Orked is now 10 days Old

THANK YOU NOTE

Terima kasih yang tak terhingga kepada semua kiriman2 ucapan selamat, tahniah dan doa kesejahteraan saya sekeluarga termasuk ahli baru Nang’s family, Cik Orked. Saya cuba juga reply SMS secara peribadi kepada ratusan SMS tetapi hanya lepas 10 dan saya give-up melihat ratusan lagi dalam SMS inbox dan saya harap dengan ucapan terima kasih secara terbuka ini dapatlah kiranya kesemua anda menerimanya dengan hati yg berbunga2 Orked hehehe. Tak kurang juga ratusan ucapan dalam blog ini dan juga dalam facebook saya (saifulnang@gmail.com). Terharu dan rasa nak menangis atas concern kesemua readers tentang kelahiran puteri Orked saya.

Alhamdulillah isteri saya telah melahirkan seorang baby comel bernama Orked seberat 3.88kg atau 8.8pounds tepat jam 4.38ptg bertarikh 20082008. Banyak no. 8 dan saya harap itu rezeki banyak buat saya sekeluarga dan juga keluarga CandidSyndrome. Baby dalam keadaan sihat dan Intan dalam keadaan stabil dan tentunya saya still alive and kicking!

Tak ada ayat bisa mengammbarkan kegembiraan saya yang baru mengalami pengalaman fatherhood yang pertama. Terima kasih juga kepada beberapa prominent people yang turut menghulurkan ucapan tahniah secara langsung atau tidak termasuk Datuk Dr. Jemilah Mahmud (MERCY), Fatiemah Mahmud, Irfan Khairi dan yang paling mengharukan ucapan tahniah dan pujian secara tidak langsung terhadap kerjaya patik dari  HRH Sultan Perak Darul Rizwan Raja Azlan Shah dan HRH Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah yang telah diperkenalkan kepada saya oleh Datuk Dr. Jemilah Mahmud. Ampun patik kalau patik melanggar adat. Gembira patik dapat mengadap sembah Kebawah Duli Tuanku. Semoga Allah mengkurniakan rahmat dan kebijaksanaan Tuanku mentadbir hamba rakyat.

Tak lupa langsung kepada segala SMS dan phone call yang tak henti-henti dan lawatan2 rakan dan saudara mara yang ada sebahagian besarnya semasa ketiadaan saya di rumah serta di Hospital. Terima kasih juga kepada semua rakan taulan dan suppliers di Sydney, London, Dublin, Morocco, Makkah, Dubai, Abu Dhabi, Washington DC, Los Angeles, New York, Hanoi, Beijing, Bangkok, Jakarta, Bandar Seri Begawan, Cairo dan banyak lagi yang mungkin saya terlepas kerana ucapan anda tetap sampai menjangkaui sempadan geografi..u know who u are 😉 . Lebih 1 ratus SMS yang tidak ada signature dan tidak diketahui pengirimnya juga saya nak ucapkan terima kasih jutaan terima kasih atas kiriman ingatan serta doa-doa anda. Segalanya berjalan sangat baik seperti yang diharapkan. Jangan berkecil hati sekiranya ada SMS tidak berjawap, ada comment blog tak sempat nak respond, ada message di facebook yg tak sempat di pandang. Jika sudu tersalah letak, jika gelar tersalah gelar, kalau ayat kurang manisnya, saya dan keluarga memohon ampun dan maaf kepada semua.

Sekarang, saya persembahkan sedikit gambar terkini puteri comel saya yg bernama Orked yang telahpun berumur 10 hari pada hari ini.

Orked berselubung dengan towel daddy. I’m not commercially a baby or kids shooter. Unlike my brother Adi Nang that have 2nd interest in Baby & Kids (other than weddings). For those out there, I may  not be available for kids & baby photography, but insyaAllah, very soon after I master the technique of handlng and psyco the kids, then I’ll open a workshop on how to photograph your own baby in the proper and artistic way. because I believe, u can’t afford to call a professional everyweek to photograph your kids progress. But u definately can afford to own a cheap (if not the top end) dSLR. I can teach u that…let me master the arts of handling kids first 😉 It doesnt mean u don’t need to hire a professional after that. Occassionally, u need to get the professional touch jugak.

Ini gamabr Orked lagi dalam raga buah salah yang nenek dia bawa balik dari Yogja last 2 weeks. I realize, 1 of the tips to get the baby calm is to make sure deorang dah kenyang, lampin dah tukar dan selesa. I created a pretty good and comfortable nest for Orked in this raga. I’ve a lot of pictures for this, as for now…enjoice!!

.

DADDY ORKED




Zharif Samani & Amylia Datuk Abu Bakar – Bkt Damansara, Kuala Lumpur

CLICK HERE TO WATCH THEIR PHOTO SLIDESHOW

Bulan 8 ni consider busiest month in this year. We engaged with not less than 70 weddings just for this month alone. Woww…now I’m thinking about the sequence to upload. Since bulan puasa pun dah dekat, lot and lot more set of images will be published here during fasting month. Bulan puasa adalah bulan rehat photographer2 CS yang dah bekerja keras sepanjang satu tahun. Btw, we have prepared enough manpower to complete the album design for our customers before Raya.

Those yang nak dapatkan album sebelum raya dah pun finalize kan selection mereka 2 minggu lepas. Kepada yang lain, jangan lupa proses selection picture anda. Ambil masa sedikit utk memilih gamabr anda sendiri, itulah step paling susah yang client harus buat sendiri. Tapi yang penting, gamabr dalam album adalah semuanya gambar yang anda suka. Kalau dibawah pemilihan kami, dah tentu kami pilih yang cantik2 tapi mungkin gambar yg cantik tu tak ada kena mengena dgn anda pun. Mngkin gambar posmen anda dtg kenduri, tak penting pun pada anda tapi masuk dalam album anda hanya kerana gambar itu cantik pada pandangan kami. Of course, mustahil utk sesiapa sahaja jurugambar terbaik di dunia sekalipun utk mengenali semua tetamu yang hadir. Kesudahannya dapatlah anda album yang kemungkinan ada 1 atau 2 gambar yang anda tak berkenan. Kalau sticky album boleh juga kita buka dan gantikan, tetapi di CS, kesemua album kami adalah customize.

Ok, now wedding kali ni ialah Wedding antara Zharif & Amylia di Bkt Damansara. Great wedding with very nice make-up from Saidatul Nisa, wardrobe by Razwan Radziwill as well as Jovian Mandagie for the day after. Video touch by Dinas Wedding and photography by ehmmm…Saiful Nang & CandidSyndrome. Last but not least, the ultimate wedding planner Kak Faridah.

Enjoice!

.

TENTANG PHOTOCAMP

Ok, now tentang PhotoCamp siri ke-2 yang juga telah penuh walaupun kita telah tambah kapasiti jurulatih untuk menampung 48 orang pelatih. Masih mengekalkan nisbah 1:7 antara jurulatih dgn pelatih. Sebelum ni cuma open kepada 30 orang sahaja. Tapi terlalu banyak sangat rayuan2 untuk menyertai daripada pencinta fotografi dari hari ke hari. Memandangkan saya belum merancang untuk mengadakan siri ke-3, jadi saya telah ambil keputusan utk naikkan kapasiti dari 30 kepada 48 org. Tetapi tetap penuh dan masih ramai lagi di luar yang masih menunggu. Tak kurang 20 email yang saya dapat meminta saya untuk mengadakan PhotoCamp siri ke-3 pula. Nampak gaya, saya perlu teruskan TETAPI saya perlu check calendar kerja untuk tahun hadapan. InsyaAllah tahun hadapan kita akan menghadapi beberapa lagi wedding2 besar dalam sejarah negara dan juga Asia, oleh itu…agak sibuk lah jugak. Itu tak masuk tempahan2 perkahwinan yangdah jadi rutin hujung minggu kami tak kisah cuti sekolah atau tidak. Kepada yang berminat, keep watching this blog. Saya akan adakan update ttg PhotoCamp dari blog ini juga.

Kepada yang tak tahu, PhotoCamp merupakan program Latihan bersepadu fotografi selama 3 hari 2 malam. Program pertama July lepas melakar sejarah sebagai program latihan jrugamabr berkonsep “Stay” yg pertama di Malaysia serta diiktiraf menghasilkan bakat setara professional hanya dalam tempoh tersebut (Berita harian 20/8/08). Rentetan dari kejayaan siri 1 itulah, siri ke-2 habis ditempah dalam 2 minggu. Untuk PhotoCamp siri-2 kami akan bawakan bersama seorang fasilitator dari team CandidSyndrome Brunei. 3 orang peserta dari Brunei dan 2 orang dari Sarawak juga akan turut serta dan selebihnya dari Semenanjung.

.

TENTANG ORKED

Orked, anak dara saya yg berumur 1 minggu tu dah mula menunjukkan kemahiran-kemahiran istimewa “beliau” yang kadang-kadang buat saya rasa pening dan pastinya buatkan saya tak senang tidur malam. Orang dah warning awal2 dah sebelum ni kalau ada anak kecik, macam tu lah. Tapi semua kebolehan istimewa Orked yang boleh melalak tak kira masa tu kadang2 jadi perkara yang saya rindu. kadang2 sehari sampai 2-3 kali telefon rumah kot2 Orked menangis boleh lah dengar suara Orked. Orked bermaksud “Orkid”…bunga Orkid. Saya dan isteri dah setuju nak cari 1 nama yg pendek dan klasik. Bunga Orkid antara bunga yg tercantik dan menarik untuk disebut. Jadi 2 bulan sebelum kelahiran Orkid, kami drop nama pertama yang kami panggil dan gantikannya dgn Orked.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari




Hi, I’m Orked Saiful

Just arrived! Ayah saya marah betul buat macam ni kat cucu dia. Tapi secara saintifik saya jadikan semuanya selamat dan tidak memudaratkan. Tengok Orked lena tidur. Seronok tengok.

.

Ini lah Orked semasa 1 day old di SJMC. Oke kepada yang tak mengenali Orked lagi, di sini saya nak memperkenalkan sedikit sebanyak latar belakang dan latar hadapan Orked untuk semua.

  • Nama Penuh : Orked binti Saiful
  • Nick Name : Orked
  • Tarikh lahir : 20,08,2008
  • Tempat lahir : Subang Jaya Medical Centre
  • Gynae : Dr. Delaila Ahmad
  • Masa kelahiran : 4.38 pm
  • Berat semasa lahir : 8.8 pound, 3.88 Kg
  • Nama ibu : Dr. Intan Salwani Ahamad
  • Nama Daddy : Saiful bin Nang
  • Nama Granddaddy 1 : Dr. Ahamad Sipon
  • Nama Granddaddy 2 : Nang Hj. Sirat
  • Nama Grandmummy 1 : Hasiah Kadir
  • Nama Grandmummy 2 : (Rosminah Sulaiman)
  • Nama Grandmummy 3 : Rohaya
  • Nationality : Malaysia
  • kegemaran :Menangis
  • Kebolehan Istimewa : Menangis
  • Special Interest : Menangis sambil menyusu
  • Kehebatan : Boleh berjaga malam

Itu lah sedikit sebanyak tentang anak perempuan saya, Orked. InsyaAllah nanti akan saya update lebih banyak lagi gambar2 orked. Skrg ni ada banyak sangat idea-idea untuk mencomelkan Orked dalam gambar2 yang daddy ambik.

Enjoice!

.

Daddy Orked.




Siaran Langsung from SJMC

Last 2 days, my wife and I had routine check with Dr. Delaila in her clinic. She found that the baby is very healthy and is big already. She afraid, if the baby go for another week in the womb, she would be too big for the natural process of delivery. Intan wanted to give birth in the natural way. She want to feel the pain of becoming a mother. I feel like I want to cry…whenever I think about that.

9.45 AM – Sampai ke SJMC dgn my mother in-law. My wife happy shj lagi masa ni.

9.55 AM – Pendaftaran di Labour room.



10.00 AM – In the labour room

10.20 AM : Intan blessed by her mother before entering the labour room for induction.

10.25 AM : A proud Mummy and Daddy to be. Depan bilik menunggu untuk orang2 yang bukan suami dan bukan orang yg nak bersalin. After this, the contraction process bermula.



01.45 PM -Still waiting for contraction. It’s now 5cm open. She’ll probably deliver in few hours time. She still can smile this time. I know it’s painful. She’s gonna be a good mother.


03.15 ( 20.08.08) – Nurse buat routine check. This time ambik blood pressure. Another half way to go. 10cm opener then baru boleh nak bersalin. Now still 5cm ++ and the contraction now every minute.


03.20 (20.08.2008) : My workstation at Delivery Suite 2, Subang Jaya Medical Centre. Everything is under control.


03.33 PM (20082008) : Contraction dah jadi lebih kerap. Intan sekarang ni dah berhenti senyum. Dia menahan sakit setiap contraction berlaku. Contraction tu ada kesan sakit yang sangat-sangat kat bahagian pinggang Intan. Sekarang dia tak larat nak baring telentang. Tadi dia boleh tengok TV lagi cerita “Ice Age”, now dia dah tak larat dah selain melayan contraction yang berlaku sangat kerap ketika ini. Machine yang anda lihat kat atas tu ialah machine untuk memasukkan Yu Pitocin yg digunakan untuk merangsang otot dibahagian serviks untuk membuat bukaan seterusnya membenarkan kepala baby untuk keluar. Guys! those who don’t have a baby yet….take a ruler with u, and measure 10cm. How long 10cm is needed just to get your baby out from the womb. I don’t know weather I’m still strong enough to take picture of her and update it again. I feel the pain….I can feel it….(tears)

03.55 PM (20082008) : Tak boleh nak ambik gambar lagi. Dah tak sampai hati tengok. I have to stand beside her and hold her hand tight. I can’t update. Wait for the next update after all things done. 8cm already, which mean…the delivery time is about ANYTIME now. Please pray for Intan and the baby.

FINALLY…….


04:38 (20082008) : Akhirnya semua penantian berakhir. Episod baru hidup dah mula sekejap tadi. Alhamdulillah pada kira2 jam 4.38 ptg 20.08.08 dgn berat 3.88Kg / 8.8 Pound lahirlah seorang puteri dengan selamatnya. Ibunya, Intan juga selamat dan sekarang sedang happy bermain dgn anaknya. Terima kasih atas semua doa kiriman semua pembaca. Bersama isteri saya di sepanjang proses kelahiran ni buat saya insaf tentang nilai pengorbanan seorang ibu. Bagi yang masih ada ibu, hargailah mereka sementara masih ada. Bagi saya yang sudah tiada ibu, apa yang saya lalui ini menjadikan saya bertambah sayang kepada ibu / ibu mertua saya dan juga anak serta isteri saya


Baby dah selamat masuk ke nursery. Kejap lagi dia mandi dan dapat injection hepatitis B dan malam ni satu lagi enjet for BCG. Besok pagi dia ada hearing test dgn audiologist. Beliau agak sibuk sehingga besok. Buat masa ni beliau masih berada di nursery.


Intan pulak sekarang sedang berehat untuk dinner di wad 357 wad bersalin. Kalau nak dtg melawat, boleh dtg sebelum 9.30pm. Apa2 boleh telefon saya 0133977715. InsyaAllah kalau tak ada apa2 complication, besok petang atau lusa pagi akan discharge.

Saya sangat happY!

SAIFUL NANG, SJMC




It’s 4 Years Already!


Inilah antara gambar-gambar pertama yang saya ambil dari wedding yang pertama dalam sejarah kerjaya saya. 4 tahun lepas, saya ambil gambar wedding ni sebagai medan untuk experimentasi tentang segala-gala yang pelik, lain dan unik yang tidak ada dalam kebanyakan gambar-gambar wedding di Malaysia ketika itu. Thank Ila & Poek for allowed me to photograph your wedding. Looking at what I stand now, I’m praised to Allah.

4 tahun lamanya saya berada di dalam wedding photography. Sejak 4 tahun, saya tidak pandang ke belakang lagi. Sejak itu lah saya terus mengorak langkah demi langkah sehingga di tempat saya berdiri sekarang. Dan perjalanan masih belum berhenti. Saya berteima kasih kepada semua readers, follower, dan peminat-peminat karya saya selama ini. Kerana saya tidak akan sampai hingga ke sini jika anda tidak menghargai karya-karya saya. Saya amat bersyukur kerana anda-anda semua masih lagi di sini dan masih lagi menyokong kerjaya saya sebagai seorang jurugambar perkahwinan. Apapun serangan dan cabaran dari pihak yang irihati atau dengki dengan perjalanan saya sbg anak seni ini semua itu tidak lah menggugat apa2pun walau seinci pun dari tempat saya berpijak. Tetapi jika anda “readers & supporters” saya berpaling dan sudah berhenti menghargai dan meminati karya saya…itulah kesudahan kerjaya saya

Btw, ada ucapan anniversary kepada CS oleh pelanggan pertama CS dalam blog dia kat sini . Terharu jugak pasal dah 4 tahun selalu jadi photographer ni orang senang lupa. Lepas dapat gamabr dapat album, kalau ada apa2 acara keraian, cukur jambul ke, kenduri, bday party semua tak jemput kita. Lain dgn make-up artist dan designer, selalu pengantin sayang orang2 ni. Pasal semasa perkahwinan tu belum bermula pun, hasil kerja make-up artist dan designer baju tu dah kelihatan untuk di hargai. Photographer jer tak…terkontang kanting lah cari angle semua, hasilnya selepas wedding. Sebab tu jurugambar jarang dapat acknowledgement dalam wedding speech. Tapi takpe, macammanapun…kerja saya lah paling best dalam dunia ni (personal view lah) heheheh.

Selagi ada yang menghargai, selagi ada nyawa, selagi masih daya selagi itu…saya akan terus berkarya

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government

Enjoice!




Rina Tan Sri Abd Rahman & Syamsul Rezdi Zainudin – One World Hotel, Kuala Lumpur

CLICK HERE TO WATCH THEIR PHOTO SLIDESHOW

A daugter to a humble icon, Tan Sri Abdul Rahman Mamat. They didn’t look like someone really iconic the time they visited my booth. The whole family came to our booth during Pameran Pengantin Malaysia, MidValley. I remembered what Tan Sri complemented about my crews during the Pameran. He said…

I love your service and the way u treated all guest at your exhibition booth. Unlike some others that I went before, takkan I nak bagitau siapa I ni baru depa nak layan baik2″.

It’s a big complement to me and the whole team of CS. Tan Sri’s family has been attended by Mas (our upcoming icon in photography, now he’s still under CS junior program). Well done to Mas and to other crews. Unfortunately I wasn’t around that day due to my back2back wedding assignments. Tan Sri put his humble thought to me by personally called me few days after that just to say thanks for the treatment. Then…I was flattered.

For some others out there, trust me…we never know who are our clients until we received their invitation cards. Some issues has been gossiped before that claimed CS is choosing clients among those VVIPs & VIPs only and put 2nd standard to the rest. It was totally wrong. Nobody came to me and introduce themselves as Tan Sri, Datuk Sri, Datuk or Tengku before they get our attendance. Logically, that’s not a good idea to show your tittle while shopping, people may overcharge u right? (we definitely not like that). If I’m very choosy to those people that have “tittle” in their name, definitely u won’t see any kampung’s or terrace houses’ wedding in my portfolio. Maaf Tan Sri, saya kena canang sikit benda ni, pasal depa ni gossip kata I ni pilih bulu pulak. As for Tan Sri Abd Rahman Mamat, we only know who he is after he gave us his callcard. Itupun after he signed-up. Unfortunately, we missed the appointment for the nikah day due to our full calendar at 090808. However, I feel honored to be granted the assignment. Thank you Tan Sri, Puan Sri, Rina, Rezdi and their brothers and sisters.

There are few faces really familiar in that wedding. A lot of my ex-clients was there too. Among them are Tan Sri Abd Rahman, Datuk Amer Hamzah and Tan Sri Abd Aziz. Refreshed the memory of my wedding last 2 years was Tan Sri Mohd Sidek Hassan (best friend to my Dad in law) who were one of those who blessed (tepung tawar) me during my wedding. I would love to say thank you to another famous icon u always see in KFC restaurants nationwide. Tan Sri Ali Hashim (his face will remind u about Col. Sandler). Bila orang besar macam beliau menegur saya masa ambik gambar dengan very friendly face dia cakap Mai sini photographer, mai makan sini…”. Kalau ikut hati memang nak duduk jer orang dah pelawa tapi I was on assignment that day. However, I wish 1 day I can sit with him in 1 table and talking about how he could be very successful”.

This time panjang sikit ceritanya. Pasal memang banyak pulak ceritanya. Rina & Rezdi memang 1st time jumpa masa preparation time. They were very friendly and the best part is…Rezdi adalah orang Temerloh jugak. Aihhh…this weekend definitely ikan patin will be one of the menus on their high table.

Meanwhile, this year August remarks my 4th year in Wedding photography. I started the whole things doing wedding and now I’m still a wedding photographer. Just because I have so much love in wedding environment. 4 years ago, I have RM90 in my pocket with a borrowed camera. I still remember how my setinggan house that time. I rented Kassim Selamat’s house (rumah bawah rumah). 2 years after, I made my 1st million. And another million came each year after. God blessed me and my team for doing thing that we really love. I wish 1 day, I’ll diversify myself into more things that I love to do in my life and be a billionaire before i turn 40 (amin). Pejam celik dah 4 tahun genap dan saya jadi photographer wedding. Check my 1st wedding covered back in 2004 here (Sorry, for my grammar..it was damn bad). It was a humble start and I’ve proven, with a strong passion, we can be successful eventhough dgn buat benda yang orang tak fikir pun boleh jadi besar. 4 years ago, being a wedding photographer has never been a good career and never attractive enuff for any mother-in-law. Now…u can be what u can possibly best by doing something that u love to do.

Enough story for today. I’ll bring more wedding pictures after this. To Rina & Rezdi, enjoy the pictures. It just about 5% of the photos we captured and it was selected in random. It’s a restless month. But I’m too happy because I can be in a lot of weddings this month and meeting a lot of people and most important of all…I can do what I love to do everyday in my August weekend.

Enjoice!

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government




Syed Mohammad Zayed bin Syed Othman Alsagoff & Sharifah Thaherah Dato’ Syed Taha Alasrar – Shang-Ri La, Kuala Lumpur






CLICK HERE TO WATCH THEIR PHOTO SLIDESHOW

.

Ok Sherry, your turn now. Thanks for entrusted me and candidsyndrome as your wedding photographer. It was a beautiful wedding. Your make-up is simply awesome. Penangan Sue Cantik lah. It make u look 30 years younger. Zayed pun, thanks a lot to you for being selamba. It was FUNtastic wedding. There are few celebrities came to their wedding that night. It was really great when I have the chance to sit and dine together with some big name in Akademi Fantasia. Among my tablemate was Cikgu Nazmi, Cikgu Fatimah, Chedd Yusoff, Ramdzan and the cutest AF doll…Ghadaffi Ismail aka Dafi. Mula2 kenal Cikgu Najmi sahaja, we meet during Ning’s wedding. OMG…suddenly i feel like a celebrity pulak hahahha.

To Zayed & Sherry, u guys has been created to suit each other. Hope u enjoy a little portion of images on my own selection. I have a lot of great images captured that night. As for the time being…please enjoy the slideshow!

ENJOICE!

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government




Tempat di PhotoCamp berbaki lagi 2 tempat

Guys, 2 more seats left. Hurry up! Because the next time STILL NOT in our plan. Next year will be our busy year and we’re not sure weather we can have this kind of thing again next year. Watch the video and see how fun it was..

.

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government




Berlagak Vs Humble

Photographers & CS crews. They were developed by Passion.
.

Ramai orang ada persepsi masing2 kepada dua terma ini. Irfan Khairi cakap, kalau kita yang tak blow the horn, who else? Memang ini juga berlaku pada semua orang. Ada orang dapat tittle Dato’ siap bagi arahan kepada semua anak syarikat utk buat pengumuman tahniah dlm newspaper. Ada org cakap berlagak, ada org cakap itu marketing. Saya ingat hari ni saya nak buat 2 statement PR kat sini dalam 2 versi…

A. VERSI BERLAGAK

Saiful Nang is a well-known wedding photographer in Malaysia with wide international experience. He shoot wedding from the layman level to the royal family. With wide experience internationally including England, France, Egypt, India, Indonesia, Ireland, Australia, Thailand, Italy and more countries, you can rest assure that your wedding photos will come-out with international standard of acceptance.

B. VERSI HUMBLE

Saiful Nang is just like any photographers. We just have 4 years experience. Nothing much to compare with some others. He shoot wedding for some layman. A humble with just little experience in shooting wedding around Gua Musang, Kodiang, Ulu Bertam, Ulu Langat, Jenderam Hilir, Temerloh, Kampung Guar Chempedak, Simpang Pelangai and he once shoot a wedding oversea…in Sarikei. It’s up to you to hire me or not. I’m a very humble ordinary photographer.

.

Adakah A itu sebenarnya berlagak ataupun A itu adalah perkara yang perlu anda cakap untuk meyakinkan orang. Anda pilih lah siapa yang anda mahu jadikan sebagai photographer anda? (Jika anda masih tak kenal lagi siapa itu Saiful Nang). Adakah photographer “Biasa-biasa” itu yang anda mahukan? Come…anda mahu yang mana, sila berikan komen anda apa pilihan anda? A atau B?

Ladies, be serious oke? This is not a joke. But this is something to ponder. Do u ever heard Tony say “Fly with AirAsia, jsut an ordinary airline with nothing much things to offer”. Pernah ke? So do u still call those iklan on TV are “berlagak?”. Honda selling their car and pukul canang “Winner for Car of The Year” for 3 consecutive years. Berlagak kan??




Antara Passion & Profession

Perkara ni mungkin bukan kali pertama saya ceritakan. Mungkin dah banyak kali pun. Tapi ini lah bila saya nak kaitkan dgn cerita tentang bagaimana Zainal Buang Hussein yang dahulunya hidup susah. Lukisan yang dijual dgn harga RM50 pun beliau ambil masa yang sgt lama dgn ketelitian yg sgt tinggi untuk menyiapkan. Sehinggalah beliau sekarang berjaya menjadi artis berjaya dgn bayaran yang tinggi untuk semua sentuhannya.

Wedding Photography yang saya buat dahulu bukan lah sesuatu yg profitable. Secara ikhlas saya katakan, saya tak pernah menjangka sehingga kini ada pihak yang sanggup membayar sehingga RM30k sehari hanya untuk saya meninggalkan booking yang sudah ada. Tetapi saya masih tetap berpegang kepada prinsip menghormati orang yang terawal datang menempah walaupun mereka hanya “orang kebanyakan” dan bukan berdarah raja mahupun selebriti. 4 tahun lepas, passion saya dlm WEDDING bukan lah suatu kerjaya lumayan. In fact, hingga sekarang saya tak rasakan ia sbg PROFESSION tetapi sbg PASSION.

Ada orang pulak pertikaikan. Kenapa kalau betul2 PASSION kenapa charge tinggi??

Kat sini saya nak cerita sikit tentang Enzo Ferrari. Pengasas Ferrari yang telah berjaya meletakkan teknologi kereta beliau di peringkat tertinggi dalam sejarah automotif sepanjang zaman. Enzo adalah seorang yang sangat passionate dgn automobil. Beliau sendiri yang menguji dan berlumba menggunakan enjin ciptaan sendiri. Sampai ke peringkat, anak beliau sendiri membesar tanpa mengenali Enzo. hanya kerana terlalu lama masa yang dilaburkan untuk “PASSION” beliau. Tapi mengapa beliau jual kereta jutaan ringgit harganya? jika betul passion…patutnya, jual lah secara murah supaya lebih ramai dpt merasai teknologi tersebut. Inilah apa yang beliau tegaskan.

  1. Apa yang diberikan kepada pelanggan beliau bukanlah sebuah kereta. Tetapi…sebuah MASTERPIECE. Ia adalah sebuah karya seni yang halus yang dibuat oleh keringat, darah dan nyawanya. Jadi harganya sebenarnya tidak terbeli, tetapi beliau berikan 1 harga yang mampu dibayar dgn harta manusia untuk mendapatkannya
  2. Beliau hanya berikan yang terbaik dari peringkat perancangan ke peringkat akhir menyiapkan sebuah karya. Kesemuanya ada harga yang perlu dibayar.
  3. Beliau juga seperti orang lain, beliau ada anak dan isteri dan semua perlu makan. Beliau juga perlu wang untuk meneruskan PASSION nya. Pelanggan beliau bukan bayar harga kereta, tetapi mereka bayar untuk beliau terus membuat kereta

Enzo tidak seperti Henry Ford. Beliau buat kereta sbg ARTWORK dan bukan sebagai produk kilang. Di saat Henry Ford mengeluarkan 20 kereta sehari, Enzo masih bangga menyiapkan sebuah kereta sebulan. Itu lah bezanya BUTIK dan KILANG. Dalam hal ini saya letak CandidSyndrome adalah dalam kategori BUTIK. Sebab itu setiap photographernya dipilih atas PASSION mereka bukan skill nya. Tapi dengan passion yang mereka ada, saya asah mereka dgn skill dan artistik sehingga mereka boleh jadi lebih baik dari kebanyakan professional di luar.

Sehingga Enzo mati pada 1988, beliau tidak pernah menganggap membuat kereta itu sebagai 1 profession tetapi 1 passion. Saya tertarik dgn cerita ini kerana ia ada banyak persamaan dgn saya. Saya dibayar oleh orang2 yang sayangkan saya dan mahu melihat saya sentiasa berada di sini melaksanakan apa yang saya minat dan cintai. Kerana segala yang saya berikan di CS adalah dari segala sumber yang terbaik yang ada. Jika ada photographer yang boleh berikan anda cetakan di makmal gambar biasa, CS mensyaratkan vendor makmal gamabr kami untuk menggunakan kertas yang kualiti dan juga menukaran chemical yang kerap dan kami membayar lebih tinggi dari gambar yang biasa hanya kerana kualiti yang pada pandangan mata kasar tidak dapat dibezakan. Tetapi dari segi jangkahayat gambar, kami menang. Mereka tidak membayar harga gambar yang saya ambil, kerana gambar2 yang saya ambil itu semuanya TIADA HARGA dapat membayarnya. Terlalu tinggi nilaiannya dan jika anda perlu membayar untuk seorang PASSIONATE photographer berbanding seorang PROFESSIONAL photographer, anda tentu akan merasakan bayaran anda itu sebenarnya hanya sebagai token sahaja. Walaupun ia lebih tinggi, tetapi gambar2 yang anda dapat adalah…PRICELESS!

Sekarang anda lihat di sekeliling anda. Berapa ramaikah jurugambar yang mengambil gambar kahwin padahal mereka tidak meminati langsung tentang wedding?? Mereka buat wedding photography kerana itulah yang paling senang untuk mereka dapat. Anda tanya diri sendiri, adakah anda mahukan seorang photographer yang murahan, tetapi mereka BERPURA-PURA dalam kerjaya mereka? ataupun anda bayar lebih untuk segala yang terbaik oleh seorang yang SANGAT DALAM CINTANYA terhadap apa yang dibuat??

PASSION bukan 1 confession dari mulut. Tetapi anda boleh lihat kesan passion itu pada hasil karyanya. Anda sendiri pilih, siapa yang anda mahukan?

SAIFUL NANG
CEO / Principal Photographer
Colours of Asia Sdn Bhd
CandidSyndrome International
+60380766878 (HQ)
+6738880639 (Brunei)
+6013 3977715 (Mobile)
saifulnang@candidsyndrome.com

Founding Members of ClickCouture, Wedding Professional Gang!
www.clickcouture.com.my
.

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari

The ONLY Official Photographer Team for “Merdeka Raksasa” in conjunction of the celebration of 50th Anniversary of Malaysia Independance. Assigned by The Malaysia Government

.