is “You shoot, I correct it”. Your technique of shooting will be monitored on that day and will be corrected according to what you’ve learn at stage no.2 (above)
  4. Send your picture according to our theme of exercise in our private room in TPMC community forum and get critics from Professional on how to improve your pictures.
  5. Continuous learning. The basic photography, arts in photography, ideas and many more will be here exclusively for our Premium Members.

SIGN-UP NOW!

.

.

CHEAPER THAN YOUR HANDBAG!

ThePhotoMama.Com is an ONLINE community where mothers learn about photography. RM23.30 per month is damn minimal to be charged for all of you to enjoy these privileges and even more…

  1. Monthly / bimonthly PhotoClinic Session  – WORTH RM200
  2. Basic Photography Demo / Lesson in Video with simplified terms and the way of explaining things. Don’t be surprise, your grandaddy can undurstand it and shoot better picture than your’s – WORTH RM600 (For physical workshop)
  3. The Arts of Seeing SERIES in video. Mommies will learn the basic fundamentals in seeing in few episodes so that they can see something ordinary in extraordinary ways – WORTH RM1,500 (My PhotoCamp module, minus the practical)
  4. Stand the chance to win many prizes range from a small gift to a big camera by joining our internal contest.
  5. Get the best person in KIDS PHOTOGRAPHY to criticize your pictures. There you know how and where to improve it.
  6. Involve in our referal system so that you can get our banner from our system and put it nicely in your blog / friendster / facebook / fotopages and many more places and EARN for every enrollment from the click of the banner.
  7. Having a HUGE COLLECTION of your kids from the very first day …. PRICELESS

WHY MAMA?

Because mama is the closest person with their kids. They are always the first person to witness the great moment of life happen their little ones. Having a camera, is not yet a solution. Learning from a source that can give you the impact of attending a professional courses in photography at the comfort of your sofa is now an option.

Many parents can afford to buy a camera, they also can afford to attend some physical workshops…but not many of them can allocate sometime to attend workshops. Hence, we have done it online through video & notes. Later, you can posted your pictures to be criritisized by other fellow experts in kids photography.

Physical workshops is more hands-on but TPMC is a method how the mommies can be educated about photography just from home.That’s a little brief about ThePhotoMama.Com. ENROLL NOW!

WATCH MORE AT THEPHOTOMAMA.COM




Tg. Zeti & Ismail – Hartamas & Hilton PJ by Saiful Nang

Dah lama tak update gamabr wedding. Mengubati kerinduan diri sendiri dan juga jari-jari yang sering klik di blog ini, hari ni saya share kan lagi 1 set gambar wedding dalam slideshow ini. Kepada Ismail yang berada di Norway dan juga Zeti yang masih bekerja di Amsterdam, senyum-senyumlah anda tengok gamabr2 ni semua kay 😀

Enjoice!

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

Saiful Nang's Facebook profile